maanantai 19. joulukuuta 2016

LibreOffice saamassa Microsoft Officesta tutun valikkorivin

LibreOffice saamassa Microsoft Officesta tutun valikkorivinAvoimen lähdekoodin LibreOffice kokeilee uutta valikkoriviä ohjelmistojensa toimintovalikoksi. Kyseessä on Microsoft Officesta tuttu nauhamainen ribbon valikkorivi.

Ulkoisesti uusittu käyttöliittymä muistuttaa Microsoftin vastaavaa jonkin verran ja helpottaa siten siirtymää Microsoftin tuotteista avoimen lähdekoodin LibreOfficeen.

Uusi valikkorivi on saatavilla tällä hetkellä vain LibreOfficen esijulkaistussa 5.3 versiossa.

Kuinka ribbonin saa käyttöön:

Testiversiossakaan ribbon käyttöliittymää ei olla oletuksena tuputtamassa käyttäjille vaan se täytyy aktivoida erikseen ohjelman asetuksista:

Asetukset->LibbreOfficeDev->Advanced->Ota käyttöön kokeelliset toiminnot.

Asetukset->LibbreOfficeDev->Advanced->Ota käyttöön kokeelliset toiminnot

Kun kokeelliset asetukset on asetettu päälle ja LibreOffice on käynnistetty uudelleen, tulee ohjelman kuten Writerin “Näytä” -valikkoon uusi vaihtoehto nimeltä: “Toolbar Layout” Tästä voidaan valita erilaisia käyttöliittymänäkymiä joista ribbon tulee esiin kohdasta “Notebookbar”.

Näytä->Toolbar Layout->NotebookBar

Eli Näytä->Toolbar Layout->NotebookBar.

Kuinka saat LibreOfficen ribbonin pois käytöstä:

LibreOfficen ribbon on vielä hyvin kokeellinen versio eikä se välttämättä toimi vielä oikein, myöskin ohjelman perinteinen valikkorivi katoaa näkyvistä mutta saat sen esiin ribbonin edessä olevan kuvakkeen kohdalla avautuvasta valikosta jälleen esiin, kohdasta “Menubar”, nyt näet jälleen valikkorivin josta pääset vaihtamaan käyttöliittymäteeman oletukseksi.

Ota menubar, eli valikkorivi käyttöön

Esimerkiksi nykyisessä versiossa LibreOfficen ribbon valikkoa ei voi piilottaa näkyvistä kaksoisklikkaamalla sen tyhjää kohtaa, tällä hetkellä se on vain toinen vaihtoehto esittää ohjelman työkalutoiminnot.

Ribbon tyylinen valikko kuitenkin helpottaa jo nyt dokumenttien käsittelyä koska työkalut on jaoteltu huomattavasti selkeämmin kuin vanhahtavassa oletusliittymässä jossa toiminnot on pakattu kaikki samaan rivistöön, jolloin niiden löytäminen voi olla hankalampaa.

LÄHDE: LibreOffice

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"