perjantai 30. lokakuuta 2015

Huhut: Chrome OS pian tiensä päässä, Käyttöjärjestelmät yhdistetään?

Chrome OS pian tiensä päässä, Käyttöjärjestelmät yhdistetään?Tuoreimmat huhut kertovat että Google olisi suunnittelemassa Chrome OS -käyttöjärjestelmän alasajoa ja yhdistävänsä Androidin Chrome OS:n yhdeksi.

Huhujen mukaan Google veikkaa että yhdistäminen olisi valmis vuoden 2017 aikana mutta ensimmäisiä testiversioita nähtäisiin beta-kanavilla jo ensi vuoden aikana.

Uutinen on varmasti järkyttävä isku monelle laitevalmistajalle jotka ovat uskoneet Chromebookkien menestykseen, heille tullaan kuitenkin tarjoamaan Chrome OS -käyttöjärjestelmää myös jatkossa mutta ilman uudistuslupauksia ja siksi käyttöjärjestelmää tuskin on mitään järkeä tukea enää laitevalmistajapuoleltakaan.

Periaatteessa niinkään suoranaisesta lopusta ei kuitenkaan ole kyse vaan Googlen on tarkoitus jatkaa edelleen käyttöjärjestelmän ylläpidollisia tehtäviä, kuten toimittaa tietoturvapäivityksiä ja muita korjauksia, ilmeisesti kuitenkaan uusia versioita ei enää käyttöjärjestelmästä olisi vuoden 2017 aikana tulossa.

Chrome OS on ollut melkoinen kummastuskivi Googlen tuotelistoilla, idea yksinkertaisesta käyttöjärjestelmästä joka tarjoaa alustan verkossa toimiville sovelluksenkaltaisille palveluille on varsin hyvä mutta vaatii myös käyttäjältään oikean asenteen sen käyttämiselle, tämä on ehkä suurin ongelmakohta käyttöjärjestelmän käytön kannalta.

Googlella kuitenkin oli ennen Chromea jo Android käyttöjärjestelmä joka on varsin modulaarinen, tarkoittaen sitä että myös siitä olisi voinut jatko kehittää tietokoneille suunnatun version joka olisi ollut yksinkertainen aluksi mutta olisi tarjonnut myös keinot tehokäyttäjille.

Joten miksi Google halusi välttämättä kehittää vielä toisen Linuxiin pohjautuvan käyttöjärjestelmän?

Valmistajat ovat kuitenkin olleet mielissään Chrome OS konseptista ja jatkaneet vuosia sen parissa toimittaen sitä pyörittäviä edullisia tietokoneita, tosin ensimmäinen notkahdus nähtiin käyttöjärjestelmän kohdalla syyskuussa 2014  kun Samsung päätti vetäytyä  pois Euroopan Chromebook markkinoilta.

Vuoden 2017 aikana Google tulee tarjoamaan kummankin järjestelmän parhaat puolet niin tietokoneille kuin mobiililaitteille kuten puhelimille ja tableteille.

Moni asia on kuitenkin epäselvää, tuleeko Google tarjoamaan hybridikäyttöjärjestelmänsä päivityksenä myös vanhempiin (nykyisiin) Chrome -koneisiin vai jämähtääkö niiden päivitykset vain luvattuihin korjauspäivityksiin ja kuinka pitkäksi aikaa Google vanhoja käyttöjärjestelmiään tukee?

Huhupuheita:

Huhut ovat kuitenkin huhuja ja mikään ei tietenkään ole varmaa ennen kuin Google itse yhtiönä tulee kommentoimaan niitä, mikäli huhu ei pidä paikkaansa pitäisi Googlen myös vastata siihen pian sillä tällä voi olla vakavia seurauksia valmistajien osalta.

LÄHDE: Huhuilla on sinänsä vankka pohja sillä ne on julkaistu arvostetun Wall Street Journalin kautta ja jutun lähteet ovat henkilöitä jotka joko ovat osa suunnitteluryhmää tai lähellä sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"