keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Johtuiko Note7 ongelmat huonosta USB Type-C toteutuksesta?

Johtuiko Note7 ongelmat huonosta USB Type-C toteutuksesta? (image (c) cnet)Samsung on siis nyt haudannut virallisesti Galaxy Note7 puhelimen, tämä on ikävä uutimen monelle puhelimesta haaveilevalle ja vielä pahempi isku heille jotka sen jo kerkesivät ostamaan, mutta mistä ongelmat oikeastaan johtuivat?

Puhelimessa on paljon osia ja räjähtelyt ovat voineet olla monen epäonnisen sattuman syytä mutta ilmeisesti kuitenkaan ongelmat eivät johtuneet niinkään yksin akusta vaan tekniikasta kuinka laite virran jakaa, joko akulle tai akulta laitteelle.

Puhelimessa on USB:n viimeisin päivitys, USB 3.1 nopeudella toimiva Type-C liitin versiota 1.0.

Aluksi raportoitiin että puhelimet räjähtelevät silloin kun puhelin on ollut latauksessa, tähän saattaa olla syynä se että puhelinta on ladattu vääränlaisella kaapelilla, mahdollisesti jopa adapterin yli, toinen on se että mukana tullut USB type-C kaapeli on ollut kiinni jossakin muussa laturissa kuin mukana toimitetussa ja saanut siten vääriä “viestejä” sähkönsyötöstä.

Type-C kaapeli nimittäin pystyy kuljettamaan lävitseen jopa 100 watin virransyötön, tämä kuitenkin vaatii keskustelua niin laturin kuin myös puhelimen oman Type-C portin kanssa, jos tässä ketjussa jokin osa on “väärä” voi lopputulos olla melko räjähtävä. Tällä hetkellä yksikään puhelin ei tue 100 watin vastaanottoa.

Jos käytössä on halpa tai muuten huonolaatuinen Type-C kaapeli, voi virransyöttö olla mitä tahansa jota taas ladattavan laitteen portti ei pysty hallitsemaan kovin hyvin (esimerkiksi täydet 100 wattia), jo ennen Note7 puhelinta monet laitteet kärähtivät koska niitä oltiin ladattu halvan Type-C kaapelin kautta.

Uudet laturit, eli päät jotka ovat verkkovirrassa hallitsevat monia asioita, kuten säätelevät watit ladattavan laitteen tukemalle asteelle ja latauksen aikana pitävät muodostuneen lämmön itsessään, tämä on taas pystytty toteuttamaan yksinkertaisella mutta sitäkin tärkeämmällä virranhallinnalla ja sitä tukevalla latauskaapelilla, nykyään siis mötikässä on hieman älyä mutta äly vaatii tässäkin tapauksessa ystäväkseen toisen älyllisen osan ja se on yhteensopiva kaapeli.

Type-C on siis paljon muutakin kuin vain johto jonka voi laittaa laitteeseen kiinni kummin päin tahansa, voisiko siis syyttää myös Type-C:n markkinointia, ei kukaan ole mainostanut 100watin latausta vaan on toitotettu pelkästään siitä että kaapelin voi nyt laittaa laitteeseen kummin päin tahansa.

Virranhallintaominaisuuksista puhuttiin laitekohtaisena valmistajariippuvaisena asiana, jolloin kuluttajat eivät osanneet yhdistää asioita ja ymmärtää Type-C kaapelin olevan melko voimakas virtapiuha.

Erot ovat siis selkeitä aikaisempiin USB kaapeleihin ja Note7:n kohdalla on melko varmasti kyse juurikin tästä, laitetta on ladattu mahdollisesti väärin ja ehkä vaikkakin epätodennäköisesti vääränlainen käytäntö on saattanut olla osana jo laitteen alkuperäisessä suunnittelussa, jossa ei ole ymmärretty hyödyntää Type-C portin ominaisuuksia tarpeeksi hyvin.

Akku räjähti mutta miksi?

Puhelimet tosin räjähtelivät myös silloin kun ne eivät ole latauksessa olleet, tämä ei kuitenkaan poissulje sitä mahdollisuutta etteikö syy näihinkin olisi aikaisemmin väärin ladattu, akun lataus ja sen keräämä virta kun ei ole vain niin yksinkertainen asia, jos akku on ottanut liikaa virtaa on se tehnyt akusta erittäin herkästi räjähtävän aikapommin, useimmissa tapauksissa akku posahtaa tai turpoaa välittömästi.

Note7:n tapauksessa akku on ilmeisesti ollut hyvin tiukasti pakattuna ja laitteen näyttö sekä takalevy eivät ole antaneet sille tilaa turvota joten ainut vaihtoehto on tuolloin ollut välitön räjähdys, toiset akut ovat kuitenkin kestäneet pidempään ja räjähdelleet siten pidemmän ajan kuluttua latauksesta.

Note7 tukee myös Qi- langatonta latausta, olisi mielenkiintoista saada selville onko räjähteleviä laitteita ladattu Qi-latausalustoilla?

ÄLÄ KÄYTÄ:

Oli miten oli, puhelin on nyt vedetty markkinoilta pois ja Samsung vetoaa laitteen omistajiin jotta he lakkaisivat käyttämästä sekä hävittäisivät laitteen mahdollisimman pian.

Oliko Note7 liian hyvää ollakseen valmis tähän maailmaan? ;)

Samsungin virallinen tiedote 12. lokakuuta 2016:

12. lokakuuta 2016

Asiakkaiden turvallisuus on Samsungille tärkeintä. Viime aikoina raportoitujen Galaxy Note7 -tapausten vuoksi olemmekin päättäneet lopettaa sekä alkuperäisten että korvaavien Note7-laitteiden myynnin ja vaihdon. Samalla puhelimen valmistus on lopullisesti lakkautettu.

Suomessa Galaxy Note7:n myynti ei ole alkanut. Tästä huolimatta kehotamme kaikkia Note7-omistajia lopettamaan laitteen käytön, varmuuskopioimaan tietonsa ja sen jälkeen sulkemaan puhelimen. Haluamme tehdä erittäin selväksi, että tämä koskee vain Galaxy Note7:ää, ei muita laitteita.

Teemme parhaillamme töitä pohjoismaisten operaattorien ja jälleenmyyjien kanssa varmistaaksemme, että asiakkaat voivat vaihtaa Galaxy Note7 -tilauksensa joko Galaxy S7:ään tai Galaxy S7 edgeen edullisilla ehdoilla. Jos asiakas päättää vaihtaa Note7-puhelimen toiseen malliin, korvaamme luonnollisesti laitteiden hintaeron. Vaihtoehtoisesti asiakkaamme voivat purkaa kaupan ja saada rahansa takaisin.

Pyydämme kaikilta Galaxy Note7 -asiakkailtamme syvästi anteeksi, ettemme ole täyttäneet Samsungille asettamianne laatuodotuksia. Kiitämme teitä kärsivällisyydestänne ja pahoittelemme syvästi aiheuttamaamme harmia.

Alla tietoja Galaxy Note7:n ennakkotilanneille tai lisäkysymyksiä omaaville:

• Mikäli ostit Galaxy Note7 -puhelimen Samsung.comista, otamme sinuun lähipäivinä yhteyttä ja annamme lisää tietoja ostoksestasi.

• Mikäli ostit Galaxy Note7 -puhelimen operaattorilta tai muulta jälleenmyyjältä, pyydämme sinua ensimmäiseksi pyytämään lisätietoja heiltä.

• Mikäli sinulla on muita kysymyksiä tai ostit Galaxy Note7 -puhelimen ulkomailta, otathan yhteyttä asiakastukeemme soittamalla numeroon 030-6227515 (avoinna ma-pe 08:00-19:00, la 10:00-15:00).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"