perjantai 12. huhtikuuta 2013

YO-kirjoitukset opiskelijan omalla tietokoneella?

Ylioppilaslautakunnasta kuuluu kummia. Pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä kertoo lautakunnan suunnittelevan kirjoitusten tekovälineitä uusiksi, oma tietokone.

Jo nyt osa kouluista käyttää Ylioppilaskirjoituksiin tietokoneita, vuonna 2019 kokeet tehdään täysin tietokoneella mutta vielä ei ole selvää kuinka se toteutetaan, ongelmana on muun muassa koulujen tietokoneiden määrä.

Ylioppilaslautakunnasta tulee hieman erikoinen ratkaisu tilanteeseen, käytetään oppilaiden omia tietokoneita kirjoitusten tekoon, mikäli koululla itsellään ei ole tarvittavia resursseja.

Vilppiä tulee se on varma, oppilaille tulee varmasti hinku käyttää “muistiinpanojaan” jotka he ovat kirjoittaneet hyvissä ajoin ennen kirjoituksia, myöskin internetiin kytkeytyminen kirjoitusten aikana tulee varmasti suosituksi, vaikkapa käyttäen puhelimen verkkoyhteyksiä.

Pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä ei usko vilppiin: “Ei kone tee vastauksia vaan oppilas”, vaikka vilppiin on selkeä mahdollisuus oppilaan toimiessa omalla tietokoneellaan Vähähyyppä uskoo että moiset ongelmat pystytään estämään.

Nykyisin kun YO-kirjoituksia tehdään tietyissä kouluissa, kouluille esitetään tarkat vaatimukset tietokoneen sisällöstä ja rajoituksista jotka täytyy olla käytössä jotta vilppiä ei pääse tapahtumaan.

Nykytilanne:

Nykyisellään tietokoneet jotka on asetettu toimimaan YO-kirjoituksissa ovat tarkoituksellisesti tehty pelkiksi kirjoituskoneiksi, niissä on omat yksilöidyt tulostimet ja kirjoitustyökaluna käytetään esimerkiksi WordPadia joka tulee Windows käyttöjärjestelmän mukana, tämä siksi että mikään apuohjelma ei pääse vaikuttamaan tekstin sisältöön, esimerkiksi oikoluku. Tietokoneista on estetty kaikenlainen verkon käytttö sulkemalla laiteohjaimet, biosiin ei ole pääsyä ilman vahvaa salasanaa jolla laitteet voitaisiin laittaa päälle, optinen asema on myöskin asetettu pois käytöstä. Myöskin tietokoneet tarkistetaan jokaisen päivän aluksi, tyhjennetään mikäli oppilaat ovat jättäneet vahingossa tiedostoja tietokoneelle ja luonnollisesti oppilaat voivat kirjautua koneelle vain hyvin rajoitettuun käyttäjätiliin.

Jos omat tietokoneet tuodaan ylioppilaskirjoituksiin ollaan monenlaisissa ongelmissa:

Oppilaan omalle tietokoneelle koulun tietohallinnolla ei ole mitään asiaa ja jos sellaiseen mennään, voi se rikkoa lakejakin, sekä se kuormittaisi tietohallintoa aivan liikaa.

LÄHDE: 3T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"