torstai 8. syyskuuta 2016

Applen uusi lippulaiva: Tässä on iPhone 7 Plus

Applen uusi lippulaiva: Tässä on iPhone 7 Plus (c) AppleApple julkaisi eilen odotetusti uudet iPhone mallit. iPhone 7 Plus on Applen lippulaiva tällä hetkellä, sen yhteydessä julkaistiin perinteisempi iPhone 7 joka on monessa suhteessa samankaltainen luuri, se on kuitenkin huonompi joten keskitymme tässä jutussa pelkästään lippulaivaan.

iPhone 7 Plus:

Muutokset edelliseen iPhone 6s Plus malliin ovat melko pieniä, vaikkakin nykypäivään paremmin sopivia.

Kotelointi:

iPhone 7 Plus kotelo tai kuori jatkaa samaa yhtenäistä linjaa muutamilla parannuksilla, se on nyt kuitenkin suojeltu veden että pölyn kestävyydellä (IP67), kotelo suojaa sisuskaluja puolisen tuntia aina 50 metrin syvyydessä saakka ja jotta tämä on pystytty tekemään hyvin, on myös kotelon painikkeet kuten äänipainikkeet toteutettu hieman eri tavalla.

Painikkeiden lisäksi myös laitteen kaiuttimet on toteutettu siten että kun niihin pääsee vettä, osaa kaiutin “yskiä” veden laitteen ulkopuolelle.

Kotelo on saanut myös uudet mustat värivaihtoehdot, toinen on kiiltävä pianolakattu alusta kun taas totisessa on käytetty enemmänkin mattamustaa pinnoitetta, kummatkin näyttävät joka tapauksessa todella tyylikkäiltä, mukana ovat muuten edelleen samat värivaihtoehdot käytössä, tosin nämäkin tulevat eroamaan markkina-alueiden kohdalla.

Painikkeet, liittimet sekä kaiuttimet:

iPhone 7 Plus painikkeet (c) Apple

Kuten kerrottua jo laitteen äänenvoimakkuuspainikkeet virtapainikkeen kanssa on uusittu siten että ne ovat entistä virtaviivaisemmat puhelimen reunojen mukaisesti, siten etteivät ne pullistu kotelosta ulos.

Uudessa iPhonessa on myös vihdoin stereoääni, kaiuttimet löytyvät laitteen ylä -että alapuolelta ja kuten kerrottu, ne osaavat hylkiä vettä mutta niiden veden hylkiminen on toteutettu sitten että ne tärisevät, tärinä tapahtuu silloin kun laite on kuivalla ja se näyttää ikään kuin kaiutin yskisi veden sisältään pois.

SIM-kortti muoto on edelleen Nano-SIM ja sen liitin löytyy puhelimen sivulta, liittimen ympärille on kuitenkin lisätty pieni kumilenkki jolla estetään veden pääsy liittimeen ja sieltä muualle laitteeseen.

Apple myös teki sen mitä monet epäilivät, 3.5mm ääniliitin on poistettu laitteesta ja Apple luottaa siten Lightning-liittimeen myös äänilähtönä, Apple toimittaa puhelimien mukana Lightning yhteensopivat EarPod-kuulokkeet sekä varmuudenvuoksi myös Lightning->3.5mm audio adapterin jolla jo käytössä olevat analogiset kuulokkeet tai kaiuttimet saa puhelimeen kiinni.

Adapteri ei kuitenkaan tarjoa mitään muuta kuin 3.5mm kuulokeliittimen, se ei toimi esimerkiksi Lightning keskittimenä joka mahdollistaisi laitteen lataamisen samanaikaisesti kun laitteen kautta musiikkia haluaa kuunnella.

Sama ongelma se on myös muiden lightning laitteiden kanssa, iPhonea ei voi ladata ellei lisälaite tue myös virranvientiä laitteeseen samalla.

Kotipainiketta on myös päivitetty hieman, ei kuitenkaan niin radikaalisti kuin huhupuheet väittivät, villeimmät huhupuheet väittivät Applen jättäneen fyysisen painikkeen kokonaan pois ja siirtyvänsä näyttöpohjaiseen versioon.

Kotipainike on tukee nyt itsenäistä tärinää, joten käyttäjä saa välittömästi painikkeeseen haptisen palautteen käyttöliittymältä, tämä pieneltä kuulostava lisäys on varmasti niitä parannuksia jonka ensikäytön jälkeen ihmettelee kuinka sitä ilman on voinut aikaisemmin pärjätä.

Näyttö:

iPhone 7 näyttö (c) AppleiPhone 7 Plus näyttö on lähes sama 5.5 tuumainen, taustavalaistu IPS paneeli (Retina HD) joka on ollut käytössä myös iPhone 6s Plus mallissa, tosin Apple väittää uuden näytön olevan 25% kirkkaampi aikaisempaan verrattuna. Näytön tarkkuudeksi Apple on jättänyt 1080 x 1980 resoluution, mikä varmasti on aivan tarpeeksi riittävä tarkkuus iOS:lle, kameralla kuitenkin pystyy tallentamaan videota 4K-tarkkuudella joten näiden esikatselu skaalautuu aina FullHD-tasolle.

Kamera:

iPhone 7 Plus Kameralinssit (c) Apple

iPhone 7 Plus mallin näkyvin erikoisuus on ehdottomasti sen kaksoiskamera, tosin tällä kaksoiskameralla ei oteta 3D-kuvia vaan kyse on kennojen yhdistelmästä jossa saadaan mukaan entistä valovoimaisempia kuvia, HDR-kuvia sekä entistä parempi optinen zoomi.

Uuden kamerayhdistelmän kulmakivi on sen tarjoama kaksinkertainen zoomi, kummatkin kamerat tukevat 2x optista zoomia, eli käytössä on siten periaatteessa 4x optinen zoomi.

Zoomia hyödynnetään siten että kun ensimmäisestä loppuu zoomaus kesken, jatkaa toinen siitä eteenpäin, tällä ominaisuudella voidaan myös leikkiä kuvalla, kuten lisätä kohdistaa varsinaisen kuvattavan kohteen taustaan, sumentaa se ja samalla tarkentaa itse kohdetta, näin kuvasta saadaan varsin näyttävä kokonaisuus.

Tosin, juuri esitelty “Depth-of-field” esimerkki on tulossa vasta myöhemmin erillisessä ohjelmistopäivityksessä, mutta kaksoiskameralla on tämän kaltaisia muitakin mahdollisuuksia, ehkä jopa 3D-kuvaus on mahdollista jossakin vaiheessa.

Toisin sanoen ensimmäinen kamera toimii ikään kuin kameran näytön silmänä (laajakulma) ja toinen on tukemassa otettua kuvaa (Telephoto).

Kummatkin kamerat tarjoavat 12 megapikselin kennot, salamana toimii niin sanottu True Tone Flash, joka tarjoaa neljän kirkkaan ledinsä ansiosta jopa 50 kertaa kirkkaamman valon kuin aikaisemmissa iPhoneissa.

iOS 10 tarjoaa myös valokuvausovellusten kehittäjille pääsyn suoraan kameraan, tämä mahdollistaa myös mahdollisuuden luoda sovelluksia jotka tallentavat täysin käsittelemättömän RAW-version kuvista.

Video puolella ei ikävä kyllä juurikaan nähty parannuksia, paras resoluution on edelleen 4K mutta vain 30fps laadulla, FullHD kuvaa pysyy kuvaamaan 60fps laadulla, sekä myös 240fps kuvaa hidastuspätkiä varten. Videoihin on myös saatu tärinänpoisto.

Etukamera eli FaceTime HD on saanut ympärilleen lisää megapikseleitä, nyt kamerassa on pikseleitä erikoisen 7MP verran.

Suorituskyky:

Applen A10 siru (c) Apple

iPhone 7 suorituskyky on kasvanut jälleen hieman, nykyisin laskentatehosta huolehtii piiri nimeltä A10 Fusion, joka on neliytiminen prosessori, prosessori on optimoitu käyttöjärjestelmän kanssa todella hyvin, siten että käyttöjärjestelmä huolehtii ydinten tarpeellisuudesta itse. Yleisesti ottaen suoritin toimii kahdella ytimellä ja kaksi apuydintä otetaan mukaan vasta silloin kun niitä todella tarvitaan, tämä tekniikka on omiaan säästämään kallisarvoista akkuvirtaa.

Fusion sisältää myös 6-ytimisen grafiikkasuorittimen sisällään, tämän kerrotaan olevan jopa 50 prosenttia tehokkaampi kuin aikaisemman sukupolven PowerVR grafiikkasuorittimen. Apple mainostaa grafiikkatehoja konsolitasoisena kokemuksena, tässä kohtaa on hyvä kuitenkin muistaa ettei konsolitasoinen grafiikka tarkoita missään nimessä parasta laatua.

Keskusmuisti ei ole ikävä kyllä kasvanut edellisestä mallista lainkaan, Apple luottaa edelleen siihen että 2Gt keskusmuistia on tarpeeksi, vaikka voisi kuvitella että mobiililaitteeseen ei juuri enempiä tarvita, pitäisi kuitenkin varsinkin pelit enemmästä määrästä edelleen ja vielä kun muisti on nykypäivä melko edullista ja järjestelmäpiiri on 64-bittinen voisi aluksi kuvitella miksei muistia ole lisää?

Itse uskon siihen että Apple ei voinut lisätä muistia koska sen katsottiin olevan liian suurikokoista, jopa 3.5mm kuulokeliitin on jätetty pois koska sen tilan vei muut sensorit.

Joka tapauksessa jos samaan aikaan mainostetaan konsolitason grafiikkaa ja ympäristöön halutaan luoda enempi raskaalla grafiikalla varustettuja pelejä, olisi keskusmuistia syytä tuolloin löytyä vaikka giga enempi, jo yksistään grafiikan vaatiman välimuistin vuoksi, nyt pelejä täytyy ladata turhan usein ja se näkyy pelaajalle ikävinä odotusaikoina ja joka estää myös laajempien kenttien ja maailmojen tuomisen iPhonelle.

Akkukeston väitetään kestävän tunnin pidempään aikaisempaan Plussaan verrattuna.

Tallennustila: Apple hyvästeli 16Gt vaihtoehdon:

Apple tarjoaa nyt iPhone 7 ja iPhone 7 Plus malleihin uudistetun sisäisen tallennustilan, sitä saa maksimissaan aina 256Gigaan saakka ja edullisin iPhone vaihtoehto lähtee 32Gigasta joten näistä ei pitäisi tallennustila loppua aivan heti.

Apple päivitti myös iPhone 6 luurit tukemaan uutta tallennustilaa, nyt on kuitenkin oltava puhelinmarkkinoilla tarkkana mikäli haluaa iPhone 6 puhelimensa 256Gt versiona, tällä hetkellä markkinoilla on vain versiot joissa suurin tallennustila on 128Gb.

Saatavuus & Hinta:

Suomi ensimmäisten maiden joukossa!

Apple aloittaa iPhone 7 ja iPhone 7 Plus puhelinmallien ennakkotilaukset 9.9.2016 Applen omassa verkkokaupassa, toimitukset alkavat myös Suomessa ensimmäisten maiden mukaisesti jo 16.9.2016.

iPhone 7 Plus Suomen hinta:

iPhone 7 Plus 32Gt  - 919€
iPhone 7 Plus 128Gt - 1 029€
iPhone 7 Plus 256Gt - 1 139€

Vertailun vuoksi tässä vielä iPhone 7 hinnat:

iPhone 7 32Gt  - 779€
iPhone 7 128Gt - 889€
iPhone 7 256Gt - 999€

Tässä vielä tekniset tiedot iPhone 7 Plus:

Käyttöjärjestelmä: Apple iOS 10
Näyttö: 5.5 LED-taustavalaistu IPS LCD 1080x1920 pikselitiheys: 401
Suoritin: Apple A10 Fusion
Keskusmuisti: 2GT
Tallennusmuisti: 32GB, 128GB, 256GB
Puhelinverkko: 2G/3G/4G
Langattomat yhteydet: WLAN 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
Navigointi: A-GPS, GLONASS, WLAN, Puhelinverkko
Liittimet: Lightning, Nano-SIM
Koko: 158.2 x 77.9 x 7.3mm
Paino: 188g
Akku: Ei irrotettava litium-ion

LÄHDE: Apple

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"