torstai 12. helmikuuta 2015

Suosittu tiedostojakaja lopettaa toimintansa

Suosittu tiedostonjakopalvelu Rapidshare lopettaa palvelunsa maaliskuun lopussa. Tarkkaa syytä lopetukseen ei ole toistaiseksi medialle kerrottu.

Sveitsiläinen Rapidshare on yksi internetin suosituimmista tiedostonjakopalveluista, alkuaikoinaan sekä nykyäänkin se on ollut hyvin suosittu alusta laittoman, yleensä tekijänoikeudellisen materiaalin luvattomaan levitykseen. Kyseinen materiaali oli palvelulle haitaksi että hyödyksi sillä jakoon asetetuista tiedostoista palvelu pyysi lataajilta maksun, mikäli he halusivat ladata tiedoston nopeammin itselleen.

Kyseisestä toimintatavasta johtuen palvelua vastaan nostettiin useita tekijänoikeusrikkomussyytteitä, taistelu vaikutti käyvän liian vaikeaksi ja Rapidshare suostui tekemään sopimuksen tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Sopimukseen kuului laatia työkalut joilla kyseiset tahot pystyivät mielivaltaisesti poistamaan laittomiksi katsomansa tiedostot palvelusta.

Sopimus ei kuitenkaan ollut rahallisesti paras ratkaisu sillä TO-Mafian päästäminen palveluun söi uskottavuutta silloisten maksavien asiakkaiden keskuudessa ja palvelu kärsi siten ilmeisesti hyvinkin valtavasta asiakaskadosta.

Yritti parantaa imagoaan:

Myöhemmin Rapidshare yritti saada uskottavuutta uusista nykyaikaisista asiakkaista, se uudisti palvelunsa moderniksi pilvipalveluksi.

Palvelu sinällään toimi samalla tavalla kuten kilpailijansakin mutta palvelun hinnat olivat jääneet viime vuosituhannelle. Rapidsharessa esimerkiksi 300GB levytila maksaa huimat 600 euroa vuodessa, kun taas pilvipalveluiden kuninkaalla Dropboxilla saa jopa 1000GB vain 120 euron vuosimaksulla.

Myöskin saman palvelunimen jättäminen käyttöön oli varmasti yksi suurin virhe, esimerkiksi monet tietoturvasovellukset sekä verkko-osoitteiden arvostelusivustot pitävät palvelun verkkosivua haitallisena ja pahimmassa tapauksessa estävät käyttäjää pääsemästä osoitteeseen.

TO-Mafia otti jälleen voiton?

Syitä Rapidsharen sulkemiseen ei tarkemmin vielä palvelun tiedotteessa kerrottu mutta yksi syy on varmasti tekijänoikeusrikkomusten selvittely lakituvissa, se on yksinkertaisesti ollut liian kallista.

Maaliskuun lopussa kaikki tieto hävitetään:

Rapidshare lakkaa toimimasta 31.03.2015 jonka jälkeen palveluun tallennetut tiedostot poistetaan lopullisesti, luonnollisesti palvelun ylläpito toivoo että kaikki palvelun käyttäjät käyvät lataamassa tiedostonsa kuolevasta palvelusta turvaan.

LÄHDE: THN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"