keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Sonera asetti potilaan hengenvaaraan: Kirurgia ei saatu kiinni yli 10 minuuttiin

Sonera asetti potilaan hengenvaaraan: Kirurgia ei saatu kiinni yli 10 minuuttiinHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri siirtyi toukokuussa käyttämään lääkäreille ja hoitohenkilökunnalle tarkoitetuissa puhelimissa Soneran matkapuhelinverkkoa, ongelma on vain se että verkko ei sairaalassa toimi ja siten potilaita on joutunut vaaraan, jopa hengenvaaraan.

Meilahden sairaalassa sattui eräskin tapaus johon olisi tarvittu päivystävä sydänkirurgi paikalle heti mutta kirurgia ei saatu kiinni koska Soneran verkko ei kata sairaalaan kaikkia alueita.

Sairaalan alueella on paikkoja jotka ovat verkon ulkopuolella, yksi näistä katvealueista sattuu olemaan tornisairaalan teho-osasto jossa päivystävä kirurgi tuolloin oli. Hoitohenkilökunta yritti saada kirurgia paikalle yli kymmenen minuuttia, vasta kun lääkäri poistui katvealueelta saatiin häneen yhteys.

Sairaalasta ei kerrota kuinka potilaalle lopulta kävi mutta YLE kirjoitti että samankaltaisia tilanteita on sattunut HUS:in sisällä kymmeniä kertoja lyhyen ajan sisällä.

Viranomaistutkinta käynnissä:

Valvira sekä Viestintävirasto tutkivat parhaillaan HUS:in Sonera sotkua.

Sonera on ilmeisesti asentanut tukiasemia lisää alueelle, mutta näin olisi ehdottomasti pitänyt toimia jo ennen kuin liittymät vaihdetaan.

Ongelmista voi syyttää siis myös HUS:in väkeä kuten myös Soneraa joka toimitti kriittisiin tehtäviin tarkoitettuihin laitteisiin liittymät.

Sonera on myynyt liittymiään ja kokonaisia verkkoja myös muihin maan sairaaloihin joissa on ilmennyt samankaltaisia ongelmia.

HUS:illa oli ennen toukokuuta operaattorina Elisa jonka kanssa ongelmia oli myöskin katvealueisiin liittyen mutta näin vakavista ongelmista ei ole raportoitu.

VIRVE tarjoaa ratkaisua:

HUS laajentaa viranomaisverkko VIRVEn käyttöä tulevaisuudessa, tämän uskotaan tuovan lisävarmuutta kriittisiin tilanteisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa päätelaitteiden lisäämistä.

Miksi valitsette Soneran?

On suorastaan hullua että sairaalat valitsevat toimiinsa operaattorin joka ei selkeästi kykene toimimaan näin vakavissa ympäristöissä kuin sairaalat ovat.

Sonera väittää syyksi henkilökunnan käytössä olevia 2G-puhelimia, todellisuudessa tällä ei ole mitään merkitystä, 3G-luuritkin kun hoitavat yleensä puheen 2G-verkossa.

LÄHDE: YLE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"