tiistai 6. elokuuta 2013

Suomen poliisi hankkii vakoiluohjelman

Suomen poliisi on aikeissa hankkia vakoiluohjelman jonka se aikoo syöttää rikoksesta epäiltyjen tietokoneisiin.

Poliisi saa ensi vuodesta lähtien enemmän oikeuksia rikosten tutkintaan, tuleviin oikeuksiin kuuluu myös mahdollisuus käyttää vakoiluohjelmia rikollisten seurantaan.

Poliisitarkastaja Arto Hankilanoja kertoo että poliisi tulee hyödyntämään lakiuudistuksen mahdollisuuksia ja hankkii itselleen vakoiluohjelman. Hankilanoja huomauttaa että sitä käytetään vakavampien rikostutkimuksien avuksi. hän ei myöskään usko että ohjelmaa tullaan hyödyntämään jokapäiväisessä tutkimustyössä hän arvioi että poliisi käyttäisi ohjelmaa harvoin.

Nykyisin tietoliikennettä voi jo seurata operaattorin avulla mutta rikolliset ovat valveutuneita ja osaavat käyttää salattuja verkkoja ja protokollia josta ei välttämättä jää mitään seurattavaa. Haittaohjelman avulla olisi mahdollista kuunnella verkossa käytyjä puhelinkeskusteluja ja muuta liikennettä.

Poliisi on tietoinen mitä se ohjelmalta haluaa mutta vielä ei ole varmaa mistä tai miten ohjelma tehdään, vaihtoehtona on ostaa valmis tuote ulkomailta tai koodata se itse. Ulkomailta vaihtoehtoja kyllä löytyy.

Hankinoja uskoo että poliisi saattaa ostosta huolimatta tehdä oman ohjelman myös.

Tietoturvayhtiöt eivät ole olleet kovin suopeita valtion elimien käyttämiin troijalaisiin, ne yleensä tunnistetaan haittaohjelmiksi ja poistetaan järjestelmästä, esimerkiksi Suomalainen F-Secure ei tule tekemään poikkeuksia poliisin käytössä olevien vakoiluohjelmien kanssa.

LÄHDE: Tietokone / Helsingin Sanomat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"