torstai 23. kesäkuuta 2016

Sony maksaa useita miljoonia Pleikkarin Linuxin tappamisesta

Sony maksaa useita miljoonia pleikkarin Linuxin tappamisestaVuonna 2010 aloitettu joukkokanne Sonya vastaan on lopulta tuottanut tulosta ja yhtiö joutuu maksamaan miljoonille Yhdysvaltalaisille siitä että esti Linux jakeluiden toiminnan Playstation 3 konsolissaan.

Aikoinaan kun Playstation 3 pelikonsoli julkaistiin uhosi Sony sen olevan erittäin tehokas monenlaiseen käyttöön, väitteensä tueksi Sony julkaisi päivityksen joka mahdollisti siihen Linux käyttöjärjestelmän asennuksen, myöhemmin kuitenkin Sony päätti ettei Linuxin ajaminen järjestelmässä kannata ja lopetti tuen turvallisuuteen vedoten julkaisemalla päivityksen laiteohjelmistoonsa.

Tuen pois vieminen oli monelle tiukka paikka, sitä käytettiin muun muassa erilaisissa kokeellisissa projekteissa jossa hyödynnettiin laitteen laskentatehoa.

Playstationin päivityksestä toki pystyi kieltäytymään mutta tällöin itse pelipuoli ei enää toiminut odotetunlaisesti tai laisinkaan.

Tuomiossa määritellään että jokainen joka kykenee esittämään Sonylle että on pyörittänyt Linuxia laitteessa ennen estot tuomaa päivitystä on oikeutettu saamaan 55 dollarin korvauksen viihdejätiltä.

Pienemmän korvauksen saa he jotka pystyvät kertomaan hankkineensa alkuperäisen ja ensimmäisen PS3 mallin tarkoituksenaan ajaa siinä Linux käyttöjärjestelmää, nämä henkilöt saavat 9 dollaria kukin.

Huimat korvauskulut Sonylle:

On mahdollista että yhteensä yli 10 miljoonaa Playstation 3 konsolin ostajaa on oikeutettu korvauksiin, tämä nostaa korvaussumman todella suureksi mutta on hyvin todennäköistä myös se ettei osa laitteen hankkineista tule ikinä oikeuttaan korvaukseen hyödyntämään, tämän myös oikeus tiedosti ja määräsi Sonyn tiedottamaan asiasta.

Tuomiosta selviää että Sony suostuu mainostamaan päätöksestä tietyillä peli- ja IT-sivustoilla jotta mahdollisimman moni korvaukseen oikeutettu saisi päätöksen tietoonsa.

Sony tulee myös tiedottamaan alkuperäisen Pleikkari kolmosen ostaneita sähköpostitse, tai ainakin siihen osoitteeseen josta kyseisistä laitteista on Playstation Networkiin rekisteröity.

Sonylle jäävät myös oikeudenkäyntikulujen maksut jotka ovat noin 2,25 miljoonaa dollaria.

Koskee vain Yhdysvaltoja:

Tuomio koskee yksistään Yhdysvaltoja ja siten vain maassa ostettuja alkuperäisiä Playstation 3 konsoleita ja niiden omistajia.

LÄHDE: Ars Technica

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"