keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Windows Live Writer on avointa lähdekoodia

Windows Live Writer on avointa lähdekoodiaMicrosoftin kehittämä Windows Live Writer on monipuolinen blogieditori Windowsille, sen kehitystyö kuitenkin loppui vuoden 2012 jälkeen, nyt ohjelmisto on tullut avoimeksi.

Windows Live Writerin kehitystiimi hajotettiin ja heidät ohjattiin tuolloin vielä kehitteillä olevan Windows 8:n metrosovellusten kehittäjiksi, Writer jouduttiin unohtamaan.

Tiimiä alettiin kuitenkin kasaamaan vuoden 2013 aikana uudelleen ja suuri osa kehittäjistä osoittikin kiinnostusta vaikka aikataulut olivat edelleen tiukat.

Windows Live Writerin kehitystiimiä kiinnosti kuitenkin palata ohjelman pariin mutta he miettivät samalla myös uusia mahdollisuuksia kehitystyön jatkumiselle ja varteenotettavaksi vaihtoehdoksi muovautui idea vapauttaa ohjelmisto avoimen lähdekoodin projektiksi.

Suljetun ohjelman saattaminen avoimeksi koodiksi ei ole kuitenkaan yksinkertainen tehtävä, varsinkaan kun kyse on Microsoftin tuotteesta, ilmaisesta sellaisesta mutta kuitenkin, pitkä tarina lyhyeksi Microsoft myöntyi ehdotukselle vapauttaa ohjelmisto vapaaksi. Projektin isäntänä jatkaa .NET foundation -säätiö joka on itsenäinen ja rakennettu edistämään .NET alustan avoimen lähdekoodin projekteja.

Uusi kohtaa vanhan:

Windows Live Writer on edelleen osana Windows Essentials asennuspakettia joka on ladattavissa täältä. Uusi Open Live Writer asentuu sen vierelle itsenäisenä sovelluksenaan, joten sitä on turvallista kokeilla ennen kuin hylkää vanhan ja siirtyy uuteen.

Open Live Writeristä on poistettu muutama ominaisuus ja parannettu sitten taas toisia.

Poistettujen ominaisuuksien joukossa on aina hieman kummallisesti toiminut oikeinkirjoituksen tarkistus sekä vanhentunut selainlaajennus jonka kautta pystyi aloittamaan bloggaamisen suoraan selaimesta käsin.

Uusi versio päivittyy myös automaattisesti, eli siinä on oma päivitystyökalu integroituna, myöhemmin Open Live Writeriin tulee tukee OAuth 2 kirjautumismetodille jotta varsinkin Googlen Blogger tilille voi ohjelmasta kirjautua (toistaiseksi Google on hyväksynyt WLW:n OAuth1 pyynnöt).

Windows Live Writerissa on ollut myös laajennustuki jonka avulla kehittäjät voivat tuoda omia toimintojaan editoriin, toistaiseksi tämä toiminto on pois kytketty Open Live Writerista mutta tarkoitus on tuoda parhaimmat laajennukset osaksi sovellusta.

Open Live Writerin lähdekoodi on saatavilla GitHubista ja se on julkaistu MIT lisenssillä.

Ohjelmisto on ladattavissa suoraan sen kotisivuilta, osoitteesta http://www.openlivewriter.org

Toistaiseksi Open Live Writer on saatavilla vain Windowsille mutta koska .NET arkkitehtuuri on saatavilla myös muille alustoille, on mahdollista että Writer tulee tarjolle esimerkiksi myös Linuxille.

Miksi niin iso juttu?

Windows Live Writerillä on ihan oma merkityksensä IT Paukulle ja oikeastaan kaikkiin niihin blogeihin joihin allekirjoittaneella on ollut kirjoitusoikeudet, nimittäin WLW on toiminut alkuajoistaan lähtien ensisijaisena työkaluna blogitekstieni kirjoittamiseen.

*Live Writer on yksinkertaisesti paras ja monipuolisin blogieditori ja suosittelen sitä kaikille bloggareille lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"