maanantai 1. helmikuuta 2016

Facebookissa rehottava asemyynti banniin

Facebookissa rehottava asemyynti banniinFacebook on asettanut aseisiin liittyvän myynnin ja ostamisen banniin kaikilta yksityishenkilöiltä yhteisöehtojen päivittämisen myötä.

Suomessahan ei toki muutenkaan aseita saa myydä yksityishenkilöiden toimesta noin vain, joten nykyinen toimenpide tuskin muuttaa käytäntöjä suomalaisissa sekatavara myynti/osto-ryhmissä.

Suomessa yksityishenkilön toimesta myytävässä aseeessa on ainakin joskus pitänyt olla lupa, eli sen pitää löytyä aserekisteristä ja mikä tärkeintä ostajalta vaaditaan aseen hankkimislupa.

Myyntibanni koskee Facebookin lisäksi myös Instagram kuvapalvelua.

Asekauppiaat saavat kuitenkin edelleen mainostaa tuotteitaan ja yrityksensä palveluita Facebookissa mutta myyntiä ja lopullista ostotapahtumaa ei Facebookin omistamissa palveluissa saa enää tehdä.

Suurimmat ongelmat Yhdysvalloissa:

Syy miksi Facebook asettaa kiellon aseiden myymiselle on se että useista raporteista on selvinnyt että varsinkin yhdysvalloissa yksityishenkilöiden välinen asekauppa rehottaa Facebookissa villinä, tämä on mahdollistanut muun muassa niin sanottujen pimeiden aseiden kauppaamiseen ja muun selkeästi rikollisen toiminnan Facebookissa sekä ilmeisesti myös Instagramissa jota kielto koskee myös.

Myyjät että ostajat syyllistyvät tietoisesti aselakirikoksiin yhdysvalloissa vaikka maa onkin yksi liberaalein aselakimaa, sielläkin myyjien pitäisi tarkistaa ostajien taustat mutta Facebookissa tältä “häslingiltä” on vältytty ja asekauppa on päässyt rehottamaan jo vuosia.

Asiaan kiinnitettiin ilmeisesti ensimmäisen kerran huomiota vuonna 2014 mutta tuolloin Facebook ei vielä tehnyt selkeitä muutoksia sen palveluissa toimivaan kauppatoimintaan liittyvissä yhteisöehdoissa tai säännöissä, tuollon Facebook luotti siihen että ihmiset raportoivat kyllä lakeja rikkovista myynti-ilmoituksista, eikä katsonut siten tarpeelliseksi tehdä aseiden myynnistä palvelussa kerta heitolla luvatonta.

Vaikea seurata jokaista kirpputoriryhmää:

Kuva asetta myyvän yksityishenkilön myynti-ilmoituksesta jossa ei mainita ostajan ehdoista mitään

Yllä oleva kuva on melko viaton niihin verrattuna joissa ilmoitukseen on erikseen vielä lisätty ettei myyjä tarvitse tai tee ostajan taustojen selvitystä vaan toimittaa aseen suoraan.

Facebook kuitenkin myöntää edeleen ettei se pysty itse seuraamaan sitä mitä ihmiset Facebookissa kauppaavat mutta uskoo kuitenkin että käyttäjät ovat valmiita ilmoittamaan tulevista myynti-ilmoituksista Facebookin ilmiantotyökalujen kautta.

Facebookissa joka tapauksessa on suuri määrä yksistään asekauppaan liittyviä myynti/ostoryhmiä joissa toimivat lähinnä vain yksityishenkilöt keskenään, mitä ilmeisemmin monet ryhmistä tulevat katoamaan Facebookista hyvinkin pian, elleivät ole kadonneet jo.

LÄHDE: Gawker.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"