keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

MacKeeper uhkaa oikeustoimilla 14-vuotiasta tubettajaa

MacKeeper uhkaa oikeustoimilla 14-vuotiasta tubettajaaMacKeeperin omistaja ei pitänyt nuorukaisen videoillaan esittämistä mielipiteistä jotka koskivat Mackeeper sovellusta, yhtiö uhkasi oikeustoimilla mikäli poika ei poista Youtubesta kyseisiä videoita.

Norjalainen 14-vuotias Luqman Wadood tekee Youtube videopalveluun Apple-aiheisia videoita kanavallaan nimeltä InCrunch.

Wadood teki sarjan videoita jotka koskivat erittäin kyseenalaista tietoturva- sekä optimointisovellus MacKeeperiä, lyhyessä sarjassa videoita Wadood varoitti käyttäjiä ettei asentaisi sovellusta missään tapauksessa.

Videoissaan Wadood ei todellakaan säästänyt sanojaan ja huumoriaan kun paasasi MacKeeperin käyttävän markkinoinnissaan törkeää huijaus ja pelottelutekniikkaa.

Yhtiö joka omistaa MacKeeperin, Kromtech ei ollut kovin iloinen Wadoodin videoista ja päätti uhata nuorukaista oikeustoimilla mikäli hän ei poista kyseisiä videoita Youtubesta.

Kromtech kertoi uhkauskirjeessään että se on saanut jo yhden tubettajan maksamaan 60 000 dollaria oikeuskuluja samankaltaisesta tapauksesta. Mikäli kuitenkin 14-vuotias Luqman Wadood suostuu ehtoihin jättää Kromtech asian tähän.

Kyseinen uhkauskirje alkaa melko ironisesti: “...Edustan MacKeeper sovellusta, ohjelmaa jonka Youtube videoidesi perusteella tunnet erittäin hyvin...”, eikö Kromtech itsekin siis myönnä että ongelmat jotka Wadood toi esiin, ovat olemassa?

Wadood vastasi Kromtechille Youtube videossa että on asettanut sarjan videot yksityisiksi, paitsi yhtä jossa tuo esiin MacKeeperin markkinoinnin ongelmakohdat ja jossa keskustelee MacKeeperin asiakaspalvelun kanssa Skypen kautta.

Wadoodin videovastaus Kromtechille:

Wadoodin julkisena pitämä MacKeeper video:

Mielenkiintoiseksi menee saako Kromtech 14-vuotiaan oikeuteen ja mikäli jotenkin yhtiö sen onnistuu tekemään, kuka tulee puolustamaan nuorukaista. Voisi kuvitella että Youtube, eli Google olisi hyvin halukas puolustamaan nuorta sisällöntuottajaa tässä täysin absurdissa jutussa, toinen apuri voisi löytyä Applesta.

Mikä MacKeeper?

MacKeeper on sovellus jota mainostetaan Mac OS -käyttöjärjestelmän siivoussovelluksena, eli sovelluksena joka huolehtii käyttöjärjestelmän yleisistä ylläpitotehtävistä sekä korjaa ongelmia joita Mac OS -käyttöjärjestelmään on saattanut vuosien varrella tulla, MacKeeperissä on myös antivirus -ominaisuus jonka pitäisi poistaa mahdollisia viruksia tiedostoista.

Se, onko MacKeeper sitä mitä väittää, ei monikaan usko, suurin ongelma on kuitenkin se miten sovellusta on markkinoitu.

Markkinointikeinoina on käytetty pelottelutekniikkaa:

Kun käyttäjä menee jollekin sivustolle jossa MacKeeperin mainos-skripti on käytössä saa käyttäjä ruudulleen pelottavan ilmoituksen joka kertoo että tietokoneessa on virus tai että tietokone toimii liian hitaasti, välttämättömäksi korjaukseksi tilanteeseen tarjotaan heti maksullista MacKeeper sovellusta.

Todellisuudessa viruksia ei ole, eikä järjestelmä toimi liian hitaasti, mitään tarkistuksia verkkosivu ei ole tehnyt josta mainos on ruudulle pompahtanut.

Monet, varsinkin käyttäjät jotka eivät ymmärrä tietokoneen sielunelämää sen tarkemmin ovat helppoja kohteita tämän kaltaisille huijauksille ja siten yleensä maksavat mukisematta muutaman vuoden käyttöoikeuslisenssin ohjelmasta joka kertoo korjaavansa kaiken.

MacKeeper joutui aikaisemman omistajansa (ZeoBIT) aikana oikeuteen juurikin tästä syystä, joukkokanne sovittiin kuitenkin oikeuden ulkopuolella siten että yhtiö pistettiin maksamaan yli kaksi miljoonaa dollaria rahastoon josta huijatut saivat omansa takaisin pienellä korolla.

Kromtech jatkaa kyseenalaista markkinointia:

Ilmeisesti myös uusi omistaja Kromtech on jatkanut samankaltaista huijausta, markkinointikeinoina käytetään myös muita hyvin epäeettisiä tapoja kuten ostettuja positiivisia tuotearvosteluita “käyttäjiltä”.

Kromtech omistaa “MacKeeper Reviews” -sivuston jossa seniori ikään kerenneet käyttäjät ylistävät lyhyillä videoilla MacKeeperin asiakaspalvelua sekä sovellusta. Yhteistä videolla on ikäryhmän lisäksi se että lähes kaikki puhuvat kuin paperilta luettuna MacBook Pro tietokoneesta ja kuinka MacKeeper on nopeuttanut kyseistä tietokonemallia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"