maanantai 22. heinäkuuta 2013

50 000 allekirjoitusta täynnä. Järkeä tekijänoikeuslakiin kansalaisaloite menossa läpi

jarkea

Mielettömän loppukirin pitänyt kansalaisaloite joka ajaa parempia ja modernimpia tekijänoikeuslakeja Suomeen on mennyt läpi ensimmäisen vaiheensa, vielä on edessä tarkistus ennen kuin se toimitetaan eduskuntaan käsiteltäväksi.

Aloite tullaan kuitenkin melko varmasti ottamaan eduskunnan käsittelyyn kuten laki vaatii.

Tekijänoikeudet ovat nykyisellään vähintäänkin ristiriitaisia ja niiden rikkomisesta voi saada hyvinkin mielivaltaisia tuomioita joihin aloite muun muassa haluaa puuttua, asialistalla on myös nykyiset heikot sopimukset joihin monet freelancerit kuten valokuvaajat joutuvat usein alistumaan. Joten aloite ei puutu pelkästään yhteen epäkohtaan.

Nyt tekijänoikeuksista on saatu tervettä keskustelua kansan parissa, mediakin on kiinnostunut siitä eikä vähiten sen mielettömän hienosta loppukiristä jolla se sai aikaiseksi  15 000 uutta allekirjoitusta, mikäli eduskunta ottaa asian pikaisesti käsittelyyn pysyy juttu vielä tuoreena muistissa ja asialle saatetaan saada oikeasti paremmat lait voimaan, tosin aloitteen läpi meneminen on vasta ensimmäinen vaihe, loput vaiheet ovat vaikeampia kuten suora taistelu tekijänoikeusmafiaa vastaan, mafiaa jolla on laaja vaikutusvalta päättäjien piireissä, kuten kaikista huolestuttavammassa paikassa, Opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Läpimeno ei kuitenkaan ole vielä täysin varmaa vaikka allekirjoituksia onkin nyt 50 000, tarvitaan niitä enemmän ainakin pari tuhatta jotta voidaan varmistaa läpimeno vaikka nykyisissä allekirjoituksissa olisikin tuplia, tällä tarkoitetaan muun muassa käsin allekirjoitettuja kannatusilmoituksia joita on voinut allekirjoittaa muun muassa erilaisissa tapahtumissa. Allekirjoituksen voi tehdä huomiseen keskiyöhön saakka joten mikäli ei ole vielä käynyt allekirjoittamassa niin vielä on aikaa.

Jos ja kun asia otetaan käsittelyyn, on eduskunnalla täysi oikeus muokata aloitetta joten se ei välttämättä päädy sellaisenaan lakiesitykseksi asti.

Kulttuuri- ja businesstekijät aloitteen kannalla

Sibelius-Akatemian professori Atso Almila, Paleface, useat nykytaidetta luovat taitelijat, toimittajat, poliitiikot, yritysjohtajat kuten Peter Vesterbacka, elokuvatekijät, Tietotekniikan liitto ja monet muut ovat tukeneet aloitetta sosiaalisessa mediassa ja erilaisissa tapahtumissa ja näyttelyissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"