torstai 13. maaliskuuta 2014

Google vaihtaa Linuxissa Chromen GTK+ toolkitin Auraan

chrome_uusilogo2Google on vihdoin aikeissa vaihtaa vanhan GTK+ 2.0 toolkitin (käyttöliittymäkirjasto) jota se käyttää selaimensa Linux version käyttöliittymän alustana.

Google on itse kallistumassa itse kehitettyyn Auraan mutta opensource -yhteisö suosittelisi Qt:tä johon moni muu sovellus on jo vaihtanut.

Aura tarjoaa paremman OpenGL tuen verrattuna GTK+ 2.0 kirjastoon jota ei enää edes jatko kehitetä, se muun muassa parantaa järjestelmän suorituskykyä kun sillä pystyy ohjaamaan kiihdytetyn grafiikan koko Chrome ikkunan sisälle, eikä sitä tarvitse tehdä joka välilehdelle erikseen, tämä toiminto parantaa luonnollisesti suorituskykyä sekä vakautta.

Aura on myös alustariippumaton joten Google voi jatkossa keskittyä paremmin itse selaimen kehitykseen kuin kehittää toimintoja erikseen esimerkiksi Windowsille ja Linuxille sen mukaan mihin grafiikkakirjasto kykenee missäkin järjestelmässä. – Sanoo Google Chromen sovelluskehittäjä Elliot Glaysher Google Chromen kehitystiimin uutisryhmässä.

Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistaa että myös GTK+ on alustariippumaton nykyisin mutta ei ehkä tarpeeksi joustava Googlen tarpeisiin.

Opensource -yhteisö toivoisi toista ratkaisua:

Opensource -yhteisössä kuitenkin ihmetellään Googlen halua käyttää täysin omaa alustaa Chromen alla, vaihtoehtoja kun olisi. Muun muassa Thomas Pfeiffer KDE -yhteisöstä kummastelee, miksei Google ole halukas osallistumaan GTK:n jatkokehitykseen?

Pfeiffer ehdottaa myös häntä itseäänkin lähellä olevaa Qt-kirjastoa ja että Google voisi myös vaihtoehtoisesti tukea myös tätä projektia tuomalla tarvitsemansa osat siihen. Qt-kirjasto on KDE-käyttöliittymän ydin ja myös alustariippumaton.

Joka tapauksessa Google on jo varsin pitkällä Auran kehityksessä ja sen pohjalta rakennettua Chrome-selainta voi testata selaimen Linux haaran unstable buildissa.

LÄHDE: Slashdot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"