torstai 8. syyskuuta 2016

Onko tonnin luurit jo aikansa eläneitä?

Onko tonnin luurit jo aikansa eläneitä? (Kuvassa OnePlus 2)Tonni puhelimeen joka on vanhentunut jo alle kolmessa vuodessa, tai tarkemmin ajateltuna jo seuraavana vuonna. Onko tässä touhussa enää mitään järkeä?

Samsung julkaisi viime kuussa tonnin Note7 puhelimensa ja eilen Apple julkaisi tonnin iPhone 7 Plus puhelimensa. Samaan aikaan Kiinalaiset valmistajat tuovat huippupuhelimia markkinoille noin 300 euron hintalapulla.

Itse toivon että Kiinalaiset, Huawei, Mi ja monet muut 300 euron puhelinten julkaisijat saisivat paineita tonnin luureja myyville jäteille.

Kiinalaiset ovat oivaltaneet sen että suuremmalle osalle seuraavaa puhelintaan valitseville kuluttajille hinta on tärkeämpi kuin pelkkä brändi ja se on myös osa brändin kehittämistä joka taas lisää myyntiä.

Suuret valmistajat ja brändit kuten Samsung, LG ja monet muut ovat jo hieman murtuneet paineen alla, heiltä tulee melko pystyviä keskisarjan luureja 300 euron hintalapulla kuten nyt vaikkapa esimerkkinä Samsung A5.

Nämä puhelimet kuitenkin valmistetaan vanhasta tai keskiluureille suunnitellusta tekniikasta, Kiinalaiset taas myyvät lippulaivojaan sillä 300-400 eurolla, se ei ole keskivertopuhelin suorituskyvyltään, se on lippulaiva.

Brändäys on avainkysymys edullisia puhelimia valmistaville:

Huawei on ehkä huono Kiinalainen esimerkki, koska sen uusin puhelin maksaa yli 600 euroa, mutta se ei ole 700 euroa tai yli 1 000 euroa, Huawei myös kehittää brändiään, nykyään Huawei on cool kun ennen se oli “joku kiinalainen vakoilulaite”.

Brändi on toki tärkeä osa myyntiä ja pienille valmistajille se on avainkysymys, tuote täytyy osata markkinoida haluttavana. Kun saat tarpeeksi hölöä tuotteesi ympärille sinulla on brändi, vaikka tuote olisi edullinen.

Puhelimen yksikköhinnasta tulee periaatteessa valmistajalle toissijainen asia, volyymimyynti on se jolla Kiinalaiset ovat aina tehneet kauppaa ja se sopii myös kännykkäbisnekseen.

OnePlus 3 64Gt tallennuksella maksaa Elisan verkkokaupassa 399€ ja vielä halutumpi OnePlus 2 maksaa 299€ ja jos mikä niin OnePlus osasi rakentaa brändiään, OnePlusOnelle oli erityisiä kutsuja joilla puhelimen edes pystyi ennakkotilaamaan ja jos sinulla oli kutsu, olit cool, vaikka kukaan ei tiennyt puhelimesta juuri mitään.

Toimiva ja cool brändi voi siis olla myös tuotteella joka on edullinen, se että se on hyvä ja siitä puhutaan on tärkeää, kallis hinta ei nykyaikaiselle kuluttajalle merkitse laatua vaan kriittistä katselukulmaa, toisin se oli ennen ja näin se on hieman vieläkin, mutta toivottavasti tämä saadaan järjestykseen näiden “Kiinan ihmeiden” avulla.

Onko tässä mitään järkeä?

Samsung tai Apple kun julkaisee tonnin puhelimen ollaan siitä sekaisin kuin seinäkellot, vaikka mikään ei todellisuudessa ole muuttunut, hinta on sama ja laite rakennetaan osista jotka vanhenevat tekniikaltaan ja tehoiltaan aivan liian pian.

En väitä etteikö myös Kiinalaisilla olisi tekniikkaa joka vanhenee liian pian, mutta kuluttaja maksaa varmasti mieluummin joka toinen vuosi 300 euroa uudesta luurista kuin tonnia, tai näin ainakin minä teen.

Korkea hinta meni vielä jokunen vuosi sitten läpi helposti, tuolloin päivitetyt mallit olivat selkeästi kalliita valmistaa, prosessorit ja keskusmuistit, tai noh, muistit eivät koskaan ole olleet kalliita mutta tallennustila kylläkin, mutta nykyään myös tallennustila on edullista, 4G-modeemit ovat edullisia mutta jostain syystä niitäkin on pakko päivittää vaikka puhelimen valmistaja tietää ettei suurin osa luurin käyttäjistä pysty ikinä hyödyntämään 150Mb/s yhteyttä luurissaan, ainakaan kyseisen puhelimen elinaikana.

Eli puhelimiin myös tungetaan paljon tarpeetonta tauhkaa ja valmistuskustannukset pysyvät korkealla ja ostajakuntakin ikävä kyllä vieläkin on valmis tätä tukemaan.

Samsung yrittää vastata valmistuskustannuksiin tuomalla kalliisiin luureihin oman itse valmistaman suorittimen mutta hinnassa se ei näy millään tavoin, syy on se ettei kuluttajat ole muuttuneet tarpeeksi.

Maksoin puhelimesta yli kolme vuotta sitten noin 720 euroa ja seuraava puhelin tulee varmasti olemaan 300 euron hujakoilla ja oletan sen olevan nykyistä paljon tehokkaampi.

Oletko sinä vielä valmis maksamaan uudesta puhelimestasi lähemmäs tuhat euroa?

Päivitetty: 12.09 klo 8.34: Tarkennettu brändäystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"