perjantai 31. lokakuuta 2014

Andy Rubin jättää Googlen

Andrew E. "Andy" RubinAndroidin isä, Andy Rubin jättää Googlen noin kahdeksan vuoden jälkeen ja perustaa yrityshautomon.

Andy Rubin siirtyi Googlelle vuonna 2005 kun se osti Rubinin startup-yrityksen joka kehitti Android käyttöjärjestelmää. Androidin kehitystyö ei loppunut Rubinilla siihen vaan hän johti Android tiimiä aina vuoteen 2013 saakka jonka jälkeen hän siirtyi johtamaan Googlen robotiikan tutkimusosastoa.

Google on viime aikoina ostanut paljon robotiikkaosaamista kuten ehkä kaikista suurimpana Boston Dynamicsin joka kehitteli varsinkin armeijan käyttöön erilaisia apuvälineitä.

Andy Rubnin korvaa Googlella robotiikkaosaston James J. Kuffner.

Rubinin yrityshautomon tarkoitus on auttaa startup-yrityksiä jotka kehittelevät ja valmistavat erilaisia laitteita tietotekniikan tarpeisiin.

LÄHDE: CNET

Google lakkauttaa SSL 3.0 tuen Chrome-selaimestaan

Google on päättänyt lopettaa tuen vanhentuneelle ja nykyisin hyvinkin helposti murrettavissa olevalle SSL 3.0 salaukselle.

Toistaiseksi Google Chromen vakaa versio tukee vielä SSL 3.0:aa mutta seuraava julkaistava versio 39 tukee sekin SSL 3.0:aa mutta vain osittain, Google estää siitä ominaisuudet jotka voivat vaarantaa selaimen käyttäjät.

Muissa Chromen versioissa salauksesta luovutaan kokonaan mutta myöskin niissä vielä toistaiseksi koodipohja tukee SSL 3.0:aa mutta se on kytketty chrome://flags -asetussivulla pois päältä. Myöhemmässä vaiheessa Google suunnittelee ottavansa tuen myöskin itse selaimen koodista pois.

Sietävät yhteensopivuuden nimissä toistaiseksi:

Google pitää tuen toistaiseksi selaimissaan koska verkossa on huomattavasti vielä palvelimia ja sivustoja joissa SSL 3.0 on joko ainut salaus tai jossa se on vaihtoehtoisesti käytössä, yhteensopivuus menee siis tällä hetkellä vielä hieman tietoturvan edelle mutta Googlen pinna ei kauan enää sitä kestä ja vetoaa ylläpitäjiin jotta he päivittäisivät palvelintensa salausmenetelmät tuoreimpiin ja turvallisempiin vaihtoehtoihin.

Myös muut selainkehittäjät ovat hylkäämässä SSL 3.0 salauksen:

Myöskin muut selainvalmistajat ovat lopettamassa tukeaan SSL 3.0 salaukselle, etupäässä Mozilla joka on päättänyt lakkauttaa tuen sen Firefox selaimestaan heti versiosta 34 lähtien.

LÄHDE: VentureBeat

Instagramiin videomainoksia

Nykyisin Facebookin omistuksessa oleva pikakuvapalvelu Instagram laajentaa mainosviestintäänsä lisäämällä käyttäjien kuvavirtaan videomainoksia.

Instagramissa on jo nähty kuvapohjaisia mainoksia mutta videot ovat uusi tuttavuus, eikä kuitenkaan ehkä kaikista mieluisin sillä videot käynnistyvät automaattisesti mutta mitä ilmeisemmin ilman ääntä.

Videomainoksissa Instagram on hyvin tarkka siitä minkälaisia mainoksia palveluun päästetään. Jokainen mainos analysoidaan tarkasti ennen julkaisemista ja ne on tehty siten että ne soveltuvat Instagramiin, eli niissä mahdollisesti käytetään kuvapalvelun tarjoamia efektejä jolloin ne sopivat paremmin käyttäjien kuvavirtaan eikä ne hyppää räikeästi käyttäjän silmille.

Mainokset tosin saattavat olla samoja sisällöltään mitä käyttäjät näkevät esimerkiksi Youtubessa tai muualla verkossa.

Instagram ei myöskään niin sanotusti floodaa mainoksia ihan kaikille vaan ne näkyvät käyttäjille, iän, sukupuolen ja maakohtaisten asetusten mukaan.

Adweekin jutussa esitellään myös muutama Instagramissa pyörivää videomainosta ja käsitellään Instagramin mainospäivitystä mainostajien näkökulmasta.

LÄHDE: Slashgear

maanantai 27. lokakuuta 2014

Piraattivideo: Jos jo verkossa niin upota vain. Terveisin EU-tuomioistuin

EU-tuomioistuin on antanut merkittävän ennakkopäätöksen joka voi muuttaa verkkokäyttäytymistä kerta heitolla tekijänoikeudellisen materiaalin suhteen.

Aikaisemmin ollaan oltu siinä luulossa että kaikenlainen piraattivideoiden levittäminen sellaisenaan on laitonta ja siitä voi saada ylimitoitettuja sakkoja ja vuosiksi kuritushuonetta.

Nyt kuitenkin EU-tuomioistuimen ennakkopäätös vapauttaa sisällön jakamisen siltä osin jos jakaja ei ole piraattivideon alkuperäinen jakaja tai tässä tapauksessa enemmänkin lataaja.

Esimerkki: Jos verkossa on jo jossakin palvelussa piraattisisältöä ja palvelu mahdollistaa sen jakamisen embed -tai upotuskoodia hyödyntäen niin tuolloin upotusta on laillista hyödyntää myös omalla sivulla, ilman että syyllistyisi tekijänoikeusrikkomukseen.

Edelleen siis kuitenkin tekijänoikeusrikokseen syyllistyy kyseisen videon alkuperäinen lataaja mutta eivät muut.

Tekijänoikeusmafialle terkkuja:

Kotilainen kumppaneineen varmasti huutelee paikallisten lakien perään mutta jos Suomessa ei voida tehdä lakia joka on ristiriidassa EU:n lakien ja asetusten kanssa (mm. järkeä tekijänoikeuslakiin), niin miksi sitten Suomen lait olisivat tässä tapauksessa voimakkaampia kuin EU:n tuomioistuimen määräämä käytäntö?

Ennakkopäätöksen lähtökohdat:

Saksan liittovaltion tuomioistuin pyysi EU-tuomioistuinta antamaan ennakkopäätöksen juttuun jossa kantaja ei ole halunnut oman videonsa esittämistä vastaajan verkkosivuilla johon se oli tuotu upotuskoodia hyödyntäen.

LÄHDE: Digitoday

iPhone 6 Plus -puhelinta vaivaa ongelmat

Ensiksi oli #bendgate ja nyt puhelinta on vaivannut lukuisten käyttäjien mukaan mystiset kaatumiset.

Kaatuminen ei jää vain puhelimen uudelleen käynnistykseen vaan pahimmassa tapauksessa puhelin jää niin sanottuun “boottiloukkuun” ja yrittää käynnistää puhelinta loputtomasti uudelleen josta pääsee eroon vain käymällä puhelimen failsafe-tilassa ja käynnistämällä se sieltä vielä kerran uudelleen (sulje kokonaan ja käynnistä).

Ongelmille on epäilty monia syitä, jotkut epäilevät ongelman olevan rautapohjainen, toiset taas uskovat ongelman liittyvän käyttöjärjestelmään tai tilanteeseen jossa puhelimessa on yksinkertaisesti liikaa sovelluksia ja käyttöjärjestelmä ei pysty käsittelemään kaikkia ohjelmia käynnistyksen yhteydessä.

Jotkut ovat raportoineet siitä että Apple olisi vaihtanut puhelimen suoraan uuteen malliin mutta samalla myös toiset ovat saaneet yhtiöltä hieman tylympää palvelua jossa ongelma on vain kirjattu ylös ja sen jälkeen käsketty asiakkaan pitämään puhelin siihen saakka kunnes Apple tarjoaa vikaan virallisen selityksen.

LÄHDE: Taskumuro

TwitPicin kuvat ja domain Twitterin hallintaan

Viime viikolla uutisoitu tapahtumaketju kuvapalvelu TwitPcin ja Twitterin välillä sai viikonlopun aikana yllättävän käänteen.

TwitPic luovuttaa Twitterille sen domainin sekä kaikki palvelussa olevat valokuvat. Kuvat toki omistaa edelleen käyttäjät itse mutta jatkossa niitä hallinnoi Twitter. Diilin myötä myöskin kuvien hakemisen aikarajasta luovuttiin toistaiseksi.

TwitPic sivukin toimii edelleen niin sanotussa read-only tilassa, kuvia voi katsella, ladata ja käyttäjätunnuksen voi poistaa palvelusta mutta uusia kuvia sinne ei enää oteta vastaan.

LÄHDE: TwitPic

torstai 23. lokakuuta 2014

Sponsoroitu video: Philips Ambilight TV

Philips ja sen Ambilight televisiot ovat tasokkaita tämän päivän älytelevisioita joiden erikoisuus on niin niiden käyttämä Android käyttöjärjestelmä kuin myös Ambilight tekniikka joka loistaa kirjaimellisesti television värimaailman sitä ympäröivään tilaan.

(c) 2014 Philips

Esimerkiksi Philips Ambilight 9000-sarjan televisiot tarjoavat mahtavan Ultra HD kuvanlaadun sekä Ambilight XL- värielämyksen. Tekniikan avulla pelien, elokuvien ja muun viihteen värimaailman saa loistamaan niin television taakse kuin myös sivuille sekä myös yläpuolelle niin että koko tila eläytyy täydellisesti television esittämään sisältöön.

Ambilight tekniikka on myös säädeltävissä. joten efektin tehoa ja merkitystä voi säätää enemmän omien tarpeiden mukaisiksi.

Philipsin patentoima Ambilight tekniikka on saatavilla 9000-sarjan lisäksi myös muun muassa osassa Philipsin televisioiden 5000-sarjan televisioita ja sitä ylemmissä sarjoissa.

Katso alla oleva video tekniikan esittelystä ja tutustu siihen tarkemmin klikkaamalla videota toistamiseen:

Philipsin älytelevisioalustana on Android:

Philipsin näyttävät televisiot eivät erotu massasta vain ambilightin ansiosta vaan myöskin käyttöjärjestelmänsä osalta. Nyt mobiilimaailmasta tutut sovellukset on saatavilla suoraan television ruudulle, ilman puhelinta sillä näissä älytelevisioissa alustana toimii Googlen Android käyttöjärjestelmä.

(c) 2014 Philips

Televisioista löytyy suora tuki Googlen Play Store -sovelluskaupalle josta voi hankkia niin pelit kuin hyötyohjelmatkin suoraan television ruudulle.

Android käyttöjärjestelmä löytyy vaihtelevasti Philips älytelevisioiden mallisarjoista.

*Tämä artikkeli on Philipsin sponsoroima*

Googlen Chromecast on suosittu käyttäjiensä keskuudessa

Google ChromecastGooglen tuotejohtaja Mario Queiroz sanoi GigaOmin haastattelussa että tällä hetkellä erilaisten laitteiden kautta Chromecastia hyödynnetään valtavasti.

Käyttäjät painavat Cast -painiketta eri laitteilla ja sovelluksilla yhteensä noin 650 miljoonaa kertaa nykyisin kun se vielä kolme kuukautta sitten oli noin 400 miljoonaa kertaa.

Chromecast on myöskin ohjelmistokehittäjien suosiossa nimittäin kapulalle on jo yli 10 000 sovellusta ja kehittäjiä sille on tällä hetkellä jo noin 6 000.

Kokonaan uusi versio tekeillä:

Queiroz kertoi lyhyessä haastattelussa että Google on julkaisemassa myöhemmin kokonaan uuden version Chromecastista mutta ei kertonut tulevasta laitteesta vielä mitään, voi olla että “Chromecast 2” on vielä hyvinkin alkutekijöissään tai se voi ilmestyä vaikkapa jo tämän vuoden joulumarkkinoille. Uusi versio melko varmasti kuitenkin julkaistaan Googlen kehittäjätapahtumassa Google I/O:ssa ensi vuoden kesäkuussa.

LÄHDE: GigaOm (haastattelusta nähtävissä myös videotallenne)

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Helsingin kaupungin kehittämä avoin rajapinta palkittiin

Helsingin vaakunaHelsingin kaupungin kehittämä ja käyttämä Open Ahjo -rajapinta on palkittu parhaana projektina WeGO Awardsin Avoin kaupunki -kategoriassa.

Nyt palkitun Open Ahjo-rajapinnan kautta saa käyttöön kaupungin päätösasiakirjat avoimena tietona. Ahjo-asianhallintajärjestelmästä päätösasiakirjat julkaistaan suoraan kaupungin verkkosivuille, esityslistat ennen kokouksia ja päätökset heti kokousten jälkeen.

Open Ahjo on palkittu myös aikaisemmin, esimerkiksi vuonna 2013 rajapinta palkittiin Apps4Finland kilpailussa.

Mikä sitten on WeGo?

WeGO on kaupunkien kansainvälinen yhteistyöelin, joka edistää sähköisten palvelujen kehittämistä ja käyttöä kaupungeissa niin asukkaiden kuin kaupungin sisäisten asioiden hoidossa.

WeGO:n järjestämässä kilpailussa seurataan erilaisten tekniikoiden käyttöä ja palkitaan parhaiten menestyneet projektit.

LÄHDE: Helsingin kaupunki

Elokuva: Fury ensi-illassa 31.10.

Fury on Brad Pittin tähdittämä sotaelokuva joka sijoittuu toiseen maailmansotaan. Elokuva tarjoaa nykyisin lähes läpikaluttuun genreen uutta sen verran että siinä seurataan panssarivaunumiehistöä jota ei juurikaan ole elokuvan edustamassa WWII -genressä vielä nähty.

Juoni:

Huhtikuu, 1945. Liittoutuneiden valmistautuessa viimeiseen rynnistykseensä Euroopan sotanäyttämöllä, taisteluissa karaistunut kersantti nimeltä Wardaddy (Brad Pitt) komentaa Sherman-panssarivaunun ja sen viisijäsenisen miehistön hengenvaaralliseen tehtävään vihollislinjojen taakse. Mies- ja aseylivoiman edessä Wardaddy miehineen joutuu pahasti alakynteen sankarillisessa yrityksessään iskeä natsi-Saksan ytimeen.

Elokuvan rooleissa nähdään muun muassa seuraavat näyttelijät:

Brad Pitt (World War Z, 12 Years a Slave, Moneyball, Inglourious Basterds, Ocean’s Thirteen)
Shia LaBeouf (Transformers, Wall Street: Money Never Sleeps, Eagle Eye, Nymphomaniac)
Logan Lerman (Noah, Percy Jackson: Sea of Monsters, The Perks of Being a Wallflower)
Jon Bernthal (The Wolf of Wall Street, Grudge Match, Snitch)
Michael Peña (American Hustle, Gangster Squad, End of Watch, Battle: Los Angeles)
 
Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa: David Ayer (Training Day, The Fast and the Furious, End of Watch)

Ensi-Iltaan jo ensi viikonlopulla:

Uutta sotatoimintaa pääsee Suomessa katsomaan jo ensi viikon perjantaina 31.10 lähtien.

Muutama kuva elokuvasta:
Panssarivaunun miehistöKaikki alkaa olemaan valmista?

tiistai 21. lokakuuta 2014

YLE Areena vihdoin Chromecastille

YLE on päivittänyt YLE Areena sovelluksen Applen iPadille. Päivityksen mukana tuli tuki Googlen Chromecastille.

Sovelluksen avulla voi nyt lähettää kuvaa Chromecastille ja saada näin Areenan tallenteet sellaisenaan näkymään televisiolla.

Chromecastaus toimii myös iPadin taustalla joten kun YLE Areena sovelluksen asettaa lähettämään mediaa Chromecastille, voi ohjelmasta poistua ja käyttää tablettia muuhun samalla kun lähetystä katsoo televisiosta.

Android version tuki vasta myöhemmin syksyllä:

On varsin mielenkiintoista että YLE julkaisi Chromecastin juurikin iPadille ennen kuin se saa valmiiksi Android version päivityksen johon tuki tuodaan myöhemmin. Android versiosta on tulossa kokonaan uusi versio johon tuki sisältyy.

LÄHDE: YLE

Spotify tarjoaa perheenjäsenille Premium-tilin puoleen hintaan, pian myös Suomessa

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify tuo pian tarjolle uuden Premium palvelun johon on lisätty tuki perheenjäsenille, nyt esimerkiksi vaimo voi saada Premium-tilin puoleen hintaan.

Useat perheet ovat kitkutelleet yhden premium-tilin kanssa jotta voisivat kaikki kuunnella mainoksetonta ja laadukkaammalla äänenlaadulla soivaa musiikkia Spotifystä koska useamman premium-tilin pitäminen samassa osoitteessa voi käydä raskaaksi lompakolle.

Jäsenistöä on myös häirinnyt se että eivät voi tuolloin kunnolla hyödyntää Spotfiyn statistiikkaa, suosituksia ja sosiaalisen median yhteisöllisyyttä koska tili ei vastaa yhden henkilön musiikkimakua. Näihin ongelmiin Spotify tarjoaa pian erinomaisen ratkaisun.

Yhteen Premium-tiliin voi liittää jatkossa maksimissaan neljä perheenjäsentä jotka saavat 50% alennuksen premium-tilin toiminnoista.

Esimerkiksi kahden hengen taloudessa ns. perhepaketti (Spotify Family) kustantaa noin 15 euroa kuukaudessa.

Nykyisellään premium-tili maksaa noin 10 euroa (9,99€) kuukaudessa.

Premium-tilit ovat myöskin käytettävissä kaikki samanaikaisesti joten jokainen voi kuunnella palvelun kautta lempimusiikkiaan omilta päätelaitteiltaan silloin kun itselleen niin sopii.

Spotify Family on tällä hetkellä saatavilla Yhdysvalloissa mutta laajenee lähiviikkojen aikana myös muualle maailmaan.

LÄHDE: Spotify

maanantai 20. lokakuuta 2014

Tiedote: IT Paukku joutuu hiljentymään remontin vuoksi 21. - 27.10 (tiedote päivitetty)

Ikkunoita paketissaHuomenna eli 21.10 IT Paukku joutuu hiljentymään loppuviikon ajaksi koska koko huoneistoon tulee ikkunaremontti.

Annamme myös työrauhan asentajille ja lähdemme niin sanotusti evakkoon remontin tieltä ja palaamme toivottavasti jo loppuviikosta pääkallopaikalle, juttujen kimppuun pääsemme ensi viikolla eli 27.10.

Itse ikkunaremontti tuskin kestää päivää tai paria pidempään mutta se antaa myös mahdollisuuden järjestellä huoneet uudelleen joten siksi varaamme itsellemme hieman pidemmän tauon.

PÄIVITYS TIEDOTTEESEEN:

Tiivin henkilökunta on joutunut siirtämään remontin ajankohtaa viikolla äkillisen sairastapauksen vuoksi joten se koskee myös IT Paukkua siten että voimmekin toimittaa uutisia sivustolle vielä viikon verran joten tauolle jäämmekin näillä näkymin vasta 28.10.

*Päivitys*: 21.10 klo 10:54: Lisätty tieto remontin siirtymisestä viikolla eteenpäin.

Twitter tappaa kilpailijat - TwitPic kuolee 25.10.

Ennen kuin Twitter aloitti palvelussaan kuvien vastaanottamisen kehitettiin monia palveluita jotka tekivät sen Twitterin puolesta. Yksi näistä monista oli TwitPic joka nyt joutuu sulkemaan ovensa.

Twitter on nyt parina viime vuotena uudistunut monella tavalla ja kaikille uudistukset eivät ole olleet hyväksi, yksi uudistusten kärsijöistä on kuvapalvelu TwitPic joka tarjosi ilmaisen tilan twiittien kautta jaetuille kuville.

Twitter on kuitenkin julkaissut oman kuvapalvelun jolloin TwitPicin tapaisille palveluille ei ole tilausta, ainakaan Twitterin mielestä.

API-oikeuksien menetyksiä jo muutama isompi, tässä yksi:

Twitter on ottanut tiukan linjan kilpailijoidensa suhteen.

Esimerkiksi kun Twitter julkaisi uuden mobiilisovelluksen joka tarjoaa kuville samankaltaiset kuvanmuokkaustoiminnot kuten suosittu Instagram niin hieman ennen julkaisua se esti aidon Instagramin kautta lähetettyjen kuvien näkymisen sellaisenaan twiitissä.

Twitter tarjosi Instagramin kautta lähetetyille kuville vain linkin jota kautta kuvan pystyy katsomaan selaimessa kun taas Twitterin omasta sovelluksesta lähetetyt kuvat näkyvät suoraan twiitissä.

Tuolloin myös Twitter väitti Instagramin olevan syyllinen integraation tuhoamiseen mutta kyse oli sopimuksista joihin osapuolet eivät löytäneet ratkaisua.

Twitter hylkäsi Instagramilta oikeuden käyttää sen API:a jonka avulla palvelut voivat määrittää miten niiden kautta lähetetty sisältö näkyy Twitterissä.

TwitPicille käy samoin:

TwitPic kehitti myös mobiilisovelluksen joka tarjoaa samankaltaisen toiminnon jolla kuvia voi kevyesti editoida ja Twitter ei nykyisen käytännön mukaan pitänyt tästäkään vaan lähestyi TwitPiciä uhkavaatimuksella jolla se pakottaa TwitPicin luopumaan tavaramerkistään ja jos se ei sitä tee niin palvelua uhkaa Twitterin API:n käyttöoikeuden hylkääminen, mikä tarkoittaa sitä mikä tuli myös Instagramille vastaan, kuvat eivät enää näkyisi suoraan ihmisten twiiteissä vaan linkkeinä.

TwitPic järkyttyi Twitterin suorastaan naurettavasta lähestymisestä, eikä voinut enää muuta kuin levittää kätensä ja ilmoittaa että heillä ei ole mahdollisuuksia alkaa taistelemaan moisesta niin suuren yhtiön kuin Twitterin kanssa ja etsivät tuolloin kuumeisesti ostajaa jolla ehkä resurssit moiseen olisi.

Ostajia ilmestyi mutta ikävä kyllä kukaan ostajaehdokkaista ei ole ollut tarpeeksi joustava sopimuksen syntymiseksi ja siksi TwitPic päätetään ajaa alas 25.10.2014.

Osui ja upposi:

On päivän selvää että Twitteriä ei tippaakaan kiinnosta TwitPicin tavaramerkki tai sen hakeminen, tarkoitus on ollut saada se pelästymään pitkää ja kallista oikeustaistelua ja lopettamaan kuvapalvelun toiminta sen vuoksi.

Historialla ei merkitystä:

TwitPic auttoi Twitterin käyttäjiä ja samalla kehitti jotain Twitterinkin hyväksi, palvelu avattiin julkisesti 2008 jolloin se myös saavutti pian hyvin suositun aseman twiittaajien joukossa, monet niin sanotut Twitter clientit tukivat myös TwitPiciä jotta niiden kautta pystyi jakamaan kuvia Twitteriin.

Kuvapalvelulla on satoja tuhansia aktiivisia käyttäjiä jotka se on saanut vuosien toiminnan aikana, monet käyttäjät eivät välttämättä edes muista että heidän kuvansa ei ole Twitterissä vaan TwitPicissä koska jokin Twitter client jota he ovat käyttäneet on oletuksena lähettänyt kuvat sinne, eikä esimerkiksi Twitteriin tai muihin kuvapalveluihin.

TwitPic mahdollistaa käyttäjien kuitenkin käydä tarkistamassa onko heillä kuvia palvelussa, kirjautumalla palveluun Twitter tunnuksillaan, jos kuvia löytyy on ne mahdollista tallentaa omalle koneelleen yhtenä pakettina.

Tässä linkki josta kuvat voi käydä hakemassa: http://twitpic.com/account/settings

LÄHDE: TwitPic

Samsung Galaxy Note Edge tulossa saataville myös Suomeen

Samsung Galaxy Note EdgeMuropaketin taskumuro tietää kertoa että Samsung olisi saamassa myös Suomeen mielenkiintoisen Galaxy Note Edge älypuhelimen.

Kyseistä puhelinta valmistetaan muutoinkin vain rajoitettu määrä markkinoille.

Samsung on nyt ilmoittanut että se pystyy tuomaan joka tapauksessa Suomeenkin rajatun erän Note Edgeä joulukuun aikana, tarkemmin siitä mitkä kaupat tai operaattorit onnistuvat erikoismallia myyntiin saamaan ei ole vielä kerrottu kuten ei myöskään sitä mikä tulee olemaan laitteen myyntihinta, kyseiset tiedot ilmoitetaan myöhemmin.

Puhelimen erikoisuutena on reunan kaartuva näyttö johon voi asettaa erilaisia käyttöä helpottavia työkaluja tai mihin voi ohjata erilaisia tiedotteita rullaamaan reaaliajassa, muutoin puhelin ei juuri eroa emomallistaan eli Note nelosesta.

Samsung julkaisi Note Edge mallin samaan aikaan Note nelosen kanssa syyskuun alussa pidetyillä IFA-messuilla.

LÄHDE: Taskumuro

päivitetty 15:52: Korjattu ajatushäiriö Note 3:sta neloseen :)

perjantai 17. lokakuuta 2014

Apple julkaisi odotetusti uusia iPadeja

Apple iPad Air 2

Apple julkaisi Suomen aikaa eilen illalla iPadeja sekä päivitti myös tietokoneitaan ja käyttöjärjestelmiään. Tässä jutussa keskitytään iPadeihin.

iPadit eivät kuitenkaan ole päivittyneet niin huomattavasti kuten iPad Air teki edellisellä kerralla, myöskään yleisön odottamaa 12 tuuman iPad Prota ei esitelty, se mitä esiteltiin oli vähän päivitetty iPad Air 2 sekä vielä vähemmän päivitetty iPad Mini 3.

iPad Air 2:

Hieman ohentunut ja hieman enemmän tehonlisäystä:

iPad Air 2 on 6,1 millimetriä paksu, eli se on 18 prosenttia pienempi edeltäjäänsä ja se tarjoillaan myös A8X-mobiiliprosessorilla joka on Applen mukaan jopa 40 prosenttia tehokkaampi aikaisempaa A7 -prosessoria, myöskin grafiikka pyörii uudessa Airissa noin 2,5 kertaa nopeammin edeltäjäänsä verrattaessa.

Tiedonsiirtonopeuksia on saatu hieman kasvatettua niin 4G, kuin myös WLAN-verkkojen osalta. Nyt 4G tukee 150 Mbps nopeuksia ja WLAN-verkot tukevat nyt ac:ta ja uusilla teknologioilla nopeudeksi saadaan jopa 866 Mbps, mitä tuskin löytyy ihan joka kodista tai edes toimistoista.

Apple on päivittänyt uuden Airin näyttöä myös hieman, se on saanut paremman sietokyvyn heijastuksille ja näytön lasi on “täysin laminoitu”.

Kamera:

Kamera taas on päivitetty vain megapikseleiden osalta, muutoin kamera on aivan sama teknisiltä ominaisuuksiltaan, nyt uusi iSight kamera on 8MP. Tabletin etupuolella oleva FaceTime kamera on edelleen sama 1.2MP.

Kameralla voi uutuutena ottaa niin sanottuja slo-mo videoita, eli tarkemmin hidastusvideoita joita ei ainakaan toistaiseksi pysty ottamaan aikaisemmalla Airilla sen natiivilla kamerasovelluksella. Slo-Mo ominaisuus saattaa kuitenkin tulla iOS 8.1 päivityksen yhteydessä myös aikaisempiin malleihin.

iPad Airiin on nyt myös tuotu uutena sensorina ilmapuntari.

Tuoreessa iPad Airissa ei ole kasvatettu akun kestoa vaikka näin olisi saattanut luulla vaan siinä on sama Li-Po 8600 mAh akku joka löytyy myös edellisestä Airista.

Tallennustilaan muutos:

Apple on tehnyt muutoksia muistikonfiguraatioihin ja tarjoaa nyt iPadista 16, 64 sekä 128GB levytilalla varustettuna. Aikaisemmasta mallista poiketen 32GB versio on jätetty pois.

Eri muistikonfiguraatioilla varustetut mallit eroavat toisistaan tasan sadalla eurolla joten ehkä 32GB versio ei siksi sopinut listalle ja se olisi saattanut haitata uuden 64GB mallin myyntiä sillä sen hinta olisi ollut jotain 16 -ja 64GB varustettujen mallien väliltä ja olisi varmasti ollut eniten myyvä versio.

Apple iPad Air 2 hinnasto

iPad Mini 3:

Apple iPad Mini 3

Apple on päivittänyt iPad Miniään vain vähän, se ei ole päivittänyt siihen uutta A8 -prosessoria mutta on tuonut uusia värivaihtoehtoja sekä samat muistikonfiguraatiot kuin Airissakin.

Apple iPad Mini 3 hinnasto

Yhteistä:

Apple Pay, ilman lähimaksamista:

iPadissa, niin uudessa Airissa kuin myös Minissä on nyt sormenjälkitunnistin (iTouch) joka helpottaa laitteella tehtyjä ostoksia ja kirjautumisia. Apple Payn NFC:sta ei kuitenkaan mainittu iPadin osalta joten lähimaksutuki jäänee vain iPhone 6 -käyttäjien iloksi tässä vaiheessa, myöhemmin ensi vuoden puolella myös Apple Watchilla voi maksaa ostoksia lähimaksulla.

Apple Pay palvelu avautuu Yhdysvalloissa maanantaina ja myöhemmin sen pitäisi tulla saataville myös muualle maailmaan.

Yhteistä muuta uutta on se että iPadit saa kolmena eri värivaihtoehtona:

Värivaihtoehdot

Käyttöjärjestelmä uusissa iPadeissa on 8.1 joka tulee muille laitteille saataville maanantaina päivityksen muodossa.

Saatavuus:

Uusia iPadeja voi tilata ennakkoon heti ja niiden toimitukset alkavat ensi viikolla.

torstai 16. lokakuuta 2014

Samsung saavuttanut huippulukemia 5G-testikentällä

Samsung on testannut 5G-verkkotekniikkaa ulkotiloissa ja saavuttanut käsittämättömiä tiedonsiirtonopeuksia mittauslaitteistollaan.

Parhaimmillaan tiedonsiirtonopeus on yltänyt 7,5 gigabitin sekuntivauhtiin, kun testaajat lähtivät kiertämään juoksurataa jonka ympärille testiverkko oli luotu noin 100 kilometrin tuntivauhtia, saatiin tuolloinkin yhteysnopeudeksi 1,2 gigabittiä sekunnissa.

Testitiimi iloisena tuloksesta

Nopeudet ovat jopa yli 30-kertaa nopeampia kun niitä vertaa nykyisten 4G-verkkojen antamiin nopeusennätyksiin.

Täytyy kuitenkin muistaa että 5G-verkkotekniikoiden kehitystyö on vielä kesken ja tässä tapauksessa verkko oli asennettu 28 gigahertsin taajuusalueelle jossa on mahdollista saavuttaa suuria tiedonsiirtonopeuksia. 28 gigahertsin taajuus on kuitenkin hyvin häiriökerkkä ja vaatii päätelaitteen lähettimen läheisyyteen.

Samsungilla on kehitettynä tekniikka Hybrid adaptive Array, jonka avulla etäisyyttä pystyi laajentamaan lähettimeltä päätelaitteeseen siten että liikkuvasta autosta tehdyt testit olivat mahdollisia.

LÄHDE: ETN

Google Android 5.0 Lollipop

Google julkaisi eilen uuden Android version, muutaman Nexus tabletin sekä mediasoittimen. Nyt kuitenkin keskitytään hieman tikkari Androidiin.

Android on kehittynyt todelliseksi käyttöjärjestelmäksi ja se sopii monenlaisiin laitteisiin lähes sellaisenaan, Android pyörittää nykyisin muun muassa autoja, TV:tä, kelloja, puhelimia, tabletteja sekä tietokoneita, Android sopii lähes mihinkä tahansa käyttötarkoitukseen nykyisin.

Android 5.0 on Lollipop eli tikkari:

Google kommentoi päivityksen olevan kaikista suurin mitä Android on toistaiseksi koskaan nähnyt, niin moni asia muuttuu ulkoisesti sekä sisäisesti järkevämpään suuntaan.

Lista päivityksen tuomista uutuuksista olisi niin pitkä että tätä luettaisiin vielä ensi viikollakin niin lyhennän listan tärkeimpiin uudistuksiin.

Käyttäjäprofiilit:

Lollipopissa on nyt lopultakin virallinen tuki monelle käyttäjälle, eli profiileille näin esimerkiksi samaa tablettia voi käyttää kaikki perheenjäsenet siten että kaikilla säilyy omat asetukset ja kirjautumistiedot tablettiin asennetuissa ohjelmissa.

Jatka siitä mihin jäit:

Android Lollipop ymmärtää synkronoitua kaikessa mahdollisessa toisen Android laitteen kanssa.

Uusi toiminto osaa jatkaa jopa musiikkikappaletta siitä kohdasta johon jäit aikaisemmalla laitteella. Myöskin avoimet ohjelmat seuraavat perässä ja vaikkapa valokuvien selaamisessa käyttöjärjestelmä osaa haistella muilta laitteilta missä kohtiin satojen kuvien joukosta käyttäjä viimeksi oli.

Käyttöliittymä:

Android Lollipop käyttöliittymäUlkoasullisesti Lollipop luottaa yksinkertaisuuteen, ohjelmien ja toimintojen ulkoasu on suoraan sanottuna liiskattu ohueksi levyksi joka kieltämättä luo tunteen järjestelmän ja ohjelmien keveydestä.

Käyttöliittymäpäivityksen pitäisi olla nykytietojen mukaan vapaaehtoista sovelluskehittäjille mutta on melko todennäköistä että kehittäjät haluavat luoda ohjelmistaan mahdollisimman integroidun oloisia.

 

Ilmoitukset ja lukitusruutu:

Android 5.0 Lollipop ilmoituksetAndroidin ilmoitukset on nyt myös saatavilla lukitusruudulle josta on helppo siirtyä ilmoituksen tuomaan sovellukseen. Aikaisemmin lukitusruudusta piti poistua mikäli halusi nähdä ilmoitukset kokonaan vetämällä ilmoitusalue esiin.

Käyttäjä voi myös itse päättää mitkä ilmoitukset tulevat läpi ja milloin, näin lukitusruutu ei täyty esimerkiksi pelisovelluksien turhista huuteluista.

Lukitusruutua on paranneltu myös niin että laitetta ei välttämättä tarvitse enää avata erikseen koodilla, vaan laitetta voi näyttää jollekin muulle kuten Google älykellolle jolloin se avautuu.

Video joka esittelee uutta käyttöliittymää ja ilmoituksia:

Tietoturva:

Tietoturvaan on keskitytty Lollipopissa myös erityisen paljon, yksi tärkein ominaisuus on kryptaus.

Nyt Androidissa on tiedostojen kryptaus automaattisesti päällä, mikä tarkoittaa sitä että ulkopuolisen on mahdotonta saada selkoa laitteen sisällöstä.

Toinen suuri uudistus on niin sanotun tappokytkimen tuki, toiminnon avulla varastetun mobiililaitteen tyhjennys onnistuu Google tunnuksien avulla, myöskin laitteen uudelleenkäyttö käy vaikeaksi ryöstäjälle toiminnon vuoksi. Tappokytkin ei kuitenkaan ole oletuksena päällä vaan se täytyy käydä aktivoimassa järjestelmän asetuksista.

SELinux tuo myös tietoturvaa parantavia ominaisuuksia joiden avulla järjestelmä pystyy suojautumaan erilaisilta perinteisimmiltä tietoturvauhilta.

Suoritustehoa:

Suoritustehoa pitäisi Lollipopista löytyä. Käyttöjärjestelmä tukee natiivina OpenGL ES 3.1:sta jolle myös Google on kehittänyt oman Android Extension Packin jonka avulla kehittäjät voivat saada entistä enemmän käyttöjärjestelmän grafiikkatuesta irti.

Android 5.0 Lollipop tukee myös 64-bittistä koodia, aikaisemmin Google julkaisi testiversion Androidista joka toimi ainoastaan Intelin 64-bittisiä mobiiliprosessoreita emuloivassa emulaattorissa, tuolloin tosin ihmeteltiin sitä miksei tukea laajennettu myös muille arkkitehtuureille, nyt tuki on täydellinen.

Virransäästö:

Monet puhelinvalmistajat sekä kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät ovat luoneet Androidille erilaisia tapoja ylläpitää akkuvirtaa paremmin.

Nyt näille vaihtoehdoille tulee tiukat paikat koska Google on kehittänyt omat virransäästötoiminnot Androidiin suoraan. Uusien virransäästötoimintojen avulla olisi nykytietojen mukaan mahdollista saada jopa 90 minuuttia lisäaikaa akuille.

Kehittäjille:

Kehittäjät saavat Android 5.0 Lollipopin yhteydessä yli 5 000 uutta rajapintaa käyttöönsä.

Saatavuus:

Lollipop tulee saataville ohjelmistopäivityksenä useammalle mobiililaitteelle mutta päivityksen aikatauluista huolehtii kuitenkin laitevalmistaja.

Päivitetty 14.38: lisätty tieto tappokytkimestä.

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Safiirivalmistaja konkurssiin, koko juttu sekava

Uusissa Applen puhelinmalleissa sekä älykelloissa on käytetty Safiirilasia, lasin takana on GT Advanced Technologies joka on kuitenkin ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin ja jättänyt konkurssihakemuksen.

Yleensä konkurssissa ilmoitetaan tarkasti yrityksen tilanne, sopimukset ja muut ratkaisevat tiedot, GT:n hakemus kuitenkin on jotain aivan muuta.

GT Advanced Technologies on ilmoittanut konkurssihakemuksessaan ettei se voi julkaista tarkkoja tietoja kaikista yhteistyösopimuksista, koska tuolloin se rikkoisi salassapitosopimusta ja sitä uhkaisi 50 miljoonan dollarin sakko.

Muistakin tiedoista yhtiö pyytää että oikeus pitäisi salassa “ratkaisevat dokumentit”. Hakemusta on jo kommentoitu riittämättömänä oikeuden tarpeisiin.

Yhtiö ei ole ilmoittanut nimeltä minkä kumppanin kanssa yhtiö olisi moisen salassapitosopimuksen tehnyt mutta on hyvin todennäköistä että kyseessä on yhtiön suurin kumppani, Apple.

Apple on äärimmäisen tiukka siitä mitä tietoja jos mitään alihankkijayritykset saavat tuoda julki yhteisistä sopimuksista.

Irtisanomiset sekä sopimusrikkomukset varmoja:

GT on irtisanomassa 890 työntekijää ja sulkee tehtaan jonka odotettiin alkavan valmistamaan yksinoikeudella Applelle safiirilasia. Samalla se uskoo että tulevista sopimusrikkomuksista johtuen sillä on pitkä taistelu Applea vastaan oikeudessa.

Yhtiö haluaisi keskittää sen voimavarat sen alkuperäiseen liiketoimintaan ja väittää nyt että se häviää noin miljoona dollaria päivässä turhiin alihankintasopimuksiin, yhtiö haluaisi eroon Applen kanssa tehdyistä sopimuksista jotka eivät tuota voittoa.

Yhtiö ei ole maininnut tarkalleen sopimuksien sisältöä joihin tuottamaton toiminta liittyy mutta uskoo että konkurssihakemuksen avulla niistä olisi mahdollista päästä eroon.

Ei hyvä juttu myöskään Applelle:

Apple on ihmeissään GT:n konkurssihakemuksesta. Applella on ollut suuria suunnitelmia GT:n kanssa kuten uuden safiiritehtaan rakentamisessa joka olisi joidenkin tietojen perusteella luonut 2 000 uutta työpaikkaa, Apple oli valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen projektissa mutta nyt tilanne on erittäin sekava, konkurssi tuli täysin puskista.

Applen on ollut tarkoitus panostaa safiirivalmistukseen yli puolella miljardilla dollarilla jolla se olisi saanut GT:n valmistamaan safiiria yksinomaan Applelle, yhtiö on myös maksanut GT:lle ennakkoon tilauksista.

GT:n irtisanomista Apple on kerinnyt kommentoimaan että sen tarkoitus on pitää tehdas ja työpaikat toiminnassa, asiaan haetaan ratkaisua paikallisten viranomaisten kanssa.

Omaa syytä?

Apple ei ainakaan toistaiseksi ole ilmoittanut olevansa salassapitosopimuksen takana jonka vuoksi GT:n konkurssihakemus on puutteellinen, eikä se ehkä tässä vaiheessa ole edes tarpeellista kertoa yhtään mitään, sillä GT on varmasti aiheuttanut ongelmat itse haukkaamalla liian suuren palan Applelta nieltäväksi.

Safiirilasia haukutaan heikoksi vaihtoehdoksi:

Safiirilasia on haukuttu huonoksi vaihtoehdoksi, suurin kilpailija Corning on haukkunut Safiirilasia huonommaksi kuin omia Gorilla Glass -tuotteitaan, Safiirilasi olisi Corningin mukaan ympäristölle haitallisempaa ja tehojen suhteen se päästäisi valoa läpi vähemmän joka tarkoittaisi suoraan suurempaa energiatarvetta lasin alla olevaan näyttöön jonka pitäisi loistaa kirkkaampana.

Safiiri särkyy heidän mukaansa myös herkemmin kuin Gorilla Glass.

LÄHDE: Reuters

tiistai 14. lokakuuta 2014

Nelonen Medialta tulossa uusi kanava: HERO

palloja?Sanoma uskoo televisioon: Nelonen Media käynnistää uuden mainosrahoitteisen Hero -kanavan lähetykset 10.11.2014, kanava keskittyy iltapäivä -sekä iltalähetyksiin.

Hero on osa uutta brändiä joka alkaa näkymään vaiheittain ympäri Nelosen mediakenttää.

Vaikka koko kanava ei ole vielä aloittanut uskoo Nelonen Median markkinointijohtaja Heini Häyrinen: ”Heron brändin haluttiin erottuvan muista kanavista, ja tässä olemme mielestäni onnistuneet hyvin: kanavailme on sekä ulkoasultaan että elementeiltään hyvin erilainen kuin kilpailijoilla.”

Uuden kanavan kohdeyleisönä ovat nuoret aikuiset jotka ovat kiinni ajassa ja vaativat myös perinteiseltä TV:ltä paljon, kanavan sisältöön liitetään myös some-vaikutteita joista ei tarkalleen vielä ole kerrottu.

TV-sisällöltään kanava uskoo vahvasti “kansainvälisiin” menestys elokuviin sekä TV-sarjoihin, vaikuttaa kuitenkin että kaava on hyvin samankaltainen Nelonen -kanavan kanssa jossa sisältö painottuu ennen kaikkea Yhdysvaltalaisiin TV-sarjoihin ja elokuviin. TV-kanavan esitysaika alkaa kello 18:00 ja päättyy 24:00.

Kanavan sisällön erikoisuutena voidaan pitää sitä että sarjan jaksojen välillä ei tarvitse välttämättä odottaa viikkoa vaan osasta kanavalla näytetyistä sarjoista näytetään neljä uutta jaksoa saman viikon aikana.

Alla kanavan ohjelmakartta:

Heron ohjelmakartta

Toistaiseksi kuitenkaan kanavan sisältö tai kehitys ei juurikaan näytä erilaiselta muiden kanavien alkuihin verrattuna, ensiksi näytetään vain sarjoja ja elokuvia mainoksien kera ja myöhemmin varmasti mukaan tulevat kaikki turha tauhka jota näemme jo muutenkin.

Allekirjoittaneen kommentti:

Kotimainen sisältö uupuu myös tämän kanavan ohjelmatarjonnasta, Nelonen on yleisestikin aina luottanut jenkkisisältöön ja Heron kaltainen “jenkkibuumaus” jatkaa tuttua nelonen kaavaa, Nelonen Media ei luota Suomalaiseen sisältöön eikä uskalla sitä näköjään myöskään rahoittaa. Tämän kanavan pyörittämiseen tuhlatulla rahalla voitaisiin tuottaa varmasti hyvää Suomalaista laatusarjaa Suomalaiseen televisioon, mutta helposti myyvä jenkkisisältö vie voiton.

Televisioon ei juuri enää yleensäkään tuoteta viihdyttävää ja rakentavaa Suomalaista TV-sisältöä, lähinnä vain reality-sarjoja joiden sisältö on pelkkää edellisen toistoa.

Nelonen, YLE että MTV kyllä osallistuvat Suomalaisten elokuvien tuottamiseen jossain määrin mutta aidosti uuteen TV-sisältöön ei juuri lainkaan.

LÄHDE: Nelonen Media

Dropbox tilitietoja varastettu? - Ei suoranaisesti

Dropbox on hyvin suosittu pilvipalvelu johon voi tallentaa omia tiedostojaan ja jakaa niitä eteenpäin. Nyt joku väittää että olisi ryövännyt palvelulta miljoonia käyttäjätunnuksia salasanoineen.

Todistaakseen tietovarkauden, on hän lisännyt Pastebiniin listauksen käyttäjätunnuksista joiden perässä on salasana.

Erikoisen tapauksesta tekee se että varas väittää että hänellä on  käyttäjätunnuksia lähes 7 miljoonaa jotka olisi vohkittu Dropboxilta. Hän toivoo saavansa bitcoin-rahalahjoituksia ja kun niitä kertyy niin tuolloin ryöväri suostuisi julkaisemaan lisää käyttäjätunnuslistoja.

Ei ole meidän palvelun käyttäjiä:

Dropbox taas väittää että käyttäjätunnuksia ei olisi viety sen omilta palvelimilta vaan mahdollisesti muista palveluista.

Dropbox on myös tarkistanut listoilla esillä olevat sähköpostit ja huomannut että kaikki listoilla olevat tunnukset eivät liity Dropboxiin millään tavoin.

Ohjeita:

Jos “varkaalla” kuitenkin on käyttäjätunnuksia mistä tahansa palvelusta lähes 7 miljoonaa, niistä varmasti myös useat toimivat Dropboxissa, siksi Dropbox toivoo että käyttäjät ottaisivat käyttöön kaksivaiheisen tunnistamisen jossa hyödynnetään esimerkiksi puhelinta palveluun sisälle pääsemiseksi.

Ennen kaikkea kaikkien Dropbox käyttäjien kannattaisi vaihtaa palvelun salasana ja muistaa että samaa salasanaa pidä käyttää monessa eri palvelussa.

Salasanoja ei sovi myöskään kierrättää, vanha salasana on aina vanha salasana vaikka sitä ei toisessa palvelussa olisi aikaisemmin käyttänytkään.

maanantai 13. lokakuuta 2014

WhatsAppiin puhelutoiminnot

WhatsAppiin tulossa olevista äänipalveluista on vuotanut lisää tietoja ruutukaappauksien muodossa, toimintojen uskotaan tulevan jo seuraavaan versioon. Puhelutoimintoon lisätään mahdollisesti myös mahdollisuus tallentaa käydyt puhelut.

[ruutukaappaus] WhatsApp äänipuhelut (c) iPhoneItalia

Ilmainen palvelu?

Jo aikaisemmin kun WhatsAppilta ilmoitettiin äänipuhelujen tulosta, säikähti osa operaattoreista asiaa, sen jälkeen WhatsApp on ilmoittanut olevan halukas keskustelemaan operaattoreiden kanssa puhelutoiminnosta, joten voi olla että toiminto ei ole saatavilla kuitenkaan ihan kaikille ellei sitten siitä suostu maksamaan, toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvillä tuleeko palvelusta muutenkaan ilmaista.

Operaattoreiden pelko on toki aiheellinen jos yli 600 miljoonaa käyttäjää ympäri maailman alkavat keskustelemaan äänellä datayhteyden välityksellä ja jättävät perinteiset puhelut pois.

Tallennustoiminnot:

Puhelujen tallennus natiivina ominaisuutena on lainsäädännöllisesti melko vaikeasti lähestyttävä sillä monissa maissa tallennus on kielletty ja muuallakin siitä on tehtävä vähintäänkin suullinen ilmoitus puhelun vastaanottajalle. Suomessa lait eivät puutu tallennukseen mutta hyviin toimintaperiaatteisiin kuuluu ilmoittaa tallentamisesta.

Muut kuten Google Hangouts ja esimerkiksi Skype eivät tue puheluiden tallentamista suoraan vaikkakin ainakin Skypelle on olemassa kolmannen osapuolen tekemiä lisäosia joiden avulla tallennus onnistuu, tosin nekin yleensä vain työpöytä versiolle tehtynä.

Mikä WhatsApp?

WhatsApp on suosittu pikaviestipalvelu, sillä on yli 600 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Suosio perustuu lähinnä sille että ohjelma on saatavilla hyvin monelle alustalle ja siten palvelun käyttäjät ovat saatavilla muita palveluita paremmin.

Facebook osti WhatsAppin vuoden 2014 helmikuussa.

WhatsApp on myös ilmainen, periaatteessa se on sitä vain ensimmäisen vuoden ajan jonka jälkeen käyttäjän pitäisi maksaa sen käytöstä euron verran, tämäkin sääntö on mahdollista kiertää.

perjantai 10. lokakuuta 2014

Nyt se on selvitetty: Mikä operaattori tarjoaa nopeimman yhteyden

JoikuSpeed nopeuskilpailu on ohi ja tulokset ovat julki, sen mukaan nopein 4G-mobiiliverkko löytyy Suomen TeliaSoneralta ja nopeimmaksi päätelaitteeksi on mitattu LG G3 -älypuhelin.

Statistiikkaa

Nopeusmittauksissa on mukana yli 700 operaattoria 184:sta maasta.

Mittauksissa käytettiin JoikuSpeed -mobiilisovellusta jonka avulla voi mitata oman operaattorin tarjoaman yhteysnopeuden sekä Aalto Yliopiston kehittämää Nettitutka -sovellusta.

Suomalaiset operaattorit ovat pärjänneet erinomaisesti tuloksissa sillä kolme parasta tulee täältä, kaikki alla listatut operaattorit kykenivät tarjoamaan yli 90 Mbps nopeuden verkosta päätteelle.

01. TeliaSonera
02. DNA
03. Elisa

Sitten onkin ulkomaisten operaattoreiden vuoro:

04. M1, Singapore
05. Singtel, Singapore
06. Rogers, Kanada
07. T-Mobile, Saksa
08. TDC, Tanska
09. Telenor, Norja

Testissä oli suuri joukko erilaisia älypuhelimia sekä tabletteja jotka kaikki kykenivät vastaanottamaan yli 90 Mbps nopeuden, parhain näistä kuitenkin oli LG G3 älypuhelin, Samsungin tuoreimmat lippulaivatuotteet eivät jääneet tästä kuitenkaan kovin kauas.

Kymmenen parasta päätelaitetta:
01. LG G3                                       (Android) - 137.8 Mbps
02. Samsung Galaxy Note 3           (Android) - 133.4 Mbps
03. Samsung Galaxy S5                  (Android) - 133.1 Mbps
04. LG G2                                       (Android) - 128.5 Mbps
05. Samsung Galaxy S4+                (Android) - 125.8 Mbps
06. Nokia Lumia 1520        (Windows Phone) - 122.7 Mbps
07. LG Nexus 5                               (Android) - 118.9 Mbps
08. Huawei MediaPad M1 8.0         (Android) - 117.6 Mbps
09. Sony Xperia Z1                         (Android) - 106.6 Mbps
10. Nokia Lumia 925          (Windows Phone) - 96.6 Mbps

Mittaukset on tehty ajalla 5.6 - 15.9.2014.

Tuloksiin voi tutustua tarkemmin tästä (PDF).

LÄHDE: Joikuspeed

torstai 9. lokakuuta 2014

“Järkeä tekijänoikeuslakiin” kumottiin

Sivistysvaliokunnan keskiviikkona antama päätös oli odotetunlainen. Kansalaisaloitteesta lähtenyt “Järkeä tekijänoikeuslakiin” kumottiin sellaisenaan.

Kaikki aloitteessa toivotut lakiehdotukset hylättiin.

Aloitetta on haukuttu alusta lähtien, yllättäen jopa vanhanaikaiseksi koska siinä olleet esimerkit viittasivat vanhoihin tapauksiin jotka on jo korjattu lakeihin aikaisemmin. Näiden vanavedessä koko aloite katsottiin huonosti laadituksi.

Muun muassa sisäiset ristiriidat lainkohdista olivat ylitse pääsemättömiä valiokunnalle, ja kuten aikaisemminkin valiokunnan mietinnössä mainitaan “ehdotusten yhteensopimattomuus voimassa olevan lainsäädännön kanssa ja vaikutusten arviointi, ovat niin merkittäviä, että niitä ei voi paikata sivistysvaliokunnan mietinnössä laajallakaan asiantuntijakuulemisella”.

Valiokunta oli myös aikaisemmin kuulemistilaisuudessaan usein sukeltanut EU:n lainsäädäntöön joka teki useasta lakiehdotuksesta mahdottomia, juuri tätä kohtaa on vaikea niellä ja ymmärtää, kyse on kuitenkin itsenäisestä valtiosta nimeltä Suomi jonka sisäiseen lainsäädäntöön halutaan tehdä muutos.

Periaatteessa lakiehdotukset voidaan vielä hyväksyä mutta se on hyvin epätodennäköistä, sillä sivistysvaliokunnan hylkäys yleensä tarkoittaa sitä että ehdotukset eivät pääse isoon saliin äänestykseen.

Hylkäämiseen voi kuitenkin vastata vielä vastaehdotuksen merkeissä, Avoin ministeriö -yhdistys toivoo että muutama kansanedustaja nousisi hylkäämistä vastaan ja tarjoaisi vastaehdotusta, tällöin kansalaisaloite saisi vielä aikaa.

LÄHDE: Digitoday

Apple esittelee uusia laitteita 16.10

Applen kutsuApple on kutsunut mediaa Applen kampukselle Cupertinoon julkaisutilaisuuteen 16.10. Applen tapaan yhtiö ei kerro tarkasti mitä yhtiö tulee julkaisemaan.

Monet kuitenkin uskovat että yhtiö julkaisee uudet version iPad tableteistaan sekä mahdollisesti valmiin ja viimeisimmän version yhtiön työpöydille tarkoitetusta OS X -käyttöjärjestelmästä.

Uusissa iPadeissa uskotaan olevan sormenjälkitunnistin jota Apple kutsuu Touch ID:ksi. On myös melko varmaa että iPadeihin tulee Iphone 6 sarjasta tuttu Apple A8 suoritin, se on ehkä kuitenkin viritetty hieman suuremmille kellotaajuuksille kuin puhelimessa.

Jo aikaisemmin huhut viittasivat noin 12 tuumaiseen iPadiin, nytkin huhut puoltavat jätti-iPadin tulemista.

Toiveissa on myös että Apple julkaisisi uudet versiot myös sen tietokone malleista kuten iMacista sekä Mac Ministä.

Voi olla että julkaisutilaisuus lähetetään suorana lähetyksenä verkkoon. Sitä kannattaa käydä etsimässä 16.10 Applen kotisivulta.

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Internetin välityksellä tapahtuva murha mahdollista vuoden loppuun mennessä

Europol on varoittanut että on hyvin todennäköistä että vuoden 2014 loppuun mennessä on tapahtunut ensimmäinen “verkkomurha”.

Verkkomurha voisi olla esimerkiksi sellainen jossa tappaja hakkeroituu uhrin käyttämiin terveyttä ylläpitäviin laitteisiin kuten sydäntahdistimiin ja muihin verrattavissa oleviin laitteisiin ja aiheuttaa niihin tappavan oikosulun tai ohjelmoi ne väärin.

Europol myös uskoo että samankaltainen hakkerointi mahdollistaisi uudenlaisia kiristysmuotoja, kuten estämällä kiristettyä pääsemään omaan kotiinsa tai vaikkapa autoonsa ennen kuin hän on tehnyt vaaditun tehtävän.

Mitä enemmän laitteita menee verkkoon, samaten myös uhat niiden väärinkäyttämiselle lisääntyvät.

Huomio:

Usein kun perinteisiin laitteisiin aletaan liittämään internetiä hyödyntäviä ominaisuuksia, ei niiden tietoturvaa ole ajateltu melkeinpä laisinkaan, älytelevisioihin, jääkaappeihin ja valoihin on päässyt melko yksinkertaisin toimenpitein sisälle. Uusin lisäys “turhiin” verkkolaitteisiin ovat kodin älylukot joita voi hallita mukavasti puhelimestaan käsin, ennen kuin väliin tulee murtovaras.

LÄHDE: The Stack / Europol

Sony luottaa jatkossa AVG:n virusturvaan

Sony Mobile on tehnyt yksinoikeussopimuksen Tšekkiläisen tietoturvatalo AVG:n kanssa.

Sony esiasentaa sopimuksen mukaan AVG:n AntiVirus Pro tuotteen sen lippulaivatuotteisiin kuten Xperia Z3 älypuhelimeensa.

Yhteistyö ei kata ainoastaan esiasennuksia vaan myöskin nykyiset Sonyn asiakkaat voivat ladata itselleen AVG Antivirus Pro ohjelmiston Googlen Play Storesta täysin ilmaiseksi. Ohjelmisto toimii 180 vuorokautta Pro ominaisuuksilla jonka jälkeen asiakas voi itse päättää alkaako maksamaan ominaisuuksista vai riittääkö hänelle edelleen ilmaisena pysyvä perusturva joka kattaa virus- ja haittaohjelmien suojan.

Pro-versio maksaa Google Play Storessa normaalisti noin 10 euroa, ilmaisversio on saatavilla myös muille käyttäjille. Normaalisti AVG tarjoaa Pro versiosta 30 vuorokauden ilmaisjakson.

AVG on suosittu varsinkin Windows käyttäjien keskuudessa koska se tarjoaa myöskin työpöydälle ilmaisen ja samalla tehokkaan virustorjunnan.

LÄHDE: Tivi

maanantai 6. lokakuuta 2014

Firefoxista 64-bittinen, ensi vuoden puolella

Mozilla seuraa Googlen jalanjäljissä ja on julkaisemassa myös omasta Firefox-selaimestaan 64-bittisen version, kuitenkin vasta ensi vuoden puolella.

Ensimmäisenä 64-bittisen selaimen esitteli Windows maailmassa Microsoft, tuomalla Internet Explorer -selaimesta 64-bittisen version markkinoille, tuolloin aika ei kuitenkaan ollut vielä tarpeeksi kypsä sillä selaimet olivat tuolloin liiankin riippuvaisia lisäosista ja laajennuksista joita 64-bittisyys ei sellaisenaan tukenut.

Nykyäänkin ongelmia vielä lisäosien kanssa on kun puhutaan 64-bittisistä selaimista mutta samalla selaimet ovat kehittyneet eteenpäin siten että ne suoriutuvat itsenäisesti monista tehtävistä joihin ennen laajennuksia tarvittiin.

Linuxissa voisi olla jo arkipäivää:

Täytyy kuitenkin muistaa että jälleen kerran Linux -puolella myöskin Firefoxista on ollut saatavilla 64-bittinen versio, siitä ei kuitenkaan koskaan julkaistu vakaata versiota.

Linux maailmassa 64-bittisellä selaimella on aina ollut parempi mahdollisuus koska siellä ei juuri sellaisia selainlaajennuksia ole ollut tarjolla jotka vaatisivat toimiakseen 32-bittisen selaimen.

Ensi vuoteen:

64-bittinen Firefox ei kuitenkaan ole näkemässä päivänvaloa kuin vasta ensi vuoden puolella sillä vaikuttaa siltä että Mozilla suunnittelisi tuovansa tuen vasta versioon 37 jonka julkaisuaikataulu on vasta ensi vuonna.

Tällä hetkellä Firefox on versionumerossa 32.0.3, odotettavissa on kuitenkin testiversioita 64-bittisestä selaimesta ennen virallista tai vakaata 37 julkaisua.

LÄHDE: Afterdawn

EU:n kilpailuviranomaiset antoivat siunauksensa Facebookin WhatsApp ostolle

EU:n kilpailuviranomaiset eivät ole nähneet ongelmia helmikuussa julkistettuun, Facebookin WhatsApp kauppaan ja hyväksyvät sen omalta osaltaan sellaisenaan.

Ongelmia olisi saattanut tulla mikäli viranomaiset olisivat katsoneet kaupan kaventavan kuluttajien vaihtoehtoja viestintäsovelluksien tarjonnassa.

Kilpailukomissaari Joaquin Almunia kommentoi seuraavasti kauppaa: “vaikka Facebookin Messenger-palvelu ja WhatsApp ovat suosituimpia sovelluksia, useimmat ihmiset käyttävät useampaa kuin yhtä sovellusta.”

Facebook maksaa WhatsApp viestintäsovelluksesta 19 miljardia dollaria.

LÄHDE: YLE

perjantai 3. lokakuuta 2014

Huhut: Cyanogen kieltäytynyt Googlen ostotarjouksesta

Cyanogen Inc on yritys joka on suositun Cyanogen Android version takana. Yhtiö kuitenkin arvioi oman arvonsa olevan noin miljardin dollarin luokassa, vaikka yhtiö ei ole toistaiseksi saanut juuri minkäänlaista voittoa.

Tuote on valmis markkinoille:

Cyanogen on kuitenkin nähty jo muutamissa valmispuhelimissa joten jonkinlaisia yhteistyösopimuksia heillä on, varsinkin Kiinalaisten puhelinvalmistajien kanssa. Yhtiö on myös kertonut sijoittajille että heillä olisi samankaltainen yhteistyösopimus Intialaisen puhelinvalmistaja Micromaxin kanssa joka tarkoittaisi sitä että käyttöjärjestelmä levittäytyisi sopimuksen myötä miljooniin Intialaisiin matkapuhelimiin.

Huhut mainitsevat että Googlen nykyinen VP Sundar Pichai, olisi käynyt keskusteluja yhtiön ostamisesta mutta jonka yhtiö olisi tyrmännyt. Pichai olisi ollut halukas ostamaan yhtiön suojatakseen Googlen nykyistä dominointia markkinoilla.

Googlen kiinnostus yhtiötä ja sen tuotetta kohtaan kertoo lähinnä siitä että Google saattaa pitää Cyanogenia potentiaalisena kilpailijana joka uhkaisi Googlen Androidin ylivoimaista markkinajohtajuutta mobiililaitteiden käyttöjärjestelmänä.

Googlea on varmasti kiinnostanut Cyanogen jo aikaisemminkin koska sen tuottama Android -versio on todella suosittu ns. tehokäyttäjien keskuudessa ja se on levinnyt hyvin nopealla kasvuvauhdilla erilaisiin mobiililaitteisiin.

Kehitystyö on nopeaa mutta...:

Cyanogenin kehitystyötä Google Android jo periaatteessa hidastaa, sillä sen täytyy seurata tiukasti Googlen kehittämää alkuperäistä Androidia yhteensopivuuden vuoksi. Jos käyttöjärjestelmää muokataan ylitse tiettyjen yhteensopivuus ehtojen, menettää se oikeuden muun muassa Google Play sovelluskauppaan ja moniin muihin Androidin peruselementtien ajamiseen.

Mikä ihmeen Cyanogen?:

Se on Cyanogenmod tarkalleen ja se on kustomoitu Android versio (ROM), se tarjoaa Androidin peruskäyttöliittymän ja laajat muokattavuus vaihtoehdot aina laite -sekä käyttöjärjestelmän tietoturvasta sovellusten ulkoasuun.

Cyanogenmod on saatavilla useimpiin Androidia ajaviin älypuhelimiin ja sen asentaminen niihin on tehty jo varsin yksinkertaiseksi toimenpiteeksi.

Käyttöjärjestelmä on myös hyvin kevyt joka sopiikin erinomaisesti hieman vanhempiin älypuhelimiin joita niiden alkuperäiset valmistajat eivät enää tue esimerkiksi uusien Android versioiden kohdalla.

Cyanogenmod myös perustuu usein tuoreimpaan Androidin versioon joten se on siten myös varsin turvallinen käyttää.

LÄHDE: Droid Life

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Ebay irrottaa PayPalin itsestään

Verkkohuutokauppa Ebay on omistanut verkkomaksamiseen keskittyvän PayPalin vuodesta 2002 saakka, nyt on tullut aika erota jotta palvelut voivat keskittyä oman ydinosaamisensa kehittämiseen.

PayPalin irrottamista sen emoyhtiöstä Ebaysta katsotaan olevan parempi ratkaisu osakkeenomistajille.

Yhtiöiden irrottamisen uskotaan tapahtuvan vuoden 2015 toisella puoliskolla. Nyt PayPalia kunnostetaan nostettavaksi takaisin pörssiin.

Ebay osti vuonna 2002 PayPalin huimalla 1,5 miljardin dollarin summalla.

Yrityksien irrottaminen toisistaan vain hyvä asia:

Nykyisin Ebay on melkeinpä menettänyt otteensa sen ydinosaamisesta eli kaupankäynnistä, se hinnoittelee palvelunsa hyvin vanhanaikaisesti eikä se juuri ole noussut laakereiltaan viime vuosina, aikaisemmin verkkokirjakauppana tunnettu Amazon on pyyhkäissyt Ebaysta ohi monella tavalla.

PayPal taas on laajentanut reviiriään myös verkkomaksamisen ulkopuolelle. Yhdysvalloissa on monissa myymälöissä jo mahdollista maksaa tuotteista ja palveluista suoraan PayPal-tiliä hyödyntäen.

LÄHDE: Ebay

Video: Windows 9 onkin Windows 10

Eilen illalla pidetty Microsoftin Windows-tapahtuma paljasti uudesta Windowsista merkittäviä asioita kuten uusitun versionumeron.

Microsoft oli kärsinyt pariviikkoa ennen tapahtumaa tietovuodon jossa merkittävimmät uudistukset jo kerittiin esittelemään tiedonhaluiselle yleisölle mutta alla lyhyehkö kertaus toiminnoista sekä muutama juttu jota ei ehkä tiedetty.

Käyttöjärjestelmää osaa mukautua:

© Microsoft 2014

Järjestelmä osaa mukautua erilaisten laitteiden tarpeiden ja käytännöllisyyden mukaan. Esimerkiksi kun tablet-tietokoneen liittää telakkaan joka tarjoaa sille hiiren ja näppäimistön, osaa käyttöjärjestelmä muuntautua enemmän tietokonemaisempaan suuntaan, mahdollistaen kokoruudun modernien ohjelmien käynnistymisen ikkunoituun tilaan työpöydälle ja muuntamalla aloitusruudun käynnistä-valikoksi.

Kun taas laite irrotetaan telakasta  muuntuu Windows jälleen tablettimaiseen käyttöympäristöönsä ja optimoituu kosketusnäytölle.

Työpöytätietokoneiden kanssa järjestelmän saa toimimaan enemmänkin Windows 7:n tavoin jolloin oletuksena on käytössä ikkunoidut modernit sovellukset sekä käynnistä-valikko jonka poistaminen Windows 8:sta oli monen käyttäjän mielestä suurin virhe mitä Microsoft on koskaan Windowsilleen tehnyt.

Käynnistä-valikon virallinen paluu:

Siinä se nyt on: virallinen Käynnistä-valikko

Windows 10:n sovellukset avataan vanhaa käynnistä-valikkoa muistuttavasta valikosta mutta tabletissa taas käytössä on kokoruudun vievä aloitusruutu joka on tuttu Windows 8:sta.

Uusi käynnistä-valikko on eräänlainen hybridi vanhaa ja uutta, siihen voi lisätä aloitusruudun sovelluksia ja ne toimivat oletetunlaisesti. Mielenkiintoinen lisäys käynnistä-valikossa on se että sen kokoa voi muuttaa hiirellä aivan kuten mitä tahansa avoinna olevaa ikkunaa tai ohjelmaa, vetämällä sitä reunoista.

Modernit sovellukset ikkunatilassa ajettaviksi:

Modernit ohjelmat avautuvat ikkunatilaan

Microsoft on lisännyt modernin käyttöliittymän sovelluksien käytettävyyttä siten että mahdollista niiden sujuvamman käytön myös työpöytätilassa tuoden niihin ikkunointituen, nyt sovelluksia ei ole enää pakko ajaa täyden ruudun kokoisena.

Virtuaaliset työpöydät:

Virtuaaliset työpöydät

Mukana on virtuaaliset työpöydät joihin voi asetella ohjelmia vaikkapa tietyn kategorian mukaan, jolloin työpyödän kaaoksen hallinnasta tulee hieman helpompaa. Toiminto on todella mielekäs järjestelmissä jossa on käytössä vain yksi näyttö.

Snap -avoimet ikkunat järjestykseen epäjärjestyksen avulla:

Päivitetty Snap -toiminto tarjoaa ehdotuksia avoimista ikkunoista

Snap-ikkunoidenhallintaa on paranneltu myös, parannuksesta voidaan tosin olla montaa mieltä.

Nyt kun ikkunan “snappaa” vaikkapa oikealle puolelle ruutua, tarjoaa vasen “tyhjätila” valikon avoimista ikkunoista josta voi valita siihen mieluisamman.

Idea voi kuulostaa hyvältä mutta kyseinen valikko peittää alla olevan työpöydän ja siellä olevat avoimet ohjelmat sekä ikkunat allensa estäen hyödyntämään tietoa joka siellä saattaisi olla, nyt jokainen ikkuna jonka tietoa haluaa nähdä on valittava kokonaisuudessaan näkyville, joka ei varmasti ole kaikkien mieleen.

Hyvää päivityksessä on se että snapattavia sovelluksia ja ikkunoita voi olla nyt näkyvillä neljä samanaikaisesti.

Komentokehote päivittyi myös:

Vihdoin myös komentokehote päivittyi tukemaan näppäimistö oikoteitä

Myös komentokehote eli CMD on saanut vihdoin halutun päivityksen joka on uupunut siitä jo Windowsin alkuajoista lähtien nimittäin tuen Windowsin näppäimistö oikoteille.

Vihdoinkin komentokehotteessa voi kopioida ja liittää (ctrl+c/v) tekstiä suoraan, ilman valikoissa ja asetuksissa pomppimista.

Yllä olevasta ruutukaappauksesta huomaa myös että komentokehote tukee Windowsin omaa teemaa, toisin kuin esimerkiksi vielä Windows 8.1 versiossa jossa se noudatti klassisen Windowsin teemavalintaa.

Eilen pidetty tapahtuma keskittyi yrityskäyttäjiin ja siellä esiteltiin lähinnä Windowsin uusia perusominaisuuksia, myöhemmin yhtiö esittelee Windows kympin toimintoja sekä palveluita jotka on enemmänkin suunnattu isolle yleisölle.

Tässä video eilen illalla pidetystä Windows -tapahtumasta:

Videolla esitellään yllä esiteltyjen toimintojen lisäksi myös muita päivityksiä ja kerrotaan mihin suuntaan kehitystä ollaan Microsoftin sisällä viemässä.

© Microsoft 2014

Technical Preview  -saatavilla ilmaisen ohjelman avulla:

Microsoft toivoo että mahdollisimman moni “tehokäyttäjä” ottaisi osaa uuden Windowsin kehitykseen Windows Insider-ohjelman kautta jonka avulla voi ladata käyttöjärjestelmän varhaisen testiversion (Technical Preview build 9841) omaan järjestelmään ja lähettää sen käytöstä palautetta kehittäjille.

Windows 10 tulee tarjolle muille käyttäjille nykytiedon mukaan ensi vuoden puolessa välissä, joten uudistuksia ja parannuksia on tulossa sille varmasti vielä paljon.

LÄHDE: Microsoft