perjantai 4. marraskuuta 2011

Maanmittauslaitos haluaa avata maastotiedot maksuttomiksi

Maanmittauslaitos on esittänyt maa- ja metsätalousministeriölle Maanmittauslaitoksen maksuista annetun asetuksen muuttamista.

"Ehdotimme, että Maastotietokannasta tuotetuista aineistoista ei toukokuusta 2012 alkaen enää perittäisi käyttöoikeusmaksuja", Maanmittauslaitoksen Tietopalvelukeskuksen johtaja Antti Kosonen kertoi.

Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen avoimesta datasta, ja siihen liittyi erilaisten verovaroin rakennettujen tietokantojen avaukset kansalaisten käyttöön sellaisenaan, tätä päätöstä haluttaisiin nyt Maanmittauslaitoksella hyödyntää.

Maanmittauslaitoksella nykyisin kartat ja muut tiedot ovat maksullisia mikäli niitä haluaa hyödyntää, vaikkakin käytössä on kuluttajille ilmainen karttapalvelu Maanmittauslaitokselta, ei siellä olevia tietoja voi hyödyntää esimerkiksi kaupallisesti, jos data avataan, voisi sitä käyttää ilman kalliita käyttömaksuja.

Seuraavat aineistot ja palvelumuodot ovat ainakin mainittuja laitoksen ehdotuksessa:

Kiintopisteaineistot
Rasteri- ja vektorimuotoiset kartta-aineistot pienissä ja keskisuurissa mittakaavoissa
Maastotietokanta ja siitä tuotetut aineistot
Digitaaliset ilmakuvat
Laserkeilausaineistot

Ehdotus on otettu innolla vastaan kansalaisten keskuudessa mutta monet myös toivovat että tontti- ja kiinteistörajat ja niiden lisätiedot tulisivat avoimen datan piiriin.

LÄHDE: Maanmittauslaitos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"