keskiviikko 31. elokuuta 2016

EU julkaisi ohjeistuksensa verkon neutraliteetista

EU julkaisi ohjeistuksensa verkon neutraliteetistaEU:n televiranomainen julkaisi teleoperaattoreille ohjeistuksensa internetin neutraliteetti kysymyksessä.

EU:n oma viestintävirasto Berec julkaisi selkeän ohjeistuksen operaattoreille siitä mitä EU-parlamentti linjasi viime vuonna verkon neutraliteetista, ohjeistuksella halutaan selventää mitä operaattori voi alueella tehdä.

Ohjeistuksessa mainitaan etteivät operaattorit saa mielivaltaisesti päättää mitkä verkon palvelut ovat niin sanottuja hitaita ja nopeita, tämä käytännössä estää operaattoreita toimimasta välistä vetäjänä, jossa operaattori vaatisi esimerkiksi Googlelta tai Facebookilta erityistä korvausta siitä että palvelut toimivat operaattorin asiakkaille nopeammin kuin vaikkapa kilpailijan palvelut.

EU kuitenkin hyväksyy operaattoreille mahdollisuuden hidastaa yhteyttä yksittäisten verkkoprotokollien kohdalla, kuten esimerkiksi torrent -sekä VPN-liikenteessä. Esimerkiksi suomessa operaattorit ovat varanneet itselleen aina mahdollisuuden tähän, tätä käytetään kuitenkin erittäin harvoin ja vain silloin kun verkko joutuu koville tietyn tekniikan vuoksi, tämä ehto on myös kirjattu Berecin ohjeistukseen.

Ohjeistuksessa myös mainitaan ettei operaattorilla ole oikeutta estää käyttäjiä jakamasta käyttämäänsä internet-yhteyttä (tethering) ja että käyttäjille on taattava oikeus valita itse laitteensa joilla yhteyttään käyttää.

Operaattorit eivät saa myöskään hyötyä kehittämistään datakatoista, operaattori ei saa eriyttää mitään palvelua datakattojen ulkopuolelle, tämäkin on omiaan estämään operaattorin välistävetoja, esimerkiksi Netflix olisi yksi potentiaalinen “välistävedon uhri”.

LÄHDE: Berec

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"