maanantai 4. huhtikuuta 2016

Kaksi maailmaa kohtaavat: “Linux” tulee Windowsiin

Kaksi maailmaa kohtaavat: “Linux” tulee WindowsiinMicrosoft on yhdessä Canonicalin kanssa tuomassa Linuxista tutun Bashin ja monet muut Linux työkalut Windowsiin.

Kyseessä ei ole aprillipila vaan todellinen Ubuntu on Windows -projekti joka tuo monet Linuxin toiminnot saataville myös Windows käyttöjärjestelmän päälle.

Projekti ei tuo vain komentotulkki Bashia Windowsille, vaan mukaan tulee Linuxin koko “user space” eli tila jossa suoritetaan Linux sovellukset (binäärit) ja komennot.

Koska Microsoft toimii yhdessä Canonicalin kanssa on tuolloin myös saatavilla olevat työkalut ja toiminnot tuttuja Ubuntu Linuxin ympäristöstä (14.04 LTS), mukana on muun muassa APT-sovelluspakettien asentaja jonka kautta voi asentaa useita linux sovelluksia Windowsiin.

Ubuntu On Windows toimii kuitenkin täysin omassa tilassaan, se ei osaa siten käynnistää Windows sovelluksia, tai esimerkiksi Windowsin komentokehote taikka PowerShell ei osaa käynnistää Linux sovelluksia.

Rajoite ei ole ongelma heille jotka haluavat muutenkin toimia Bashin kautta, kaikki Windowsin tiedostot ovat joka tapauksessa käytettävissä myös Bashista käsin, Windows osiot ja asemat kun löytyvät aina /mnt/ -hakemistosta.

Esittely video:

Ei omaa Linux kerneliä tai graafista käyttöliittymää:

Kyse ei ole myöskään virtuaalikoneesta vaan enemmänkin emulaatiosta, Linuxin sovellukset pyörivät kyllä natiivisti Bashista mutta kaikki Linux kerneliin liittyvät toimet ajetaan emulaation kautta suoraan Windowsin omaan kerneliin eli ytimeen.

Emulaatio aiheuttaa vielä tietyissä sovelluksissa pieniä suorituskyky ongelmia.

Kernelin puutteen lisäksi Ubuntu On Windows ei omaa Ubuntusta tuttua Unity käyttöliittymää vaan kaikki tehdään Bashin komentotulkin kautta, on vielä epävarmaa saako X:n asennettua Windowsiin APT:n kautta.

Kaikkia työkaluja ajetaan root, eli Linuxin pääkäyttäjän oikeuksin, tarkoitus on kuitenkin lisätä järjestelmään alempien käyttäjätilien tuki.

Miksi?

Syy miksi Microsoft halusi tuoda Linuxin user space tilan Windowsiin johtuu yksin omaan multi platform kehittäjien toiveista, sovellus- sekä verkkosivukehittäjät jotka työskentelevät eri kehitystyökalujen sekä koodikielten ja alustojen kanssa ovat toivoneet yhtenäistä toimintaympäristöä jossa koodia voi testata sekä ajaa mahdollisimman kivuttomasti.

Bash on Linuxissa sekä muissa käyttöjärjestelmissä hyvin tuttu, vaikka koodi tehtäisiin aluksi käyttäen Microsoftin Visual Studio kehitystyökalujen avulla, täytyy koodi testata joka tapauksessa Linuxin tai Unixin erinomaisilla työkaluilla, tämä on vaatinut kehittäjiltä kahden eri ja todella erilaisen järjestelmän välillä pomppimista.

Ubuntu On Windowsin avulla alustaa ei tarvitse vaihtaa vain testaamista varten, vaan kaikki tai ainakin useimmat tarvittavat työkalut ovat heti saatavilla.

Microsoft ei ole kuitenkaan rajoittanut työkalujen käyttöä vain kehittäjille, halutessaan Windowsin käyttäjät voivat tehdä kaiken komentorivityöskentelynsä Bashin kautta.

Saatavuus:

Microsoft ei ole vielä julkistanut työkalua mutta kertoo että se tulee ensimmäiseksi saataville Windows 10:n Insider jäsenyyden omaaville käyttäjille, muille käyttäjille Bash ilmaantuu kesän aikana julkaistavan Windows 10 päivityksen myötä.

Ubuntu On Windowsin nykyinen versio on vielä hyvin varhaisessa kokeiluversiossa, periaatteessa suurin osa toimii hyvin mutta paljon on vielä tehtävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"