perjantai 7. lokakuuta 2011

Steve Jobs: 1955-2011

stevejobsapple“Suuri ja päättäväinen visionääri” –kuvaa hyvin henkilöä Applen taustalla. Yhtiön perustaja Steve Jobs kuoli perheensä ympäröimänä kotonaan 05.10.2011, Mies joka onnistui muuttamaan maailmaa ideoiden ja teknologian avulla.

URA:

Ensimmäinen näyttö päättäväisyydestä tuli ilmi kun hän ystäviensä kansa rakensi ensimmäiset Applet autotallissa ja joista tuli niin menestyneitä että he perustivat Apple Computer Companyn 70-luvun puolivälissä.

Kun Apple-1 ja Apple II aikakausi oli ohi, siirryttiin vuonna 1984 enemmän nykyistä tietokonetta muistuttavaan muotoon, tuli näyttö graafisella käyttöliittymällä, näppäimistö ja hiiri, pienessä ja sirossa laatikossa, näitä Macintosheja nähtiin myös Suomessa hyvin pian Yhdysvaltain julkaisun jälkeen.

Vuoden kuluttua Applella ei kuitenkaan mennyt niin hyvin kuin alkuvuosinaan, yhtiö oli kasvanut huimasti, kustannuksia tuli lisää ja yllättäen yhtiö ajoi 30-vuotiaan Jobsin ulos omasta yhtiöstään.

Steven aika ei kuitenkaan ollut alalla ohi ja hän perustikin uuden yhtiön joka kehitti Applen tapaan omaa käyttöjärjestelmää sekä lujasti käyttöjärjestelmään kytköksissä olevia koneita, kyseessä oli NeXT, NeXT;in järjestelmissä näkyi uudenlainen asenne käyttöliittymien ulkoasuun sekä ennen kaikkea tietokoneiden ulkonäköön.

Steve kerkesi pyörittämään uutta yritystään noin 12 vuotta kunnes Apple pyysi häntä takaisin toimitusjohtajaksi, Steve hyväksyi tarjouksen ja lopulta NeXT sulautui Appleen ja siitä on edelleen paljon jäljellä sillä Applen käyttämä OS X –käyttöjärjestelmä rakentuu NeXT;in kehittämän NeXTstepin, myöhemmin OpenStepin pohjalle. Myös iTunes sekä Apple Store perustuu NeXT;in kehittämään WebObjects kehitysalustaan.

Vuonna 1986 hän osti itselleen animaatioelokuva ryhmän LucasFilmiltä ja perusti sen pohjalta animaatio -elokuvastudio Pixarin. Vuonna 2006 Disney osti Pixarin osake enemmistön ja Pixarista tuli osa Disneytä. Jobsista tuli Pixar -kaupan yhteydessä myös Disneyn suurin yksittäinen osakkeenomistaja sekä hallituksen jäsen.

Kun Jobs palasi Applen johtoon, hän lopetutti monia Applen siihen aikaan tunnettuja tuotteita kuten Newtonin, joka oli Applen ensimmäinen käsitietokone.

Myös muita tärkeitä päätöksiä täytyi tehdä joista yksi ehkä kaikista tärkein oli tehdä Applen tietokoneiden kloonauksesta huonoa bisnestä kloonivalmistajille, Hän ei enää suostunut lisensoimaan uutta Apple Operating System 8, eli OS 8;ia muille valmistajille, tämä ehkä tärkein päätös nostatti uusien järjestelmien myyntiä ja myynti alkoi olemaan voitollista, tällä tiellä yhtiö on edelleenkin eikä esimerkiksi OS X –käyttöjärjestelmää saa asentaa muihin koneisiin kuin Applen itsensä valmistamiin.

Kun yhtiö oli viimein saatu jaloilleen aloitti Steve Jobs uusien tuotteiden kehittämisen kovaa vauhtia ja näitä tuotteita ovat muun muassa uusi OS X –käyttöjärjestelmä, i-tuotteet kuten, iPod, iTunes sekä iMac tietokoneet, yhtiö jatkaa edelleen tällä saralla ja uusin ituote, iPhone 4S julkaistiin vasta tällä viikolla.

Sairaus:

Steve Jobs kärsi monista sairauksista vuosia ja hän joutui eroamaan noin kuukausi sitten Applen toimitusjohtajan paikalta pitkän sairasloma ajan jälkeen, hän jatkoi kuitenkin tuolloin vielä yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Hänellä oli muun muassa haimasyöpä sekä hän oli joutunut useasti leikkauksiin joissa leikattiin syöpäkasvaimia haimasta, viimeisin julkisuuteen tullut suuri operaatio tehtiin vuonna 2009 jolloin hänelle tehtiin maksansiirto.

Kuolema ilmiönä:

Torstai aamu oli vaikea hetki monelle, kun Apple julkaisi tiedon kuolemasta, tapahtui jotain odottamatonta yksistään aihetta koskevia twiittauksia ilmestyi yli 10 000, Applen päätoimipaikan pihalle ja porteille kerääntyi paljon ihmisiä suremaan ja muistamaan Jobsia, monet uutistoimistot ympäri maailman pitivät kuolemaa viikon suurimpana uutisena.

Myös monet tärkeät henkilöt kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama julkaisi kirjeen jossa hän kehuu Jobsia erinomaiseksi keksijäksi sekä visionääriksi ja merkittäväksi amerikkalaiseksi uudistajaksi joka muutti maailmaa.

On myös varmaa että keskustelu tulee jatkumaan hänen kuolemastaan pitkään.

Steve Jobs oli kuollessaan 56-vuotias.

R.I.P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"