torstai 20. lokakuuta 2016

Lähteekö seuraavaksi perinteiset USB-portit?

Lähteekö seuraavaksi perinteiset USB-portit?Applen on huhuttu tekevän seuraavan perinteisen liitinportin poistamisen sen seuraavista MacBook Pro tietokoneista.

Maailma järkyttyi viimeksi kun Apple päätti poistaa 3.5 millisen audioliittimen iPhone puhelimesta, Apple korvasi kyseisen portin kaikki voivalla Lightning portilla, jonka kautta voi myös käsitellä ääntä.

Nyt on huhuttu että IT-jätti meinaa jättää tulevista MacBook Pro tietokoneistaan niin 3.5 millisen analogisen liittimen, niin myös perinteisen USB-portin (USB Type-A) ja korvata ne USB Type-C (USB-C) sekä/tai Thunderbold porteilla.

USB-C toki sisältää perinteisen USB 3.1 liittimen ominaisuudet mutta perinteisemmät USB-laitteet kuten muistitikut on liitettävä siihen adapterin avulla joka muuttaa suuremman USB-liittimen pienemmäksi USB-C malliseksi.

USB 3.1 teoreettinen siirtonopeus on huimat 10 gigaa sekunnissa ja yhä useampi lisälaitevalmistaja on siirtynyt tukemaan USB-C sitä mutta koska kyse on portin fyysisen muodon muutoksesta, tarkoittaa se sitä että maailmalla on miljoonia lisälaitteita joita ei USB-C portteihin saa suoraan liitettyä.

Vaarassa on myös HDMI-liittimen katoaminen sillä USB-C siirtää myös DisplayPort videosignaalin näytölle, HDMI-liittimen katoaminen MacBook Pro tietokoneista on jopa todennäköisempää kuin perinteisten USB-porttien.

Apple teki tempun jo:

Jo nykyisessä perus MacBookissa on vain yksi liitin ja se on USB-C, tämän yhden portin kautta ladataan tietokoneen akut ja käytetään lisälaitteita. Helppoa perus MacBookin kanssa elämä ei ole ollut juurikin siksi koska laite on pitänyt ladata samasta portista jossa esimerkiksi ulkoinen kiintolevy on ollut kiinni.

MacBook Pro on kuitenkin tehokäyttäjille suunniteltu Mac, joten Apple tuskin tulee tarjoamaan siitä sentään vain yhden portin vaihtoehtoa.

Samalla on myös huhuttu että Apple lakkauttaisi kokonaan 11 tuumaisten MacBook Airien valmistamisen ja korvaisi ne kokonaan MacBook kannettavilla joiden näytön kooksi tulee 12 sekä 13 tuumaa.

Periaatteessa Apple on näin jo tehnyt, Airia kuitenkin myydään vielä toistaiseksi, noin 300 euroa edullisemmalla hinnalla, perus MacBookin verrattaessa.

Vastauksia tulossa:

Nykyisellään tiedot ovat pelkkiä huhupuheita, vastauksia on kuitenkin luvassa jo 27.10 kello 20:00, jolloin Apple pitää “hello again” julkaisutapahtuman jossa yhtiö esittelee uuden  tietokonemallistonsa.

Tapahtumaa voi seurata Applen kotisivujen kautta, joko Applen Safari selaimella tai Microsoftin Edge -selaimen avulla.

LÄHDE: Slashdot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"