tiistai 17. toukokuuta 2016

Ranska valmistelee lakia joka estää sähköpostin lähettämisen työajan ulkopuolella

Ranska valmistelee lakia joka estää sähköpostin lähettämisen työajan ulkopuolellaRanskassa valmistellaan lakia jonka tarkoitus on suojella yritysten työntekijöitä työuupumukselta.

Työuupuminen ei ole ikinä hyvä asia ja siitä kärsii työntekijän lisäksi toki myös yritys itse. Ranskalla on kuitenkin jälleen omalaatuinen idea jolla loppuun palamista voisi yrittää ainakin välttää.

Ranskassa halutaan että työntekijän työajat ovat tarkkoja, maassa yritetään saada läpi lakia joka rajoittaisi työntekijöiden työhön liittyvää viestintää työaikojen ulkopuolella.

Tämä tarkoittaa puheluita, sähköpostia, tekstiviestejä sekä pikaviestejä. Mikäli työntekijä käyttää näitä varsinaisen työajan ulkopuolella, olisi vastuu työnantajalla ja siten yritykselle voitaisiin määrätä esimerkiksi sakkoja.

Lakia puolustellaan Center for Creative Leadershipin tutkimuksella jonka mukaan työntekijä työskentelee jopa 13.5 tuntisia päiviä jos siihen lasketaan työhön liittyvä työajan ulkopuolella tapahtuva viestintä.

Tutkimus paljastaa muun muassa sen että työntekijät viettävät vapaa-ajastaan noin kolme tuntia muuhun kuin työhön liittyviin asioihin, kuten seurusteluun muiden kanssa tai muihin harrastuksiinsa.

Ongelma ei ole teknologiassa jota työntekijät käyttävät vapaa ajallaan vaan yrityksien sisäinen henkilöstönhallinta, tai oikeammin sen puute, väittää tutkimus.

Joka tapauksessa kyse on muuttuvasta haitallisesta työkulttuurista johon Ranska haluaa puuttua maalle ominaisella tavalla ja säätää siitä lain jolla moinen toiminta estetään.

Myös Saksassa on aikaisemmin mietitty samankaltaista mahdollisuutta puuttua työuupumukseen.

Allekirjoittaneelta:

En sitten tiedä onko moinen laki parempi niinkään kuin se kun työntekijä avaa työaikana koneensa, ei hänellä ole aikaa muuhun työssään kuin vastailla sähköposteihin ja muihin viestimiinsä, voin vain kuvitella sen turhautumisen kun aamulla näkee sähköpostissaan olevan satoja lukemattomia viestejä, joihin kaikkiin halutaan vastaus mahdollisimman pian ja sitä oikeaa työtäkin pitäisi jossakin välissä pystyä tekemään.

Vai olisiko sittenkin parempi että vastaillaan niihin maileihin kaikessa rauhassa siten kuin työtekijä itse katsoo parhaaksi. Työnantaja ei kuitenkaan saisi vaatia tai viestivän sitä että työntekijät vastaavat niihin työajan ulkopuolella.

LÄHDE: Slashdot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"