torstai 20. helmikuuta 2014

WhatsApp Facebookin omistukseen, hurjalla hinnalla

Facebook on ilmoittanut ostavansa suositun viestintäsovelluksen WhatsAppin yhteensä 19 miljardilla dollarilla, noin 14 miljardilla eurolla.

Riihikuivaa siirtyy noin neljä miljardia dollaria ja 12 miljardia maksetaan Facebookin osakkeilla, loput kolme miljardia maksetaan osakkeina WhatsAppin perustajille ja työntekijöille seuraavan neljän vuoden sisällä.

Avaruustutkimus jää toiseksi:

Kauppa on iso kaikessa muodossaan, 19 miljardia dollaria on enemmän kuin Nasan vuosibudjetti joka on 17 miljardia dollaria :)

Miksi juuri WhatsApp?

WhatsApp teki sen mitä moni sen edeltäjä yritti ja vielä voitollisesti eli saavutti suuren suosion ja korvasi perinteiset tekstiviestit monessa viestimessä, kaikenlisäksi ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä, ja sitä on lähes mahdoton ymmärtää.

Vaikka WhatsApp ei ole kallis käyttäjää kohti (noin 70 senttiä per vuosi) on se silti rahaa, kun esimerkiksi Facebookin nykyisessä Messengerissä viestitys ei maksa edes sen vertaa (lue täysin ilmainen).

WhatsAppilla on noin 450 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa joten vuosimaksut yritykselle päin ovat hurjia määriä, sillä vuosimaksu on usein sidottu ohjelman kertalataukseen.

Facebook uskoo WhatsAppin suosion nousevan vielä entisestään ja siksi innostui kaupasta, yhtiö uskoo kasvun nousevan jopa miljardiin käyttäjään seuraavan parin vuoden aikana, Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi myös WhatsAppin saavan jopa miljoona uutta käyttäjää joka päivä joten kasvuennuste voinee jopa toteutua.

Sijoittajapuhelu:

Sijoittajille osoitetussa puhelussa Zuckerberg kertoi heti alkuunsa että Facebookista on tullut mobiilimpi yritys sen Messenger, Instagram sekä Facebookin mobiiliversioiden myötä ja että WhatsApp sopii Facebookin sovellusperheeseen hyvin. Hän myös muistutti että WhatsApp ei ole ollut Yhdysvalloissa yhtä suosittu kuin Euroopassa ja varsinkaan Etelä-Amerikassa mutta huomauttaa että WhatsApp on luonut siten erinomaisen maailmanlaajuisen verkoston.

WhatsAppin toimitusjohtaja Jan Koum kertoi sijoittajapuhelussa että WhatsApp kehitystiimi jatkaa itsenäisenä yksikkönä vaikkakin yhteistyötä onkin luvassa, aivan kuten Instagraminkin tapauksessa. Jan Koum siirtyy Facebookin johtokuntaan.

LÄHDE: Facebook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"