maanantai 2. maaliskuuta 2015

MWC15: Samsung julkaisi odotetusti kaksi S6 älypuhelinta

Nyt julkaistusta puhelimesta on huhuttu pitkän aikaa ja ne ovat ainakin osittain pitäneet paikkansa sillä Samsung todellakin julkaisi kaksi S6 puhelinmallia, S6 Edgen sekä S6:den.

Eilen illalla pidetty Samsung Unpacked 2015 julkaisutapahtuma lopetti lopultakin huhumyllyn puhelinvalmistajan seuraavan puhelinmallin toiminnoista ja ulkonäöstä.

Uudet puhelimet noudattavat muutoin hyvin pitkälle samoja speksejä paitsi tietenkin Edgessä puhelimesta löytyy kaksi kaarevaa reunaa.

Kovin tarkkoja speksejä ei tapahtumassa puhelimesta vielä kerrottu vaan se esiteltiin nopeasti ja hyvin pintapuolisesti, esimerkiksi käytössä olevasta prosessorista ei kerrottu juurikaan teknisiä tietoja, vaan siitä jutussa esitetyt speksit perustuvat hyvin pitkälle vielä muihin lähteisiin.


Samsung Galaxy S6 EdgeEdge-mallinen Samsung Galaxy S6 Edge on näyttävän ja hieman futuristisenkin näköinen kapistus näytön kaarevien reunojen ansiosta, kun sitten taas Samsung Galaxy S6 noudattaa perinteisempien puhelinten muotoilua. Kummassakin mallissa on kuitenkin luksusta esimerkiksi se että puhelimet ovat niin edestä kuin takaa peitetty lasilla, takalasi on kuitenkin pelkkä koriste, iPhone puhelinten tapaan.

Puhelimien näytöt eivät ole saaneet suurennuspäivitystä aikaisempaan, näyttö on 5.1 tuumaa edellisen S5 mallin mukaisesti, mikä on varmasti käytettävyyden kannalta vain hyvä asia.

Vaikka Samsung Galaxy S6 Edgessä onkin kaarevat reunat, on reunoihin jätetty selkeästi tilaa sormille jotta sen voi nostaa ja sitä voi pitää edelleen helposti kädessä.

Värivaihtoehdot:

Samsung Galaxy S6 perheen värivaihtoehdot

Puhelimet tulevat eroamaan värivaihtoehtojen osalta keskenään hieman.

Edge malliin saa seuraavat väriyhdistelmät: Valkoinen/helmi, Musta/safiiri, Kultainen/platina, Vihreä/smaragdi.

S6 malliin taas väriyhdistelmät ovat seuraavat: Valkoinen/helmi, Musta/safiiri, kultainen/platina, Sininen/topaasi.

Samsungin virallinen Galaxy S6 Edge / S6 puhelimien esittelyvideo:


Kamera:

Kamera & sykemittariTakakamera tulee hieman ilkeännäköisesti kuoren pinnalle joka on ilmeisesti tällä hetkellä trendi, tämä ilmiö jos ei muuta niin myy varmasti suojakuoria puhelimiin erittäin hyvin.

Tekniikkaa kameroissa toki on, 1.9 aukoilla koitetaan saada kirkkaampia sekä häiriöttömiä hämäräkuvia. Kamerat ovat Samsungin mukaan myös jatkuvasti päällä, niin sanotussa valmiustilassa jonka ansiosta kuvia pääsee ottamaan entistä nopeammin.

Esimerkiksi kamerasovellus käynnistyy 0.7 sekunnissa jolloin se on valmis ottamaan heti kuvan, kamerasovellukselle on varattu pika-avaus toiminto virtanäppäimen kahden painaluksen takaa, kyseinen toiminto toimii myös lukitusruudulta eikä se vaadi edes tunnusta mikäli sellainen lukitusruutuun on asetettu.

Etukamerassa on viiden megapikselin f/1.9 kenno joka löytyy myös takakamerasta, takakamera kuitenkin on 16 megapikselin kenno muutoin samoilla spekseillä kuin etukamerakin.

Puhelimen kyvystä ottaa videotallennetta ei kerrottu tilaisuudessa juurikaan mutta siinä on mitä ilmeisemmin vähintäänkin samat ominaisuudet kuin S5 luurissa: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps.

Kamerasovelluksessa on reaaliaikainen HDR-toiminto jonka ansiosta kuviin saadaan tallennettua kuvauskohteen värit ja valoisuus sellaisena mahdollisimman alkuperäisinä, myöskin erilaisia efektejä voi luoda valokuviin sekä videoihin suoraan Samsungin uudesta kuvaohjelmasta.

Sovelluksessa on myös kohteen lukitsemistoiminto joka yrittää pitää tarkennuksen kohteessa vaikka se liikkuisi.

Kestävää Gorilla-lasia:

Samsung Galaxy S6 puhelimet ovat näyttävän näköisiä takalasilla varustettuja älypuhelimia, takalasi että etulasi ovat kummatkin Gorilla Glass 4 suojauksella varustettuja. Samsung ilmoitti että uusi Glass 4 on maailmanvahvinta suojalasia, se on jopa 50 prosenttia vahvempaa kuin aikaisempi ja yleisesti nykyisin käytössä oleva Gorilla Glass 3.

Luureissa on 2K-tarkkuuden SuperAMOLED näytöt:

Puhelimien näytöt ovat natiivitarkkuudeltaan 2K-tarkkuuden näyttöjä eli 2560 x 1440 jossa tarkasta ja kirkkaasta kuvasta huolehti päivitetty 5.1” SuperAMOLED-paneeli jonka pikselitiheys on 577ppi.

Uuden tehokkaan prosessorin sekä tarkan näytön ansiosta käyttöliittymän reagointiaikaa on saatu parannettua huomattavasti.

Käyttöjärjestelmänä Kutosessa toimii toki Android 5.0 Samsungin omalla TouchWiz käyttöliittymällä höystettynä:

Samsung Galaxy S6 Edge - vihreä smaragdi

TouchWiz -käyttöliittymää on paranneltu käytettävyyden kannalta, esimerkiksi natiivi-sovellukset eivät enää esitä ainoastaan kuvakkeita ohjelmien valikoissa vaan ne on korvattu tekstiselityksin tai pelkästään tekstillä, näin käyttäjän ei enää oleteta ymmärtävän kuvakkeiden tarkoituksia.

Valikoita sekä ilmoituksia selkeytetty:

Monien sovelluksien valikoita on myös karsittu huomattavasti, esille on jätetty Samsungin mielestä kaikista tärkeimmät toiminnot jotta niitä ei tarvitsisi enää etsiä pitkään, tällä yritetään tehdä käyttäjän toimista vähemmän aikaa vieviä. Samoin myös käyttöjärjestelmän ilmoituksia on ainakin yritetty karsia, ilmoitukset -ilmoitus toiminnasta ei kuitenkaan ainakaan vielä kerrottu sen enempää.

Muutamia pikaisesti esiteltyjä sovelluksia:

Puhelinsovellus on päivitetty niin ulkoasultaan kuin myös siihen lisätyillä järkevillä uusilla ominaisuuksilla tukemaan Edgen kaarevaa näyttöä. Yhteystiedolle voi asettaa nyt oman soittoäänen lisäksi värin jota puhelin alkaa reunaruuduilla näyttämään, näin käyttäjä saa vapaammin valita vastaako puheluun heti pelkästään vilkaisemalla puhelimeen päin, toiminto on erittäin hyvä silloin kun puhelin ei ole käden ulottuvilla ja on tekemässä jotain.

Pikayhteystiedot tai suosikit voi myös siirtää ruudun reunalle jolloin ne ovat helposti ja nopeasti saatavilla, tämä säästää myös ruudulta tilaa koska yhteystietokuvakkeet ikään kuin leijuvat käyttöliittymän päällä kun ne vetää esiin.

Mukaan on tullut myös muutamia Microsoftin sovelluksia porkkanalla höystettynä:

Samsung sekä Microsoft ovat sopineet yhteistyöstä keskenään ja se näkyy siinä että uutukaisista löytyy Microsoft OneDrive pilvipalvelu, Microsoft OneNote muistiinpanosovellus sekä Skype valmiiksi asennettuina.

OneDriven käyttöönotosta käyttäjä palkitaan 115GB tallennustilan laajennuksella, gigat ovat kuitenkin voimassa vain kaksi seuraavaa vuotta jonka jälkeen niistä on mahdollisesti maksettava Microsoftille erikseen pieni kausimaksu. (jos katsoo niille tarvetta)

Samsung Galaxy S6

Ei muistikorttipaikkaa mutta tallennustila on nopeampaa fuusiomuistin ansiosta:

Puhelimet tullaan tarjoamaan markkinoille kolmena eri muistiversiona, 32, 64 sekä 128GB malleina. S kutosten sisäinen tallennusmuisti on eräänlainen fuusio SSD:stä -sekä matkapuhelimissa perinteisemmin käytössä olleesta eMMC-muistiteknologiasta jossa on hyödynnetty molempien parhaita puolia, näin laitteen pitäisi pystyä reagoimaan entistä nopeammin esimerkiksi videokuvan tallennukseen ja valokuvien selaukseen, unohtamatta tietenkään ohjelmien entistä nopeampaa käynnistysaikaa.

S6 puhelimien sisäinen tallennustila onkin sitten ainut paikka tiedostoille, sillä laitteista uupuu kokonaan muistikorttipaikka.

Muistikorttipaikan lisäksi Samsung on poistanut muutamia muitakin ominaisuuksia:

Samsung päätyi jostain syystä rakentamaan uudet lippulaivat ilman vesitiiveyttä jonka se oli tuonut Galaxy sarjaan S5 puhelinten myötä, myöskin perinteisestä radiosta ollaan luovuttu kokonaan.

Samsung Pay & sormenjälkilukija:

Samsungin S5:ssä ollutta sormenjälkilukijaa on haukuttu epätarkaksi ja epäkäytännölliseksi, huhupuheet myös kertoivat että Samsung olisi luopunut tekniikasta nyt julkaistuissa S6 malleissa, näin ei kuitenkaan käynyt vaan mitä ilmeisemmin ongelmat on saatu korjattua.

Puhelimen mukana nimittäin tulee Samsung Pay -maksupalvelu joka toimii jopa vanhanaikaisessa maksupäätteessä sillä puhelin osaa sovelluksen avulla matkia maksukorttien magneettijuovaa.

Itse maksutapahtuma tehdään ensiksi hyväksymällä maksutoiminto sormella joka viedään S5 tapaan näytön alareunaan ja puhelin viedään sen jälkeen maksupäätteen vierelle jolloin se tunnistuu palveluun tallennettuna maksukorttina.

Samsung Pay aloittaa myöhemmin tänä vuonna Etelä-Koreassa sekä Yhdysvalloissa, palvelun leviämisestä ei muihin maihin vielä ilmoitettu mutta yhtiön puheista päätellen palvelu halutaan mahdollisimman laajalle käyttöön.

Erikoinen mutta tehokas piirisarja:

Suorittimena Samsungin tuoreissa lippulaivoissa on yhtiön oma 64-bittinen ja 14-nanometrin teknologialla valmistettu Exynos 7420 piirisarja jossa on yhteensä jopa 8 ydintä ja kaksi erillistä neliydin-prosessoria: Cortex A53 jonka ytimet sykkivät 1.5GHz taajuudella sekä Cortex A57 jonka ytimet sykkivät taas 2.1GHz taajuudella.

Uutukaiset sisältävät myös 3GB LPDDR4-keskusmuistia joka on nopeampaa sekä energiatehokkaampaa kuin aikaisemmin käytetty LPDDR3.

Lataus entistä helpompaa ja nopeampaa:

Puhelimet toimitetaan akuilla joita ei voi käyttäjä itse vaihtaa mutta niiden ympärille on rakennettu tekniikkaa joka mahdollistaa muun muassa erittäin tehokkaan pikalatauksen sekä langattomien latausasemien laajan tuen.

Samsungilla uskotaan langattoman latauksen olevan nykypäivää ja siksi sitä on tuettava erityisen hyvin ja laajalti. Yhtiö on lisännyt S6 -puhelinmalleihin sisäänrakennetun tuen yleisimmille langattoman latauksen tekniikoille.

Unpacked tilaisuudessa Samsungin edustajat kertoivat ominaisuudesta jolla sisäänrakennettuun akkuun voi ladata kymmenessä minuutissa 4 tuntia käyttöaikaa.

Pikalataus on melkoinen suoritus, tapahtuman luonteesta johtuen tähänkään ominaisuuteen ei liiaksi tartuttu eikä selvinnyt esimerkiksi se että, riittääkö viiden minuutin lataus tarjoamaan akkuun kahden tunnin toiminta-ajan ja toimiiko kyseinen keissi myös hehkutetun langattoman latauksen kanssa?

Hinta & Saatavuus.

Samsung ilmoitti Unpacked 2015 julkaisutilaisuudessa kummankin mallin saapuvan markkinoille 10.04.2015, 20 eri maassa. Kyseisiä maita ei kuitenkaan tapahtumassa listattu. Myöskään hinnoista ei ole vielä mitään virallista tuotu julki.

SamMobile on saanut selville MWC:ssä suoraan Samsungin edustajilta, uusien Galaxy puhelinten hinnat Euroopan markkinoille.

Hinnat ovat seuraavat:

S6 32GB = 699€, S6 64GB = 799€, S6 128GB = 899€
S6 Edgessä hinta nousee jokaisen muistikonfiguraation kanssa 150€
S6 Edge 32GB = 849€, S6 Edge 64GB = 949€, S6 Edge 128GB = 1049€

Varsinkin Edgen hinnat vaikuttavat turhan kalliilta, Mielenkiinnolla seurataan kuinka operaattorit ja muut jälleenmyyjät hinnoittelevat ne lopulta.

Puhelimesta tullaan varmasti julkaisemaan enemmän virallisia speksejä ja muita tietoja ennen kuin se päätyy markkinoille.

Tekniset tiedot: Samsung Galaxy S6 Edge / S6: (osa vielä epävirallista)


Käyttöjärjestelmä: Google Android 5.0 + TouchWiz
Näyttö: 5.1" Quad  HD SuperAMOLED 2560 x 1440, 577ppi, Corning Gorilla Glass 4
Suoritin: Samsung Exynos 7420: Cortex-A53: Quad-core 1.5GHz, Cortex-A57: Quad-core 2.1GHz
Grafiikka: Mali-T670
Keskusmuisti: 3GB LPDDR4
Tallennusmuisti: 32/64/128GB SSD+EMMC fuusiomuisti
Kamera: takakamera: 16MP autofokus, OIS, kasvotunnistin, kohteenseuranta, Auto-HDR, LED-salama, etukamera: 5MP
Videokuvaus: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps OIS, HDR
Matkapuhelinverkot: 2G (edge/gprs), 3G (HSPA 42.2/5.76 Mbps), 4G (LTE cat6 300/50 Mbps)
Langaton: WLAN a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1 A2DP, LE, aptX, NFC, IR
Navigointi: A-GPS, GLONASS, Beidou
Liitännät: MicroUSB 2.0 (MHL3), 3.5mm audio, Nano-SIM,
Akku: Li-Ion 2550 mAh (langaton lataus: WPC & PMA), pikalataus: 10 minuutissa neljä tuntia.
Käyttötunteja: 11 tuntia LTE, 12 tuntia WLAN, 13 tuntia videonkatselua, 49 tuntia musiikinkuuntelua
Koko: S6 EDGE: 143.4x70.5x6.8mm, S6: 142.1x70.1x7mm
Paino: S6 EDGE: 138g, S6: 132g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"