tiistai 29. lokakuuta 2013

Ministeri Arhinmäki esitti typerän ehdotuksen

paavoKulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on esittänyt operaattoreita ihmetyttäneen ehdotuksen piratismin torjuntaan internetissä. Arhinmäki toivoo että operaattorit hidastaisivat piraattisivustojen liikennettä.
 
Arhinmäki kertoi ideastaan Tekijänoikeusfoorumissa jonka Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää vuosittain. Tapahtumassa pohdittiin muun muassa nettipiratismin ongelmia nykypäivän internetissä.
 
Arhinmäki ehdottaa että estämisen rinnalle pitäisi vaihtoehdoksi tulla hidastaminen erilaisiin laittomiin palveluihin jolloin niiden käyttäminen ei enää olisi mielekästä. Paavo Arhinmäki puolustaa ajatustaan sillä että se suojaisi myös internetin vapauden vaikka neutraliteettiin se puuttuukin.
 
Kyseessä olisi dpi-pohjainen hidastaminen joka seuraa verkkoliikenteessä tietynlaisia palveluja ja hidastaisi niitä, tämä tarkoittaa käytännössä sitä että operaattorin puollelle tuodaan raskaita deep packet inspection -laitteita jotka ovat äärimmäisen kalliita, ne tutkisivat asiakkaiden kaiken liikenteen ja ohjeistuksen mukaisesti hidastaisivat tiettyjä paketteja tietyistä lähteistä jolloin palveluiden käyttökokemus saataisiin mahdollisimman epämiellyttäväksi mutta ei kokonaan estetyksi.
 
Operaattorit voitaisiin pakottaa ottamaan tekniikka käyttöön tuomioistuimen päätöksellä ja jos siihen joudutaan on Suomalainen internet alistettu lopullisesti.
 
Operaattorit tyrmäävät ministerin ajatuksen äärimmäisen kalliina ja vaarallisena ja siten huonona vaihtoehtona, myöskään EUn ei uskota lämpenevän Arhinmäen vanhanaikaiselle ajattelulle, EU kun on ollut tähän päivään saakka internetin neutraliteetin kannalla jota ministeri Arhinmäen kaavailut loukkaavat pahasti.
 
Ministeri Arhinmäki pystyy kuitenkin sanomaan että internetissä tapahtuvien tekijänoikeusrikkomusten vuoksi ei pidä käyttää ylimitoitettuja toimenpiteitä kuten palveluiden suoranaista estämistä eli blokkaamista jotka ovat hänen mielestään kalliita ja monimutkaisia toteutettaviksi.
 
Operaattoreille hyvin epämieluinen ehdotus:
 
Arhinmäen ehdotus tekisi operaattoreista käytännössä myös poliiseja jonka tuomaa vastuuta operaattorit eivät ole koskaan halunneet.
 
DNA:n tuotantojohtaja Antti Jokinen kommentoi ehdotusta Helsingin sanomille seuraavasti: “Operaattorit eivät missään tapauksessa halua tulla nimitetyksi netin sisällön poliiseiksi, ei edes tuomioistuimen päätöksellä. Lisäksi kaiken internet-liikenteen ajaminen dpi-järjestelmien läpi olisi teknisesti äärimmäisen kustannustehoton ratkaisu esitettyjen päämäärien saavuttamiseksi.”
 
Jokinen muistuttaa myös että dpi-teknikka on käytössä muun muassa Kiinan palomuurissa joka estää ja päästää läpi vain valikoidut palvelut maansa verkkoon, Venäjällä taas tiedusteluviranomaiset käyttävät moista oman maan kansalaistensa verkkoliikennevakoiluun.
 
Salaliittoteoreetikot voivatkin kysellä voisiko olla että moisella ehdotuksella ja mahdollisella lakimuutoksella rakennettaisiin vain operaattoreiden kustannuksella vahva ja monipuolinen verkkoliikenteen seurantajärjestelmä Suomeenkin?
 
 
Tekijänoikeuslakeja on muutettava joka tapauksessa:
 
Paavo Arhinmäki on joka tapauksessa sen kannalla että tekijänoikeuslakeja on muutettava, ne eivät toimi tällä hetkellä mutta odottaa että jokainen saa työstään korvauksen kohtuullisesti ja tasapuolisesti. Kohtuus tarkoittaa sitten mitä?, siihen ministeri ei puuttunut.
 
Kasettimaksu kummittelee edelleen:
 
Ministeri otti esille myös hyvitysmaksujen pienentymisen vaikka erilaisten tallennusjärjestelmien määrä onkin kasvanut, Paavo kertoi että on tuonut esille myös ehdotuksen jolla hyvitysmaksut järjestettäisiin valtion budjetista mutta se on mahdoton ratkaisu nykyisen tiukan linjan vuoksi.
 
Vieläkään Arhinmäki ei ymmärrä että moisesta to-mafiamaksusta pitäisi päästä eroon, mutta hän haluaa että korvausta kehitetään entisestään.

 

Ministeriön tekijänoikeusfoorumin puheenvuoroja kuten myös Arhinmäen puheenvuoron voi katsoa videotallenteina täältä.

LÄHDE: hs.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"