tiistai 19. toukokuuta 2015

Jollan Sailfish -käyttöjärjestelmään luotetaan Venäjällä

Venäjän viestintäministeriö on tutkinut useita avoimia käyttöjärjestelmiä ja tullut siihen tulokseen että Suomalaisyhtiö Jollan kehittämä Sailfish OS on vaihtoehdoista paras. Ministeriö haluaa kehittää Sailfishistä kansallisen älypuhelinalustan.

Käytännössä tämä ei tarkoita sitä että Jolla saisi miljoonien eurojen sopimukset Venäjältä, sillä Viestintäministeriö on vain todennut MeeGo käyttöjärjestelmään alkujaan perustuvan Sailfish OS:n olevan paras alusta maan mobiilipalveluille, mitään sopimuksia ei ole tehty suuntaan eikä toiseen.

Jollalta kuitenkin uskotaan että Venäjän tuoma arvostus saattaa poikia jotain tulevaisuudessa. Käyttöjärjestelmä on joka tapauksessa avointa lähdekoodia jota kuka tahansa voi jatkokehittää ja muokata tarpeisiinsa sopivaksi.

Sopimuksia luodaan ja muovataan jo kovaa vauhtia:

Sailfish OS ei toki ole täysin avoin, siinä on useita kohteita ja kerroksia joita Jolla sitten lisensoi muille valmistajille.

Tällä hetkellä yhtiö käy keskusteluita Kiinalaisten sekä Intialaisten matkapuhelinvalmistajien kanssa jotka tuovat tuotteitaan Venäjälle. Tarkoituksena olisi saada Sailfish näihin puhelin- sekä tablettimalleihin.

Jolla toki toivoo että Sailfish saataisiin useampien puhelinvalmistajien käyttöjärjestelmäksi ja Venäjän nyt esiin tuoma arvostus voi olla ponnahduslauta vakavaksi otettavaksi vaihtoehdoksi suurienkin valmistajien silmissä.

Jolla on käynyt keskusteluita Venäjällä niin ministeriön kuin myös Venäläisten IT-yhtiöiden kanssa, keskusteluissa on etsitty ilmeisesti parasta keinoa aloittaa Sailfishin "Venäjä-version" kehittäminen.

Jollan hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio kuitenkin korostaa että he eivät ole luomassa mitään erityistä kansallista käyttöjärjestelmää vaan ovat valmiita lisensoimaan käyttöjärjestelmää paikallisille yrityksille.

Jollan sekä Yandexin yhteistyö laajenee:

Jolla lähestyy myös entisestään Venäläistä hakukoneyhtiö Yandexia, joten voi olla olla että jossakin vaiheessa nähdään "Yandex puhelin" jonka käyttöjärjestelmänä olisi mahdollisesti Sailfish.

Moiseen tulevaisuuteen on kuitenkin vielä pitkä matka ja yhteistyö saattaa nyt aluksi tarkoittaa vain käyttöjärjestelmän tukemista entistä laajemmin Yandexin osalta joka tarjoaa tällä hetkellä käyttöjärjestelmälle muun muassa Android sovellusten sovelluskaupan.

Miksei Android, onhan sekin avointa?

Vaikka Android on myös avointa lähdekoodia, ei se periaatteessa ole kovinkaan toimiva ilman Googlen palveluita, Sailfish taas on riippumaton vaihtoehto johon voi saada Android sovellukset ajoon, tai johon voi kehittää halutessaan kokonaan omat natiivit sovellukset ja palvelut joka onkin Venäjällä tarkoituksena.

Venäjä ei luota Yhdysvaltalaisiin palveluihin ja yrityksiin:

Se Miksi Venäjä on valmis tukemaan Sailfishia on halu irrottautua Yhdysvaltalaisista yhtiöistä, Venäjällä nähdään ongelmallisena varsinkin Googlen Android käyttöjärjestelmän suosion kasvaminen.  Luottamuspula Yhdysvaltalaisiin yrityksiin ja palveluihin on ilmeinen.

Venäjällä on katsottu myös että kokonaan oman käyttöjärjestelmän luominen alusta, veisi aivan liikaa aikaa ja olisi myös hyvin kallista siksi ulkomainen mutta luotettava koodi katsotaan paremmaksi vaihtoehdoksi.

LÄHDE: Digitoday

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"