keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Apple taistelee iPhone-salauksen puolesta

Apple taistelee iPhone-salauksen puolestaApplea on vaadittu Yhdysvaltalaisen oikeuden toimesta avustamaan FBI tutkijoita pääsemään pin-koodilla suojatun iPhonen sisälle.

Kyse on terrori-iskusta joka tapahtui San Bernardinossa Yhdysvalloissa joulukuussa, iskussa kuoli 14 ihmistä ja useita haavoittui kun terroristipari päätti avata tulen ihmisiä kohti.

Toisella terroristeista oli käytössään Applen iPhone 5C ja FBI:n tutkijat haluaisivat päästä käsiksi luurin sisältämiin tietoihin mutta puhelin on suojattu pin-koodilla, tutkijat pelkäävät että puhelin tyhjentää itsensä mikäli pin-koodin yrittää arvata 10 kertaa väärin.

Apple ei suostunut tarjoamaan teknistä apuaan FBI:lle puhelimen suojauksien poistamisessa joten  FBI haki oikeudelta määräyksen jonka mukaan Applen pitää tarjota tutkijoille “kohtuullista teknistä apua”, tämä voi tarkoittaa mitä tahansa FBI vaatii yhtiöltä.

Apple mahdollisesti pystyi kaivamaan kyseisen puhelimen icloud datan esiin tutkimuksia varten ja antoi sen viranomaisille mutta ilmeisesti FBI:n tutkijat haluavat päästä nimen omaan laitteeseen käsiksi, ilmeisesti heitä kiinnostaa luurin sisältämät kontaktit.

Tim Cook ärähti:

Applen toimitusjohtaja Tim Cook ei pidä yhtään oikeuden päätöksestä ja FBI:n vaatimia toimenpiteitä.

FBI jannu on keksinyt idean joka vaatisi Applelta toimia, ideana olisi rakentaa iOS käyttöjärjestelmästä versio joka asennettaisiin suojatun puhelimen käyttöjärjestelmän päälle, tämän avulla tutkijat luulevat pääsevänsä dataan sisälle.

Eli käytännössä Applea pyydetään tekemään iPhonen käyttöjärjestelmästä takaoven omaava versio jonka viranomaiset voisivat asentaa itse suojattuihin puhelimiin jotka se takavarikoi.

Tim Cook ei ole todellakaan valmis siihen että hänen johtamansa yritys tekisi jotain pyydetyn kaltaista, hän ei ensinnäkään pysty luottamaan siihen että kyseinen versio iOS:stä olisi käytössä vain tämän kyseisen tutkimuksen aikana vaan pelkää sen laajentuvan myös muihin tapauksiin jossa viranomainen voisi käyttää sitä liian herkästi.

Tim Cookin avoinkirje on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Oikeuden päätöksestä voi vielä valittaa ja luonnollisesti Apple myös näin tekee.

LÄHDE: Digitoday

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"