keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Tekeillä: Uusi tietokanta Suomalaisten tuloista

Tekeillä: Uusi tietokanta Suomalaisten tuloistaSuomeen on suunnitteilla uudenlainen valtion ylläpitämä tulorekisteri johon ilmaantuisi kaikkien kansalaisten tulot sekä yrityksien maksamat palkkamenot reaaliajassa.

Tulorekisterihanke aloitettiin jo marraskuussa 2014 ja nyt sen ensimmäinen kehitysvaihe on ilmeisesti ohi ja projektia pusketaan eteenpäin.

Ministeri Vehviläisen mukaan hallitus olisi kiinnostunut rahoittamaan hanketta jo ensi vuodesta lähtien, tosin se on tälläkin hetkellä valtiovarainministeriön alaisuudessa joten rahoitus on siten jo aloitettu.

Uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) tuo esiin rekisterin hyviä puolia: "Kysymys tulorekisterissä on siitä että meidän kaikkien tulot olisivat reaaliajassa samassa paikassa. Yrityksien ei tarvitsisi ilmoittaa kuin kerran mitä ovat maksaneet palkkaa, eivätkä aina uuteen paikkaan erikseen. Näin meillä pysyisi hallinnassa se, mitä ovat sosiaaliturvatulot, eläketulot, tulot koko ajan reaaliaikaisesti."

Hanketta valmistellaan tällä hetkellä useassa eri valtiovarainministeriön osastossa, mukaan lukien vero-osastolla, "Myös vero-osastolla, koska tämä mahdollistaisi reaaliaikaisen henkilöverotuksen tuloverotuksen. Silloin ei tarvitsisi tehdä verokorttimuutoksia kesken vuoden" -Vehviläinen jatkaa Uuden Suomen haastattelussa.

Projekti vaatii varmasti lakiuudistuksia jotta yritykset voidaan pakottaa antamaan palkkatiedot rekisteriin:

"Eli tässä on verottaja yksi lähde, mutta miten se koko orkesteri saadaan soittamaan yhteen, koska yksityisen sektorin – sen pitää olla halukas antamaan ne tulotiedot. Siinä on yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöstä ja rajapinnoista erittäin paljon kysymys. Sitten Kela, joka tässä erityisen tärkeä sosiaaliturvan maksamisen osalta." -Vehviläinen sanoo

Enemmänkin tietoja on mahdollista syöttää:

Tulotietojen lisäksi rekisteriin voidaan asettaa muitakin välillisiä tietoja henkilöistä kuten työssäolotietoja, nämä tiedot ovat tärkeitä etuuksia myönnettäessä.

Valtiovarainministeriön mukaan myöhemmin tulorekisteriä on tarkoitus täydentää myös muilla tulo- ja vähennystiedoilla, kuten osinkotulojen ja velkojen korkojen tiedoilla.

Tämäkään tuskin on halpaa lystiä:

Hankkeen arvioituja kustannuksia ei ole tuotu esiin vielä mutta Vehviläinen kertoi kuitenkin että rekisterin valmiiksi saanti kestää noin neljä tai viisi vuotta.

Tämänlaiset IT-projektit yleensä tuppaavat kuitenkin maksamaan miljoonia euroja ennen kuin tuote saadaan valmiiksi, mukaan tulee varmasti myös muutama lisävuosi uusine miljoonineen.

LÄHDE: Uusi Suomi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"