perjantai 6. marraskuuta 2015

Firefoxiin integroitu mainosten esto

Firefoxiin integroitu mainosten estoMozilla julkaisi uuden version Firefox -selaimestaan (42.0) jossa on uudistettu yksityisyystila, se estää mainokset ja seurantakoodit sivuilta kokonaan.

Integroitu mainosten estäjä ei siis lataudu oletuksena käyttöön vaan on hyödynnettävissä vain yksityisellä välilehdellä joka on avattava asetusvalikosta käsin.

Toiminnon tarkoitus ei ole vain poistaa mainoksia verkkosivuilta vaan estää mahdollinen verkkosivujen seuranta ja yleensä seurantakoodia löytyy juurikin sivuilla vilkkuvista mainoksista.

Verkkoselainten yksityisyystiloja on kritisoitu kovasti siitä etteivät ne todellisuudessa tee sitä miten toimintojen kuvaustekstit ovat antaneet ymmärtää, ne kyllä estävät kolmannen osapuolen keksit ja eivät tallenna paikalliseen muistiin selaushistoriaa mutta eivät juurikaan tee muuta.

Mozillan ratkaisu on nyt askel oikeaan suuntaan rajoittaessaan seurantaa hyvinkin tehokkaasti, esimerkiksi kuitenkaan IP-osoitteita ei edelleenkään piiloteta.

Firefoxin uusi yksityisyystila

Mikä seurantakoodi?

Seurantakoodin tarkoitus on kerätä käyttäjästä käyttäytymistietoja joiden mukaan verkkosivun, esimerkiksi verkkokaupan mainokset esitetään käyttäjille, yleensä kuitenkin seuranta jatkuu pitkälle muihinkin sivustoihin joten se ei enää tällöin ole yhden verkkosivun ja käyttäjän välinen asia ja se voidaan katsoa yksityisyydensuojan rikkomiseksi.

Uusi suojaus voi rikkoa näytettävän sivun, ainakin osittain:

Firefoxin toiminto ei myöskään sulje pois kaikkia mainoksia sivuilta vaan juurikin ne jotka käyttävät tunnistettavia seurantametodeja, nämä elementit voivat olla myös piilossa itse sivun koodissa jolloin vain koodi estetään, ne voivat kuulua myös muihin verkkosivun elementteihin kuten esimerkiksi kuviin tai painikkeisiin.

Mikäli verkkosivut on toteutettu siten että esimerkiksi mainoselementit tai seurantakoodit ovat suoraan kytköksissä sivuston elementtien muotoihin ja yleiseen asetteluun, voi Firefoxin suojaustoiminto tehdä verkkosivusta lähes käyttökelvottoman, tällöin laajemman suojauksen voi ottaa pois päältä jolloin selain tarjoaa vain perinteisemmän yksityisyystilan kyseiselle sivustolle.

Uusi versio on saatavilla heti osoitteesta www.firefox.com tai selaimen päivitystoiminnon kautta. Selain on saatavilla Windowsille, Mac OS X:lle sekä Linuxille, mobiilipuolella tuki jää vielä toistaiskesi Androidille mutta esimerkiksi iOS versio on kehitteillä.

LÄHDE: Mozilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"