perjantai 4. marraskuuta 2011

Apple haluaa hallita myös Os X -sovelluksia

Os X LionApplen mobiilikäyttöjärjestelmä iOS;ssä kolmannen osapuolen sovellukset ajetaan niin sanotussa hiekkalaatikossa (sandbox), tämä tuo käyttöjärjestelmään paremman tietoturvan sekä parantaa ohjelmien vakaata toimintaa järjestelmässä. Nyt Apple määrää sovelluskehittäjät kyseisen toiminnon käyttöönottoon myös työpöytä käyttöjärjestelmä Os X Lionissa.

Kaikkien Os X -sovellusten on alettava käyttämään sandboxia maaliskuun ensimmäisenä päivänä tai muuten ohjelmaa ei saa myydä Applen Appstoressa.

Sandbox joka Os X Lion –käyttöjärjestelmään on luotu ei kuitenkaan mahdollista kaikkien sovellusten toimintaa nykyisin toiminnallisuuksin ja aiheuttaa lähinnä sovellusten toiminnallisuuksien karsintaa sillä Applen tarjoama Sandbox API ei mahdollista moniakaan niitä asioita joita ilman sitä voisi käyttöjärjestelmän avulla tehdä.

Apple väittää Sandbox pakollisuuden syyksi tietoturvan parantamisen, Applen mielestä kaikki vapaasti järjestelmässä myllertävät kolmannen osapuolen sovellukset saattavat aiheuttaa vakavia tietoturva- sekä vakausongelmia järjestelmään.

Yksi vakava puute on esimerkiksi se että sovellukset eivät saisi hyödyntää käyttöjärjestelmässä olevaa Applescript tukea, toisin sanoen ohjelmat eivät voi kutsua applescriptiä ohjelman ulkopuolelta esimerkiksi hakemaan kolmannen osapuolen tietokantoja verkosta, nyt toiminnallisuus on ohjelmoitava itse sovellukseen joka voi olla hyvinkin haastavaa.

Toinen vakava puute API;ssa on tiedostojen versionhallinnan puute joka käyttöjärjestelmässä on oletuksena käytössä, nyt sovellukset eivät voi tutkia tiedostojen versiohistoriaa ja esimerkiksi avata vanhempaa versiota sillä tietoihin ei ole oikeutta.

Applen ei ole raportoitu harkitsevan “sandboxittomien” sovellusten estoa työpöytä käyttöjärjestelmässään kokonaan, kehittäjien täytyy vain hoitaa niiden myynti tai jakelu muualla kuin Appstoressa joka ei monellekaan kehittäjälle ole paras vaihtoehto.

*PÄIVITYS* 04.11.2011 klo 14:24: Korjattu rajoituksen alkamispäivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"