tiistai 3. maaliskuuta 2015

Googlen Android 5.0 nousee tilastoissa pikkuhiljaa

Androidia on haukuttu kovasti siitä että vaikka systeemi on nimeltään sama, on se versionumeroiltaan, yhteensopivuudeltaan sekä varsinkin tietoturvaltaan hyvin pirstoutunut järjestelmä.

Eilen julkaistut tilastot kuitenkin osoittavat merkkejä siitä että pirstoutumista on saatu alas ja uusin julkaisu Android 5.0 Lollipop on päässyt vihdoin myös listoille 3,3 prosenttiyksikön voimin, joten kehitystä on selkeästi tapahtunut.

Yksi suurin muutoksen aiheuttanut syy on varmasti se että Lollipop on valmiiksi asennettuna useassa suositussa tänä vuonna myyntiin tulleissa puhelinmalleissa ja sama trendi toki jatkuu.

Android distribution March 2015

Yleisin Android on tällä hetkellä 4.4 KitKat yli 40% katteella, vanhemmat versiot alkavat jo kadota vaikka 2.2 Fryo versiota näkyy listalla olevan vielä 0.4 prosenttia. Vanhimpien versioiden kohdalla pienentyminen varmasti johtuu myös laitteiden ikääntymisestä ja siten käyttäjien vaihtamisesta ne uusiin tai uudempiin Android laitteisiin.

Muutosta vauhdittaa myös se että esimerkiksi Kiinasta on alkanut tulemaan jatkuvasti parempia ja tehokkaampia mutta silti edullisia Android laitteita kuluttajien saataville joten pääsy uusimpaan käyttöjärjestelmään ei enää ole sinällään edes kovin kallista.

KitKat-laitteista suurin osa pystyisi suoriutumaan hyvin myös uusimman Androidin ajamisesta ja esimerkiksi monet Samsungin KitKat laitteet odottavatkin Lollipop-päivitystä.

Tietoturva laitteen käyttäjän vastuulla:

On kuitenkin jo melko varma että esimerkiksi Ice Cream Sandwich laitteet eivät enää saa virallista päivitystä uudempiin Android-versioihin laitevalmistajiltaan, vaikka osa niistäkin pystyisi pyörittämään ainakin KitKat-versiota, on niissä hyvin pitkälle ainut vaihtoehto kokeilla epävirallisia järjestelmäpäivityksiä kuten Cyanogenmodia joiden avulla ainakin laitteiden tietoturvaa pystyisi parantamaan.

Google toistaiseksi voimaton päivityksien suhteen:

Uusimman ohjelmistoversion jakamisesta vastaa yksinomaan laitevalmistaja tällä hetkellä. Google ei siis päivityksistä vastaa eikä vaadi päivityksien jakamista valmistajilta, joten se on siltä osin voimaton nopeuttamaan kehitystä.

Paras vaihtoehto olisikin että Google alkaisi jatkossa itse julkaisemaan päivityksiä suoraan käyttöjärjestelmään.

LÄHDE: Talk Android

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"