maanantai 9. marraskuuta 2015

Huijasiko AMD ytimien määrän?

Huijasiko AMD ytimien määrän?Siruvalmistaja AMD myy sen tehokkaimpia FX-suorittimia mainostamalla niiden omaavan kahdeksan ydintä, tämä ei teknisesti pidä kuitenkaan paikkaansa ja asiasta valmistellaan nyt joukkokannetta yhtiötä vastaan.

AMD Bulldozer prosessoreissa käytetään hyväksi säikeytystekniikkaa, ytimet tai niitä vastaavat toiminnot ovat moduuleita joita on fyysisesti vain 4 mutta ne näkyvät tietokoneeseen asennettuna kahdeksana. Laskenta jaetaan käyttöjärjestelmän avulla kyllä kahdeksalle ytimelle mutta vain neljä ydintä ovat tehokkaimpia kuin virtuaaliset, näille työt jaetaan myös niiden tärkeyden mukaan joka kompensoi niiden hitautta.

Ilman säikeistystä, laskentatahti olisi joka tapauksessa hitaampaa ja näkyisi suorituskyvyssä negatiivisena, mikäli siis käytetään ohjelmia jotka osaavat ytimiä hyödyntää.

Useammat ohjelmat toimivat edelleen yksin suorittimen kellotaajuuden mukaan, jolloin sen vaatimaa laskentaa ei jaeta yksilöllisesti ytimien kesken, näissä tapauksissa voi olla jopa niin että virtuaaliset ytimet heikentävät suorituskykyä.

Ongelma on nyt kuitenkin se että AMD ei ilmeisesti kerro tätä tarpeeksi selkeästi myydessään suorittimia. Prosessoreissa käytettävää tekniikkaa ei ole piiloteltu mutta ei siitä hirveämmin mainintojakaan paketista löydy.

Tämä taas on omiaan aiheuttamaan sekaannusta kuluttajien keskuudessa, ei tavallinen ihminen voi ymmärtää käytettävää tekniikkaa ei varmasti tarvitse ymmärtääkään, hän lukee suorittimen paketista että tässä on 8-ydintä ja ostaa sen näin luullen.

Tästä syystä Yhdysvaltalainen Tony Dickey on nostanut kanteen AMD:tä vastaan valheellisesta markkinoinnista.

Esimerkiksi Intelillä on suorittimissaan samankaltainen tekniikka käytössä mutta Intel ei mainosta esimerkiksi 6-ytimisiä suorittimiaan 12-ytimisinä, vaikka ne käyttöjärjestelmälle sellaisena näkyvätkin.

LÄHDE: Digitoday / LegalNewsline

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"