maanantai 8. kesäkuuta 2015

Google Chrome tulee rajoittamaan Flashia

Google julkaisee Chrome selaimestaan päivityksen jossa Flash-sisältöä ei enää esitetä jatkuvalla syötöllä vaan älykkään tekniikan ansiosta selain osaa päätellä itse mikä Flash-sisältö on relevanttia sivustolle, estäen muun Flash-sisällön näkymisen.

Google on sisällyttänyt Adobe Flash -laajennuksen Chrome selaimeensa vuodesta 2010 lähtien mutta se on aiheuttanut lukuisia ongelmia käyttäjilleen, varsinkin vanhemmissa tietokoneissa joissa Chrome on muuten yksi kevyin selainvaihtoehto, nyt Google on aloittanut yhteistyön Adoben kanssa jossa he yrittävät yhdessä ratkoa monia ongelmia joita laajennus on kohdannut.

Yksi näistä ongelmista on resurssisyöppöys joka näkyy varsinkin kannettavien tietokoneiden akkutehon nopeana laskuna, tähän Google on Adoben kanssa kehittänyt toiminnon jolla käyttäjä voi määritellä kuinka selain käsittelee jatkossa Flash-sisältöä.

Itse Flashiin ei ole tehty ohjelmistopäivitystä vaan kyse on ainakin toistaiseksi vain selaimen tavasta käsitellä laajennusta.

Jatkossa siis Chrome selaimen käyttäjä voi asettaa selaimelle määräyksiä Flash -sisällön esittämiselle:

Ruutukaappaus (c) Google

  • Ensimmäinen vaihtoehto on esittää sisältö kuten aikaisemminkin, eli jossa Flash pyörii jatkuvasti loopissa.
  • Toinen vaihtoehto on hyödyntää uutta tekniikkaa joka tunnistaa tai ainakin yrittää tunnistaa sivuston relevantin Flash-sisällön ja soittaa vain sen.
  • Kolmas vaihtoehto on antaa käyttäjän päättää jokaisen Flash-elementin esittämisestä itse, tällöin Flash-sisältö käynnistyy vain elementtiä klikkaamalla.

Flash, nähnyt ehkä jo parhaimmat vuotensa:

Adobe Flash on ehkä yksi kiistanalaisin selainlaajennus mitä on koskaan tehty, sitä on haukuttu resurssisyöpöksi sekä tietoturvan vaarantavana tekijänä vaikka kuinka kauan mutta silti varsinkin mainos -ja selainpelien kehittäjät tukevat lähes yksinomaan Flashia tuotoksissaan.

Nykyisin yhä useampi mainostaja kuitenkin on muuttanut mainoksensa HTML5-tekniikkaa hyödyntäviksi, peli-alalla HTML5 on kuitenkin vielä vahvasti kokeiluasteella, esimerkiksi Facebookissa jos ei kaikki niin lähes kaikki alustalla toimivat pelit pohjautuvat yksinomaan Flash -tekniikkaan.

Varsinkin selaimen päällä toimivien pelien vuoksi Flash kukkuu verkossa vielä varmasti pitkän tovin.

Googlen kaltaisten päätösten levimäiseen uskotaan kuitenkin vahvasti joka taas painostaa mainosyhtiöitä siirtymään täysin HTML5-pohjaisiin tuotoksiin sekä pelikehittäjien harkitsevan vahvasti hyppäämistä standardin tukijoiden puolelle myös.

Toiminto saatavilla Beta-kanavan kautta jo nyt:

Uutta valintapohjaista flash -toimintoa pääsee kokeilemaan jo nyt lataamalla Google Chrome -selaimen beta-version, toiminto ajetaan kuitenkin vakaaseen versioon seuraavien kuukausien aikana.

LÄHDE: Google Chrome Blog

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"