torstai 17. tammikuuta 2013

Onko Twitter sananvapauden tyyssija vai ei?

twitter-bird-light-bgsMikroblogipalvelu Twitter on joutunut kummallisiin vääntöihin sen käyttäjien luoman sisällön vuoksi, nyt Ranskassa.

Ranskassa Twitter palvelu on joutunut oikeuteen saakka siitä mitä sen sivulla saa olla ja ei saa olla, tässä tapauksessa ns. “Suositut puheenaiheet” kuplassa joka näkyy kaikille sivuston käyttäjille.

Sinne oli päässyt ilmeisesti Ranskalaisia Juutalaisia loukkaava hashtagi, tästä eräs Juutalaisten opiskelijayhdistys vasta suivaantuikin ja vei asian Ranskan oikeuteen jossa se yrittää saada palvelulta tiedot ketkä kaikki kyseistä hashtagia ovat palvelussa käyttäneet, siitä mitä se tiedoilla meinaisi ei ole tullut tietoon.

Twitter ei ole koskaan ollut täysin puhtaan sananvapauden kannalla, se rohkaisee käyttäjiä ilmoittamaan (liputtamaan) näkemiään “loukkaavia” tekstejä joihin Twitterin moderaattorit puuttuvat pian.

Ranskan tapauksessa Twitter on kuitenkin maininnut että se ei ole muiden maiden lakien saavutettavissa, se on toiminut ja toimii jatkossakin vain Yhdysvaltojen lakien mukaisesti mutta poistaa omien ehtojensa mukaan ns. laittomat tai luokkaavat tekstit ja viittaukset palvelusta jatkossakin.

Tämä ei kuitenkaan ole ilmeisesti riittävä toimintatapa opiskelijayhdistyksen mielestä.

Ranskassa oikeus antaa, tosin vain muodollisen päätöksensä asiassa 24.01.2013, paljon oikeus ei voi tehdä ellei sitten määrää Twitteriä tämän tapauksen johdosta sulkulistalle, näin tuskin kuitenkaan käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"