keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Tiedostonjakopalvelu joutuu maksamaan 80 miljoonaa dollaria tekijänoikeuskorvauksia TO-Mafialle

Tekijänoikeusmafian yksi suurin päätähti MPAA on voittanut oikeudessa perinteisen tiedostonjakopalvelun. Hotfile joutuu maksamaan MPAA:lle 80 miljoonaa dollaria Yhdysvalloissa jolla se välttää 500 miljoonan dollarin vaateen.

Kyseessä on niin sanottu “sovintoraha tai maksu” joka on sovittu Hotfilen sekä MPAA:n välillä, Hotfile ei kuitenkaan selviä pelkällä sovinnolla.

MPAA:n piti aloittaa ensi viikon maanantaina oikeustaistelu Hotfileä vastaan jolta se olisi vaatinut noin 500 miljoonaa dollaria, nyt tehdyllä sopimuksella Hotfile välttää oikeudenkäynnin.

Hotfile.com on verkossa toimiva pilvipalvelu jonka tarkoitus on tarjota käyttäjilleen helpon ja yksinkertaisen tavan jakaa tiedostoja keskenään.

Hotfilessä toki liikkuu myös laittomia kopioita lähes kaikesta mahdollisesta, vaikka palvelu kieltääkin kyseisten tiedostojen levittämisen palvelussaan on vastuu, noh tähän asti ollut käyttäjillä palvelun ehtojen noudattamisessa tai noudattamatta jättämisessä.

Palvelu koitti saada oikeutta DMCA lain Safe harbour pykälästä, sillä Hotfilessä on mahdollista merkitä ja ylläpidon sitä kautta poistaa laittomat tiedostot palvelusta. DMCA:n turvasatama pykälä nimittäin vaatii nämä toiminnot jotta siihen voidaan vedota.

Oikeus ei kuitenkaan kaikessa viisaudessaan hyväksynyt vetoomusta vaan ilmoitti palvelun olevan yksin vastuussa sen sisältämistä tiedostoista, olivat ne sitten mitä tahansa.

MPAA vaati Hotfileltä 80 miljoonan dollarin sovintomaksua johon Hotfile on suostunut jotta se välttyisi muilta oikeudenkäynneiltä.

Pakotettu tunnistustekniikka, ehkä mahdoton:

Tuomari päätti pakottaa Hotfilen rakentamaan järjestelmiinsä tiedostojen tunnistustekniikoita joiden avulla laittomuudet voidaan vastaisuudessa estää.

Se vain että jotta tunnistustekniikat voidaan luoda, tarvitaan ensiksi kopio alkuperäisestä laittomasta tiedostosta josta voidaan esimerkiksi laskea yleisesti käytettävä MD5-tiiviste tunnistamiseen ja verrata sitten näitä palvelussa olevien tiedostojen tiivisteisiin.

Eli Hotfilen pitäisi saada oikeus kaikkiin laittomiin tiedostoihin jotta tunnistusjärjestelmät voivat saada hajun palvelussa liikkuviin laittomiin tiedostoihin, kuulostaa melko mahdottomalta.

MD5 on vain yksi tunnistustapa mutta yleisesti käytössä oleva, sekään ei kuitenkaan ole millään tavoin varma sillä tuplatiivisteitä on jo tavattu maailmalla.

Yhteistyötä elokuvastudion kanssa:

Hotfile on toiminut yhteistyössä aikaisemmin muun muassa elokuvastudio Warner Brossin kanssa ja luonut studiolle työkalun jonka avulla he voivat poistaa palvelusta tiedostoja jotka rikkovat tekijänoikeuksia, myöhemmin kuitenkin kävi ilmi että studio on käyttänyt työkalua väärin ja poistanut Hotfilen yhden suosituimman tiedoston jolla ei ollut mitään tekemistä studion tai tekijänoikeuksien kanssa.

Vaarallinen ennakkotapaus:

Vaikka Hotfile välttyykin nyt oikeustaistelulta, on tuomio kuitenkin merkittävä voitto MPAA:lle sillä nyt se voi syyttää suoraan muita samankaltaisia palveluita ennakkotapauksensa johdosta.

PÄIVITYS: 12:39: Lisätty tarkkuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"