maanantai 5. elokuuta 2013

Patenttiryövääminen sallittu Yhdysvaltalaisyrityksille?

Yhdysvaltojen Kansainvälinen kauppakomissio ITC määräsi Applen laitteille tuontikiellon Yhdysvaltoihin koska laitteet rikkovat patentteja jotka Samsung omistaa. Obaman hallitus käytti kuitenkin veto-oikeuttaan ja esti määräyksen täytäntöönpanon.

Syyksi hallitus sanoi että kyseessä on niin sanottu frand-patentti jota ei voi verrata normaaleihin patentteihin sillä frand-patentit ovat yleensä osana jotakin kokonaisuutta jota ilman ei tiettyjä asioita voi tehdä tai luoda. Tässä tapauksessa patentit ovat hallituksen jäsenen mukaan osa standardia jota matkapuhelinyhtiöt yhteisesti käyttävät.

Kyse on kuitenkin Applen vanhoista 3G-latteista kuten AT&T:n kautta myytävistä iPhone 4-, iPhone 3GS, iPad 3G, iPad 2 3G. Näistä ei välttämättä ole edes myynnissä enää kuin iPhone 4 sekä iPad 2. Joten hallituksen puuttuminen asiaan on todella kyseenalainen toimenpide ja viestii Yhdysvaltojen hallituksen toimivan vapaita markkinoita vastaan.

Etelä-Korean hallitus on järkyttynyt Yhdysvaltojen toimista ja pitää veto-oikeuden käyttöä tässä tapauksessa selkeästi protektionistisena toimenpiteenä. Se on myös välittänyt huolensa maiden muuten hyvien kauppasuhteiden heikentymisestä.

Yhdysvaltojen hallitus itse asiassa myöntää protektionismin sillä yhdeksi perusteluksi sanotaan häiriövaikutus kuluttajiin ja talouteen.

Samsung on ollut tapansa mukaan hyvin vähäsanainen Veto-oikeuden käytöstä, yhtiö on pettynyt ja ihmetteli perusteita: “ITC kyllä huomasi että olemme rehellisin mielin liikenteessä ja että Apple ei halunnut maksaa lisenssiä oikeudesta käyttää patenttejamme” – Samsungin tiedotteessa mainitaan.

Samsung on kärsinyt miljardin dollarin verran jo kurssitappiota Yhdysvaltojen toimien vuoksi ja aikaisemmin Yhdysvaltalainen oikeustoimi langetti yhtiölle miljardin dollarin korvaukset Applelle koska se rikkoi Applen muotoilupatentteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"