tiistai 24. kesäkuuta 2014

YouTube: Mukaan tai olette ulkona kokonaan!

Internetin suurin videopalvelu YouTube on kehittämässä kovaa vauhtia omaa maksullista musiikkipalvelua YouTube Music Passia joka kilpailee suoraan muiden suoratoistopalveluiden kanssa.

Tosin Youtuben versiossa muihin verrattuna musiikki esitetään mahdollisuuksien mukaan musiikkivideona, käyttäjille myös luodaan mahdollisuus ladata musiikki omille laitteilleen sekä videoiden katselu muuttuisi mainosvapaaksi. Uusi palvelu voi olla ihan hienokin juttu mutta mitä ilmeisemmin Youtube on tuhoamassa hienon ajatuksen suurten levy-yhtiöiden nuolemisella.

Youtube on tehnyt jo aikaisemmin mittavia sopimuksia suurten levy-yhtiöiden ja artistien kanssa, sellaisia joissa oikeudenhaltija saa Youtubelta eli Googlelta mainostuloja myös niiltä käyttäjiltä jotka ovat käyttäneet kyseistä biisiä oman videonsa taustalla.

Räikeää ja törkeää eriarvoistamista:

Uudet Music Passia koskevat sopimukset on luotu jo Youtuben ja suurten levy-yhtiöiden välille mutta kun kyseeseen tulee indie-bändi tai pieni levy-yhtiö, diili onkin erilainen, Youtube ei suostu maksamaan samoja summia kuin suurille yhtiöille.

Ulos jos ei kelpaa:

Youtube ei suostu ymmärtämään indie-musiikin merkitystä itselleen tai sitä mikä merkitys artisteille on olla Youtubessa ja ilmoittaakin että mikäli he eivät suostu Youtuben diilipakettiin, tiputetaan heidät ei vain Music Passista vaan koko Youtubesta.

On hyvin erikoista että Youtube Googlen omistama palvelu on valmis estämään pienten levy-yhtiöiden edustamien artistien musiikkivideoiden levityksen palvelussa.

Vaihtoehtoja indie artisteille kyllä on mutta eihän se sama ole:

Internetissä on toki edelleen vaihtoehtoisia palveluita johon musiikkivideoita voidaan laittaa jakeluun, kuten vaikkapa jatkuvasti suosiotaan kasvattava vimeo.com mutta se ei ole todellakaan sama asia kuin maailman suurin vastaava. Indie musiikkia löytyy myös pelkkänä audiona palveluista kuten soundcloud.com joka on varsin suosittu itsenäisten artistien keskuudessa.

Sopiikin kysyä Googlelta mihin jäi motto Don’t be evil?

LÄHDE: The Guardian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"