tiistai 11. maaliskuuta 2014

Internetin neutraliteetti uhattuna, kiitos TeliaSonera

Yhdysvalloissa on noussut kohu kun siellä muutamat operaattorit ovat alkaneet vaatimaan Netflixiltä rahaa jotta palvelu toimii operaattoreiden asiakkaille ilman katkoksia, nyt TeliaSonera tekee samaa Ruotsissa.

Kyseessä on internetin neutraliteettiin liittyvä asia jota ei pidä ottaa kevyesti. Netflix on joka tapauksessa sopinut operaattoreiden kanssa siitä että se maksaa heille.

Netflix on myös tarjonnut operaattoreille vaihtoehdoksi ilmaiseksi omaa palvelinta joka kattaisi katsotuimmat videot, tällöin liikennemäärät pysyisivät kohtuullisina ja ennen kaikkea liikenne olisi operaattorin verkon sisäistä joka laskisi kustannuksia. Operaattoreille tämä ilmainen välimuistipalvelin ei käy, tosin pienemmät operaattorit ovat sen mieluusti ottaneet omakseen. Muun muassa Comcast sanoi että se ei voi toimia heidän niin laajassa verkossaan optimaalisesti.

On kuitenkin ollut selkeitä viitteitä siitä että operaattorit ovat itse rajoittaneet liikennettä Netflixiin, ne tiputtavat niin sanottuja paketteja pois dataliikenteestä, tämän on pystynyt Yhdysvalloissa kiertämään kun on käyttänyt VPN-palvelinta, tällä konstilla operaattorit jäivät myös kiinni harjoittamastaan toiminnasta.

Operaattorit ovat omissa palveluehdoissaan varanneet mahdollisuuden priorisoida liikennettä kun verkko kuormittuu liiaksi, näin myös Suomessa että Ruotsissa.

Netflixille kyse tuskin on toistaiseksi vielä isoista rahoista joten se on katsonut parhaaksi vain maksaa ja tyytyä tilanteeseen.

Ruotsi ja TeliaSonera:

Netflixin tyytyminen maksumieheksi ikävä kyllä ruokkii moista toimintaa muualla maailmassa kuten nyt Ruotsissa jossa ei niin yllättäen TeliaSonera on vaatinut samankaltaista sopimusta Netflixiltä kun se on tehnyt muun muassa Comcastin kanssa ja mikä pahinta Netflix on suostunut tähän kiristykseen.

TeliaSonera väittää että Netflixin videosisältö syö sen verkon kapasiteetista yli puolet kello 20 - 22 välisenä aikana ja tämä parituntinen on nyt sitten yhtiölle liikaa mukamas.

TeliaSoneralta toki luvataan että nämä eivät nosta hintoja, vaan päin vastoin, hinnat voidaan pitää asiakkaille kohtuullisina, joo okei ehkä mutta TeliaSonera unohtaa lausunnoissaan tahallisesti Netflixin ja muut sisällöntuottajat jotka todellakin joutuvat tulevaisuudessa nostamaan hintojaan koska mukaan on tullut uusi välistä vetäjä.

TeliaSoneran suunnitelmissa on tehdä tästä yksi bisnesmuoto, jolla ne laskuttavat sisällöntuottajia yleisesti, mahdollisia kumppaneita ovat tällä hetkellä Netflixin lisäksi Viaplay sekä SVT.

LÄHDE: Digitoday

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"