perjantai 31. toukokuuta 2013

Mielipide: Gmailin uudet välilehdet

Gmailiin tuli uudenlaiset välilehdet jotka kategorioivat postia käyttäjän puolesta, tämä toiminto ei ole kaikille mieleen ja voi pahimmassa tapauksessa heikentää sähköpostin hallintaa.

Nykyinen palvelu on Labsista jo aikaa sitten löytyneen “Älykkäät tunnisteet” toiminnon jatkokehitetty versio, se parantaa osalle Gmailin käyttökokemusta kun postilaatikko ei täyty esimerkiksi Google Plussan tai Facebookin ilmoituksista ja hukuta oikeita sähköposteja näiden sekaan.

Heille taas jotka ovat jo itse hallinneet sähköpostia ja jotka ovat jo tehneet suotimia posteilleen, uudistus voi olla heikentävä ominaisuus, myöskin jos käyttää Labsin “Useita postilaatikoita” ominaisuutta voi sille sanoa hei hei mikäli uudistuksen ottaa käyttöön, se ei toimi uudistuksen kanssa. Uudet välilehdet toimivat kuitenkin ruudun jaottelujen kanssa, eli sähköpostin voi laittaa avautumaan postilistauksen oikealle puolelle tai alle, joten tilaa voi edelleen käyttää hyödyksi.

Suurimmalle osalle uudistus on varmasti hyvä asia mutta allekirjoittanut ei moista kaipaa, Gmailiin on niin yksinkertaista ja helppoa luoda suotimia ja hakemistoja (lue labels) joihin halutunlaiset postit voi siirtää heti niiden tullessa sähköpostiin joten ne eivät näy postilaatikossa myöskään siten, toki toiminto saattaa kuulostaa vanhanaikaiselta, tekeehän Gmail nyt sen oletuksena.

Postilaatikkoa ei silti pysty edelleenkään hallitsemaan niin että se loisi omat välilehdet jokaiselle palvelulle erikseen vaan Google Plussat, Facebookit ynm... menevät kaikki saman yhteisen välilehden alle, ei ehkä sekään kovin hyödyllinen vaihtoehto, nyt sitten viestipaljous ja kaaos ei rajoitu vain yhteen sivuun vaan moneen eri välilehteen. Tämä oli syy miksi en aikanaan ottanut Labsissa tarjottua vaihtoehtoa käyttöön.

Tässä kuitenkin vinkki heille jotka eivät ole saaneet uutta välilehtitoimintoa käyttöön vielä ja haluavat kokeilla sitä, näin se onnistuu: Mene Gmailin asetuksiin, valitse kieleksi English (US), tallenna asetukset, nyt asetuskuvakkeessa pitäisi olla kohta Configure Inbox, ota halutut välilehdet käyttöön. Tämän jälkeen mene vaihtamaan kieleksi jälleen Suomi ja välilehtivalikko on käytettävissä myös Suomeksi ja Suomennettuna.

Välilehdet saa poistettua käyttöliittymästä poistamalla Postilaatikon määrityksistä kaikki ylimääräiset välilehdet niin että vain Ensisijainen on ruksittuna, tällöin Gmail palaa normaaliksi ja myös Useita postilaatikoita Labs -toiminto toimii jälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"