maanantai 7. joulukuuta 2015

Kerkiääkö EU ja Yhdysvallat sopimaan uutta "Safe Harbouria" määräaikaan mennessä?

Kerkiääkö EU ja Yhdysvallat sopimaan uutta "Safe Harbouria" määräaikaan mennessä?Uudelle sopimukselle on lyöty määräaika jo ensi kuun lopulle ja mikäli sopimusta ei synny, joutuvat Yhdysvaltalaiset IT-jätit mahdollisesti suurten sakkojen "uhreiksi".

Safe Harbour sopimus luotiin EU:n ja Yhdysvaltojen välille jotta Yhdysvaltalaiset yritykset saavat tallentaa EU-kansalaisten tietoja Yhdysvalloissa oleviin palvelimiin.

Safe Harbour -sopimus kuitenkin kumottiin EU:ssa koska katsottiin että Yhdysvallat ei ole enää turvallinen maa säilyttää tietoja, johtuen siitä että maan tiedusteluviranomaiset hyödyntävät sopimusta saadakseen tietoja EU-kansalaisista suoraan yrityksiltä joita sopimus koskee.

Vaihtoehdoksi on jäämässä käytännössä vain se että Yhdysvaltalaisten yrityksien olisi tuotava tiedot EU:n alueella sijaitseviin datakeskuksiin.

Uutta sopimusta yritetään kuitenkin saada aikaan, sopimusta joka sallisi yrityksien jatkaa kuten ennenkin, ilman pakkoa tuoda palvelimia Eurooppaan, ilmeisesti sopimukseen halutaan saada tae ettei yritykset jakaisi tietoja EU-kansalaisista maan tiedusteluviranomaisille.

Yhdysvaloissa tämä tarkoittaisi lakiin tehtäviä muutoksia, sillä nyt maan tiedusteluviranomaisilla on oikeus päästä tietoihin käsiksi oikeuden päätöksellä ja NSA on myös todistettavasti varastanut tietoja erilaisista tietojärjestelmistä, niinkin ettei yhtiöt jotka ovat olleet tietovarkauden uhreina ole olleet asiasta tietoisia.

Mikäli kuitenkin käy niin ettei uutta sopimusta saada aikaiseksi tammikuun loppuun mennessä niin yritykset jotka eivät ole siirtäneet tietojaan EU:ssa sijaitsevaan datakeskukseen ovat vaarassa saada mittavat sakot EU:lta, elleivät pysty todistamaan selkeästi etteivät tiedot ole päätyneet tiedusteluviranomaisten haltuun missään vaiheessa, asia jota on lähes mahdoton pystyä todistamaan.

Yhdysvalloissa Jos yritys ei tarjoa tietoja viranomaisille edes oikeudenpäätöksen pakottamana, joutuu yritys myös kotimaassaan ongelmiin, niin oikeudellisiin kuten myös rahallisiin, joten tilanne on nyt hyvin vaikea kummallekin osapuolelle mutta ennen kaikkea yrityksille itselleen.

LÄHDE: Tivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"