maanantai 23. helmikuuta 2015

Huawei rakentaa Yhteisverkon radiomastot

Kiinalainen mobiiliteknologiayhtiö Huawei ja DNA:n sekä Soneran yhteisyritys, Suomen Yhteisverkko Oy ovat tehneet sopimuksen 4G-radiomastojen rakentamiseksi Suomeen, sopimukseen sisältyy operointi, huolto sekä valvonta.

Suomen Yhteisverkko Oy - toiminta-alue vihreälläSuomen Yhteisverkko Oyn toiminta-alueeseen kuuluu Pohjois- sekä Itä-Suomi ja se kattaa noin 15 prosenttia koko Suomen väestöstä.

Kymmenien miljoonien eurojen hintainen sopimus ei kata ainoastaan 4G-tukiasemien teknologiaa, Kiinalaisyhtiö tulee jatkossa myös operoimaan että valvomaan Yhteisverkon tukiasemaverkostoa.

Verkon rakentaminen aloitetaan heti sopimuksen allekirjoituksen jälkeen Pohjois-Suomesta ja ensimmäiset tukiasemat tullaan ottamaan käyttöön jo huhtikuussa

Huawein 4G-teknologia tuplaa alueen mobiililaajakaistanopeudet:

“4G-teknologian tuominen alueelle monikymmenkertaistaa jo itsessään nyt tarjolla olevat tiedonsiirtonopeudet ja lisäksi Soneran ja DNA:n taajuuksien yhdistäminen vielä tuplaa 4G:n tiedonsiirtonopeudet tästä: maksimisiirtonopeus tulee olemaan heti alkuvaiheessa taajama-alueilla 300Mbit/s ja taajamien ulkopuolella 150Mbit/s.“ -Yhteisverkko Oy tiedote.

4G-taajuuksien lisäksi Huawein mastot tukevat myös 2G- sekä 3G-taajuudet.

Tietoturvan kannalta Huawei mahdollinen riskitekijä?

Nykyisin uutisissa on nostettu tapetille niin Yhdysvaltojen kuin myös Kiinan tiedustelu tietoverkoissa, Yhdysvallat syyttävät esimerkiksi suoraan Huawein vakoilevan Yhdysvaltojen tietoverkkoja.

Australiassa taas valtion omistama NBN operaattori ei huomioinut Huawein tarjousta samankaltaisessa sopimuksessa mitä Yhteisverkko Oy on nyt tehnyt, koska maan tiedusteluviranomainen ASIO, ei luottanut yhtiöön.

Kanadassa Huaweita ei myöskään hyväksytty tarjouskilpailuun jonka tarkoituksena oli luoda turvattu viranomaisverkko maahan, syy hyväksymättä jättämiseen oli se että yhtiöllä on liiaksi siteitä tiettyihin Kiinan hallituksen elimiin jotka aiheuttivat luottamuspulan Huaweihin.

Lisää yhtiöön liittyvistä turvallisuus- ja luottamusongelmista löytyy Wikipedian Huaweita käsittelevästä artikkelista.

Onko siis Huawei näiden syytöksien jälkeen luottokelpoinen kumppani operaattoreille? Ehkä ei, on kuitenkin hyvä muistaa myös se että Huawein “vakoiluista” ei ole esitetty selkeitä todisteita vaikka jotkut väittävätkin sellaisiakin olevan.

LÄHDE: Yhteisverkko Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"